Despre bursele de merit Richmond Scholars

Primesc din ce în ce mai multe întrebări despre University of Richmond şi mai ales sistemul de burse de merit Richmond Scholars şi şansele romȃnilor de a le obţine. M-am hotărȃt să scriu acest articol ca să încerc să explic tuturor în acelaşi timp. Dacă aveţi întrebări mai specifice şi pe care nu le-am atins, le puteţi pune aici sau îmi puteţi scrie pe email: ana.neferu@richmond.edu

Ca să aplicaţi pentru bursă, bineînţeles că trebuie să aplicaţi pentru admitere. Procedeul nu este în principiu diferit de cel obişnuit pentru universităţile din SUA. Se aplică prin Common Application şi Richmond Supplement (care conţine un eseu suplimentar). Se cer rezultatele de la SAT Reasoning şi TOEFL, nu şi de la Subject Tests. Se cere o scrisoare de la „guidance Counselor” şi opţional puteţi trimite încă 2 scrisori de la profesori. Deadline-ul normal de trimitere a aplicaţiei este 15 ianuarie. Găsiţi informaţii generale despre procesul de aplicare aici:

http://admissions.richmond.edu/application/index.html

Facultatea oferă destul de multe burse de merit. Cea mai prestigioasă şi cea mai populară este Richmond Scholars, pentru că oferă full tuition (taxa de şcolarizare completă) sau full tuition+room and board (taxa de şcolarizare plus cazare şi masă). Găsiţi ceva informaţii aici:

http://scholars.richmond.edu/

În cadrul programului Richmond Scholars, există 4 categorii de burse:

  • Science Scholars (full tuition) şi Robins Science Scholars (full tuition+room and board). În principiu e vorba despre aceeaşi bursă, şi acceptă în jur de 15 studenţi pe an cărora le oferă full tuition, dintre care cei mai buni 4-6 primesc şi room and board. Principalul lucru pe care îl caută e un interes şi aptitudine pentru o ştiintă sau matematică sau informatică.
  • Oldham Scholars (full tuition+room and board) acceptă în jur de 11-12 studenţi pe an  care au potenţial de a deveni lideri şi de a se implica cu succes în viaţa socială.
  • Artist Scholars (full tuition) acceptă în jur de 8-10 studenţi pe an care au un talent artistic (muzică, dans, pictură, sculptură, teatru etc.)
  • Boatwright Scholars (full tuition) – bursă “generală” pentru toţi studenţii pe care universitatea vrea neapărat să îi atragă  – acceptă studenţi cu orice fel de interese, în orice domeniu.

În principiu tot ce trebuie să faceţi ca să fiţi consideraţi pentru bursele Richmond Scholars este să trimiteţi aplicaţia normală pentru admitere, de care am vorbit mai sus, PȂNĂ LA 1 DECEMBRIE. Cu alte cuvinte, dacă trimiteţi aplicaţia online, trebuie trimisă pȃnă  la 1 decembrie inclusiv. Dacă trimiteţi aplicaţia sau scrisori de recomandare etc. prin poştă, data poştei trebuie să fie 1 decembrie sau mai devreme. În plus, pȃnă la 1 decembrie trebuie să cereţi la CollegeBoard, respectiv ETS, să vă trimită scorurile la University of Richmond.

Sunt numai 2 cerinţe speciale. Ca să fiţi consideraţi pentru Science Scholars, trebuie să trimiteţi o recomandare de la un profesor de ştiinţă din liceu. Şi ca să fiţi consideraţi pentru Artist Scholars, trebuie să trimiteţi materiale care să arate abilităţile voastre artistice. Găsiţi informaţii mai specifice în funcţie de tipul de artă pe care îl practicaţi aici: http://scholars.richmond.edu/program/artist.html

După 1 decembrie, Office of Admission începe evaluarea aplicaţiilor. Ei selectează un număr de studenţi (cred că aproximativ 500 în total) care intră în semifinală pentru programul Richmond Scholars. Dacă sunteţi selectaţi, la un moment dat, între sfarşitul lui decembrie şi aproximativ mijlocul lui februarie, veţi primi un email de la ei prin care vă anunţă că aţi intrat în “semifinală”. Faptul că primiţi emailul mai tȃrziu decȃt alţii nu înseamnă că sunteţi mai slabi decȃt cei anunţaţi la început, ci doar că au ajuns să citească dosarul vostru mai tȃrziu. Dacă nu primiţi email deloc, nu aţi fost selectaţi în semifinală.

Emailul vă va da instrucţiuni cu ce trebuie să faceţi mai departe ca să fiţi consideraţi pentru program. Vi se cere să trimiteţi informaţii suplimentare pentru maxim 2 din cele 4 tipuri de burse (Science, Oldham, Boatwright, sau Artist). De regulă e vorba de un eseu suplimentar pe o temă cerută de ei, şi aveţi la dispoziţie o săptămȃnă de cȃnd vi s-a trimis emailul. Ei îşi dau seama că într-o săptămȃnă nu puteţi crea un eseu – operă de artă, aşa că se concentrează mai mult pe conţinutul eseului (despre ce povestiţi) decȃt pe felul cum prezentaţi.

În continuare, spre sfȃrşitul lui februarie veţi primi un email prin care vi se spune unul din următoarele lucruri:

a) nu aţi fost selectaţi în finală şi trebuie să aşteptaţi să aflaţi dacă aţi fost admişi pȃnă în aprilie ca toţi ceilalţi aplicanţi (deşi 99.99% din cei care trec de semifinală sunt acceptaţi)

b) aţi fost oficial acceptaţi la universitate şi aţi fost selectaţi în finală pentru una sau ambele burse Richmond Scholars pentru care aţi aplicat. În aceste condiţii, sunteţi invitaţi în campus în a treia săptămȃnă din martie pentru un interviu. Vi se acoperă toate cheltuielile pe perioada vizitei de 2-3 zile, inclusiv biletul de avion dus-întors Bucureşti-Richmond. Cu alte cuvinte aveţi şansa să vizitaţi universitatea gratuit. Dacă nu vreţi să mergeţi în SUA gratuit, aveţi şi posibilitatea de a da interviul prin telefon.

Cam 3 sferturi din cei invitaţi la interviu în cele din urmă primesc bursa.

Un avantaj în a încerca să obţineţi această bursă e că procedeul de selecţie este complet need-blind inclusiv pentru studenţi internaţionali, adică aveţi şanse egale cu cetăţenii americani. Procesul chiar vă dă bani de fapt! Dacă nu aplicaţi la timp ca să fiţi consideraţi pentru programul Richmond Scholars, University of Richmond în general nu este need-blind pentru  studenţi internaţionali, adică iau în considerare faptul că ar trebui să vă dea ajutor financiar  puternic ca să puteţi veni aici la universitate.

Chiar dacă primiţi o bursă care acoperă numai full tuition, e foarte probabil să primiţi ajutor financiar care să vă acopere aproape în totalitate diferenţa de cheltuieli. Odată ce aveţi deja finanţare pentru aproximativ 40,000$, le e mai uşor să vă mai dea 10,000$ din fondurile de ajutor financiar pentru străini decȃt le-ar fi fost să vă dea întreaga sumă de 50,000$ din acele fonduri. Şi un ajutor financiar atȃt de „mic” de 10,000$ nu va cuprinde niciodată împrumuturi sau obligaţia de a lucra în campus.

One Reply to “Despre bursele de merit Richmond Scholars”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *