De la UWC-SUA la Princeton: Interviu cu Monique Dinescu, castigatoarea bursei UWC 2009, SUA

Monique Dinescu se deosebeste de alti elevi eminenti nu numai prin vocea sa minunata, Monique fiind o cantareata talentata si premiata la numeroase competitii, ci si prin faptul ca tanara isi foloseste darul si educatia pentru a schimba lumea in bine. Citeste mai jos povestea unei cantarete de succes care a avut curajul sa plece departe de casa pentru a-si urma idealurile. Vedeti ce sfaturi ofera Monique pentru o aplicatie de succes la UWC-SUA si Princeton. Aici gasiti mai multe informatii despre bursa UWC.

Cine este Monique Dinescu? (De unde esti in Romania, de la ce scoala,  la ce UWC ai fost si care au fost performantele tale academice si activitatile extracuriculare si de voluntariat ce te-au ajutat sa ajungi acolo?)

Sunt din Bucuresti, iar anul 2009 am castigat bursa United World College-USA.

Am invatat din clasa a cincea pana in clasa a zecea inclusiv la Colegiul National Bilingv “George Cosbuc”.  In clasa a noua am fost premiata cu locul doi, avand media 9,72, iar in clasa a zecea am fost premiata cu locul intai, cu media 9,92. Tot in timpul liceului am finalizat doua cursuri de limba spaniola la Institutul Cervantes, si un curs de web design la Centrul de Pregatire in Informatica. De cand aveam cinci ani pana la varsta de treisprezece ani am facut parte din corul Allegretto de la Palatul National al Copiilor, unde am avut oportunitatea de a canta, atat in cor cat si ca solista, in multe tari, de exemplu in Italia, la Gala Unesco, in Japonia la Expo 2005, la sediul ONU in New York, in Mexic la Festivalul Mondial al Corurilor “America Cantat”, in Turcia, Rusia, Polonia etc. De la opt ani am inceput sa particip ca solista la concursuri de muzica pentru copii, si am castigat peste 33 de premii, de exemplu, Trofeul la Festivalul Primaverii Otopeni, Premiul I la Festivalul “Delfinul de Aur”, Premiul III la “Mamaia Copiilor”, Trofeul la Festivalul “Ceata lui Pitigoi”, Premiul I la Ministar Ciresar, Premiul III la Festivalul Cerbul de Aur Junior, Premiul I la emisiunea televizata Bravo Bravissimo. Datorita acestor rezultate in muzica, am fost invitata foarte des la emisiuni televizate, de exemplu de 11 ori la “Atentie, se canta!”, precum si in diverse recitaluri sau jurii ale festivalurilor de muzica pentru copii.

Ca activitati de voluntariat, am participat in cadrul corului la o serie de strangeri de fonduri, la spectacole dedicate oamenilor in varsta, copiilor defavorizati si unor spitale din capitala.

Ce fel de educatie primesc elevii la colegiile UWC?                                                         La colegiile UWC, elevii primesc o educatie extraordinara. Se invata programa Bacalaureatului International, ce consta in studiul intens al unor sase (uneori sapte) materii la alegere din sase domenii academice. Libertatea alegerii materiilor este limitata de anumite cerinte ale programului, de exemplu, artele sunt optionale, insa matematica este obligatorie, desigur, la nivel mai usor sau mai ridicat. Pe langa materiile de studiu, elevii trebuie sa participe intr-o serie de activitati extracuriculare pentru a primi diploma IB. Acestea se numesc CAS (Creativity Action Service), si reprezinta un aspect fundamental al vietii elevului UWC. Colegiile UWC sunt cunoscute pentru implicarea in aceste activitati CAS, deoarece acestea sunt un mod de a materializa motto-ul United World College: “UWC makes education a force to unite people, nations and cultures for peace and a sustainable future”.

Voi folosi experienta mea ca o prezentare a vietii elevului in scoala UWC. La UWC-USA, materiile pe care mi le-am ales au fost Matematica HL (higher level), Fizica HL, Economie HL, Muzica HL, Engleza A1 SL (standard level) si Franceza Ab Initio. Am avut o participare intensa la CAS, dar si in domeniul muzicii. Am fost la Marele Canion in statul Arizona, urmand un CAS de pregatire fizica pentru acea expeditie, am jucat Badminton timp de trei semestre, am fost liderul grupului Amnesty International din scoala noastra, am fost liderul corului de copii din Las Vegas, NM, am participat la spectacolul Zilei Culturale Europene, am lucrat cu Habitat for Humanity, am facut parte din corul liceului, am creat pe calculator multe pagini pentru albumul scolar (Yearbook), am fost la conferinta regionala Amnesty International din San Francisco in 2009, si am fost selectata pentru corul mixt din festivalul de muzica All-State New Mexico.

Insa la UWC, educatia nu se rezuma doar la studii si CAS. O mare parte a dezvoltarii mele personale a constat in schimbul de opinii si experiente cu colegii mei din alte tari. Mi-am facut prieteni din toata lumea, si mi-am imbogatit cunostintele despre alte culturi prin conversatiile pe care le-am avut cu acestia, pornind de la discutii despre lucruri minore, cum ar fi rezolvarea unei probleme la fizica, pana la razboaiele locale din tarile lor sau intrebari cu privire la moralitatea exploatarii diamantelor in sudul Africii. Toate aceste discutii mi-au imbogatit cultura generala si m-au ajutat sa vad mai multe fatete ale lumii.

Sunt diferente destul de mari intre sistemul romanesc liceal si bacalaureatul international. In primul rand, in Romania se invata mult mai multe materii, insa putin mai superficial. Dovada cea mai clara consta in faptul ca timpul pe care il dedicam unor 20 de materii in Romania este echivalent cu timpul dedicat studiului unor sase materii IB. Acest lucru nu inseamna insa ca programa unei materii IB este mult mai dificila decat echivalenta sa in sistemul liceal romanesc. Ceea ce este mai dificil este modul de predare/invatare: in IB, asteptarile sunt mult mai mari privind studiul individual. Profesorii nu ii ofera elevului toate informatiile, insa elevul trebuie sa cerceteze, sa isi puna intrebari, si sa inteleaga pe cont propriu.

Din experienta mea, educatia pe care am primit-o in Romania mi-a oferit o fundatie puternica ce mi-a garantat succesul in IB. Numai faptul ca am studiat cu succes Fizica si Matematica HL fiind o eleva la uman in primii ani de liceu in Romania este probabil dovada ca sistemul romanesc de educatie este intr-adevar foarte bun.

Ceea ce noi nu avem in Romania este partea obligatorie de activitati extracuriculare (CAS), pe care eu o consider cruciala pentru un elev care doreste sa primeasca o educatie completa din toate punctele de vedere, si sa fie un bun cetatean.

Cum ai aflat de bursa UWC si cu cat timp inaintea termenului limita pt. trimiterea aplicatiei?                                                                                                                        Am aflat de bursa UWC intamplator, la scoala. Am fost anuntati ca se ofera burse de studiu in SUA, Italia si Costa Rica (acestea erau bursele UWC oferite in 2009 pentru aplicantii romani). Visul meu cel mai mare a fost intotdeauna sa studiez in SUA, iar imediat ce am vazut oportunitatea, m-am interesat si am inceput sa imi pregatesc aplicatia. Aceste lucruri s-au intamplat la inceputul lunii martie 2009, iar aplicatia am trimis-o in aceeasi luna.

Ce ai crezut despre bursa UWC cand ai aflat despre ea pentru prima data ? (Bursa UWC nu este o bursa tipica bazata numai pe performante academice si multi sunt surprinsi sa auda despre criteriile de selectie)                                                                                 Dupa ce m-am informat mai detaliat cu privire la UWC, mi-am dat seama ca reprezinta mult mai mult decat o educatie excelenta si oportunitati pentru viitor. Nu am putut decat sa imi imaginez ce minunat ar fi sa fiu eleva la acest colegiu si implicit sa fac parte din aceasta initiativa. Imi imaginam cum ar fi sa invat despre alte tari din experientele locuitorilor acestora, sa imi fac prieteni din toate colturile lumii, si sa contribui la idealul de a schimba lumea in care traim intr-un loc bun pentru un cat mai mare segment al populatiei incepand cu a oferi ajutor comunitatii din care fac parte si culminand cu incercarea de a rezolva probleme mondiale prin afilierea cu marile organizatii non-profit.

Ce te-a determinat sa aplici la aceasta bursa?                                                                     In primul rand, am fost absolut impresionata sa descopar ca exista o scoala care se dedica idealului de a ameliora si rezolva problemele lumii in care traim. Mereu mi-am dorit sa am o atfel de experienta, sa traiesc intr-un mediu unde toti vor sa schimbe lucrurile actuale in bine. UWC devenise pentru mine locul unde imi doresc sa fiu, comunitatea din care voiam sa fac parte si idealul la care am visat de mica. Singurul lucru care m-a facut sa stau pe ganduri privind decizia de a aplica la aceasta scoala a fost frica de a pleca singura din tara atat de devreme (aveam doar 16 ani) si atat de departe. Insa am dat la o parte aceasta frica, deoarece am luat decizia de a imbratisa noul cu toata bucuria. A meritat din plin.

In ce a constat aplicatia si ai facut ceva special pentru a te pregati?                      Aplicatia a constat in intrebari cu privire la realizarile academice si personale, iar un mare accent a fost pus pe motivele aplicantului in alegerea de a fi elev la UWC.

Ce ai facut dupa terminarea colegiului si cum crezi ca te-a ajutat bursa UWC in indeplinirea telurilor?                                                                                                            Am absolvit United World College-USA in luna mai a anului 2011, iar in toamna aceluiasi an am inceput studiile la Princeton University. Bursa UWC mi-a oferit nenumarate oportunitati privind pregatirea pentru candidatura cu succes la universitati americane. In afara de aceasta, UWC mi-a oferit o noua perspectiva asupra viitorului: mi-a dat speranta si motivatia de a-mi urma idealurile in calitate de locuitor al Lumii Unite.

De ce ai ales Princeton?                                                                                                              Am ales Princeton pentru ca este o universitate extraordinar de buna si prestigioasa, pentru locatia favorabila (o ora distanta de New York City si Philadelphia), pentru faptul ca este printre cele mai bune in economie si informatica, si pentru ca imi place atmosfera de aici. Cand am vizitat universitatea in aprilie 2011, cu ocazia Princeton Preview, pur si simplu mi-am dat seama ca acesta este locul unde doresc sa imi petrec cei patru ani de studiu undergraduate.

Am foarte multe optiuni privind ceea ce imi doresc sa studiez la Princeton. Ca major, sunt interesata in economie, informatica, psihologie, sau sociologie, plus un certificat in finante sau/si muzica. Inca nu am decis categoric care ar fi cel mai bun domeniu pentru mine. Deocamdata, mi-am luat cursuri care ma pot indrepta spre oricare dintre cele ce le-am mentionat.

Cum iti finantezi studiile la Princeton?                                                                                    O parte din costuri sunt acoperite de bursa UWC Davis si restul de un ajutor financiar de la Princeton. Pe scurt, ajutorul financial inseamna ca studiile sunt finantate depinzand de nevoia materiala a fiecarui student. Universitatea Princeton este printre putinele universitati cu statut need-blind, insemnand ca decizia comitetului de admisie nu va depinde de nevoia financiara a elevului. De asemenea, Universitatea Princeton are o mare cantitate de fonduri per capita, deci exista garantia ca studentul va primi exact ajutorul financiar de care are nevoie, oricat de mare ar fi suma (inclusiv totalul costului pentru cei patru ani).

Cum se deosebeste comunitatea studenteasca UWC-SUA de cea de la Princeton?                                                                                                                          Comunitatea United World College este complet diferita de orice comunitate. Nici nu exista termeni de comparatie. In primul rand, la UWC-USA suntem un numar mai mic de elevi, iar toti vin cu scopul de a se imprieteni cu toata lumea, de a fi deschisi si doritori de a invata despre experientele fiecaruia. In consecinta, la UWC am creat o comunitate in adevaratul sens al cuvantului, aproape utopica. La Princeton exista sentimentul de comunitate, bineinteles, dar singurul lucru care ne leaga este faptul ca suntem studenti la aceeasi universitate – ca reprezentam acelasi nume. In schimb, la UWC, idealurile, scopurile, aspiratiile sunt cele care ne leaga, nu doar numele scolii. In afara de aceasta, la Princeton nu este nici pe departe aceeasi diversitate ca la UWC – nu ma refer neaparat la nationalitati, sau rase, ci mai degraba la personalitati si experientele culturale ale fiecaruia. Majoritatea sunt ori americani, ori alte nationalitati afiliate cu SUA, ori elevi internationali care au studiat la scoli americane sau care si-au petrecut o mare parte a vietii in SUA. As spune ca foarte putini studenti sunt cu adevarat internationali. Desigur, nu trebuie sa se inteleaga ca imi displace comunitatea Princeton. Dimpotriva, iubesc acest loc si oamenii de aici. Insa nu poate fi comparat cu comunitatea United World College. UWC a devenit pentru mine un concept atat de utopic incat este foarte abstractizat in mintea mea – un ideal al trecutului care nu poate reveni in viata mea in aceeasi forma, dar pe care il voi pastra intotdeauna ca amintire si ca tel al umanitatii.

Ce recomanzi elevilor romani care aspira la o astfel de bursa?                          Elevilor romani care aspira la bursa UWC le recomand sa se gandeasca foarte bine la idealurile si scopurile personale, iar daca acestea sunt in concordanta cu ceea ce ofera UWC, sa isi trimita aplicatia fara ezitari. Succesul la scoala si in activitati extracuriculare este foarte important pentru a fi castigatorul unei astfel de burse, insa cel mai important lucru este devotamentul fata de idealurile UWC.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *