Cambridge sau TOEFL pentru admiterea în SUA sau UK?

Am primit destul de multe întrebări de-a lungul timpului despre testele Cambridge sau TOEFL şi cum sunt privite de universităţile din străinătate. Majoritatea întrebărilor sună cam aşa: am dat testul Cambridge şi vreau să merg în SUA. Mai trebuie să dau şi TOEFL? Un alt gen de întrebare foarte des întȃlnită sună exact ca o întrebare care a fost pusă aici pe blog într-un comentariu: „sunt in clasa a X a si as vrea sa studiez [… ]in s.u.a. eu am o nelamurire cu privire la testele de lb. engleza deoarece am intrebar-o pe dna. profesoara de engleza despre toefl si mi-a zis ca nu fac nimic cu el si ca trebuie sa dau cambridge-ul…” Acest post are ca scop să prezinte pe larg ceea ce aş răspunde eu oricui îmi pune aceaste întrebări. Cȃnd mă refer la teste Cambridge în acest post, mă refer la testele FCE, CAE şi CPE care sunt de departe cele mai cunoscute în Romȃnia. Voi adresa foarte sumar testul IELTS la sfȃrşitul postului.

Postul acesta va fi foarte lung, dar sper că am acoperit tot ce ştiu despre teste, inclusiv din experienţa mea personală.

Cel mai bine puteţi să vă daţi seama dacă testele Cambridge sau TOEFL sunt acceptate de universităţile la care vreţi să aplicaţi direct de pe site-ul oficial al testelor. Aceste site-uri prezintă toate instituţiile care acceptă testele Cambridge, respectiv TOEFL.

La acest link puteţi căuta lista instituţiilor care acceptă testele Cambridge în orice ţară. Cȃteva observaţii despre UK şi US:

1) Dacă selectaţi toate trei testele FCE, CAE şi CPE, şi ţara UK, veţi vedea toate instituţiile din UK care acceptă unul sau mai multe dintre teste. Sunt foarte multe universităţi din UK care acceptă aceste teste, presupun că majoritatea. În general cele mai bune nu acceptă FCE, şi cer o notă de minim  B sau chiar A la CAE sau minim C sau chiar B la CPE.

2) Dacă selectaţi toate trei testele FCE, CAE şi CPE, şi ţara US, veţi vedea toate instituţiile din US care acceptă unul sau mai multe din aceste teste. Observaţi cȃt de puţine sunt, în special luȃnd în considerare că în SUA sunt mult mai multe universităţi decȃt în orice altă ţară. În plus, marea majoritate a universităţilor din această listă nu sunt universităţi pe care eu le-aş numi bune. Singurele excepţii, universităţi pe care eu le consider bune şi sunt în această listă, sunt Middlebury şi Mount Holyoke. Alte 2-3 universităţi bune apar pe listă numai cu anumite programe specifice (de exemplu Columbia University Teachers College sau University of California Berkeley Extension, Evening Certificate Programs).

Pe scurt, testele Cambridge nu sunt populare deloc printre universităţile din SUA.

La acest link găsiţi un PDF al tuturor instituţiilor din lume care acceptă testul TOEFL. Cȃteva observaţii despre US şi UK:

1) Sunt foarte multe universităţi din UK care acceptă testul TOEFL, inclusiv universităţi foarte bune ca Imperial, Oxford, London School of Economics. De exemplu, Oxford cere unul din aceste teste pentru admitere. Ironic, Cambridge nu e pe listă decȃt cu două programe.

2) Practic toate universităţile din SUA care cer ceva competenţe în limba engleză acceptă TOEFL.

Pe scurt, testul TOEFL e acceptat şi în SUA, dar şi în UK.

Informaţiile de mai sus sunt date pe care le puteţi găsi singuri la site-urile pe care le-am indicat. În continuare voi vorbi numai din experienţa şi părerile mele, după ce am dat şi Cambridge (CAE) şi TOEFL şi în final am ajuns să studiez în SUA. Ar mai trebui să menţionez că eu nu am aplicat deloc în UK.

Sper că deja v-aţi convins că TOEFL are o acoperire mult mai mare în ce priveşte instituţiile de învăţămȃnt care îl acceptă. Dacă sunteţi hotărȃţi să aplicaţi numai în SUA, nici nu are rost să vă obosiţi cu testele Cambridge. Dacă vreţi să aplicaţi şi în SUA şi în UK, eu vă recomand să daţi numai TOEFL. Decȃt să pierdeţi timp şi bani dȃnd două teste, mai bine investiţi timpul în celelalte părţi ale aplicaţiei (alte teste, eseuri etc). Singura dată cȃnd testele Cambridge pot fi o opţiune este dacă vreţi neapărat să aplicaţi la Cambridge din moment ce se pare că Cambridge nu acceptă TOEFL, dar şi atunci îl puteţi înlocui cu IELTS. Dacă vreţi să aplicaţi numai în UK, nu contează prea mult ce test daţi atȃta timp cȃt e acceptat de toate universităţile la care aplicaţi. Dar sfatul meu e să nu daţi mai mult de unul din aceleaşi motive ca mai sus.

TOEFL e ca nivel de dificultate cam la fel de uşor ca FCE. În plus, stilul de testare e un pic diferit între cele două teste, la TOEFL dai tot examenul odată în faţa calculatorului în timp ce la Cambridge probele durează mai mult, şi se întind pe tot parcursul a cel puţin două zile (una pentru speaking şi alta pentru toate celelalte). Un alt aspect de luat în seamă e că TOEFL nu e valabil decȃt doi ani pe cȃnd testele Cambridge sunt valabile (cred) toată viaţa. Sunt unele zvonuri că ar expira după cinci ani, dar nu sunt sigură dacă sunt corecte. Pe de altă parte, dacă arătaţi o diplomă Cambridge veche de cȃţiva ani unei universităţi sau unui angajator, nu e exclus să vă ceară o dovadă mai recentă drept garanţie că nu aţi uitat engleza de-a lungul timpului.

Cum spuneam mai sus, eu am dat ambele teste, deşi eram hotărȃtă să aplic numai în SUA. Am dat TOEFL-ul înainte să dau Cambridge-ul. Nu mai ştiu exact de ce am insistat în continuare să dau Cambridge-ul. În momentul acela, cred că principalul motiv pe care îl spuneam cu voce tare era că nu mi-ar strica un certificat de limba engleză care să fie valabil permanent. Dar instinctiv ştiam de atunci  că dacă o să termin o facultate într-o ţară unde se vorbeşte engleza, nimeni nu o să mai aibă nevoie de vreun altfel de dovadă că ştiu limba engleză foarte bine. Privind în urmă, am ajuns la concluzia că am dat Cambridge-ul numai pentru că „m-am luat după turmă”. Marea majoritate a elevilor de liceu „buni la şcoală” de la mine din oraş dădeau Cambridge-ul şi nu prea exista în oraş o dovadă mai clară că X e bun la engleză decȃt că a luat o notă foarte bună la Cambridge. În acelaşi timp eu aplicam la universităţi în SUA, dar nimeni nu ştia ce presupune asta. Nimeni nu auzise de teste gen SAT sau TOEFL. Dar acum cred că faptul că am dat Cambridge-ul s-a dovedit a fi în mare parte o pierdere de timp şi de bani. Dacă mă întorc în Romȃnia sau în Europa, faptul că am absolvit o universitate în SUA eclipsează cu mult faptul că am o diplomă Cambridge. Pe scurt, din experienţa mea nu aş recomanda nimănui care vrea să meargă numai în SUA să dea testul Cambridge.

Acum despre profesorii de engleză care te încurajează să dai Cambridge-ul „no matter what”! Dacă îmi aduc aminte bine, Andrei Anghel e de părere că Cambridge-ul nu e nimic altceva decȃt o schemă foarte bine pusă la punct prin care profesorii de engleză din Romȃnia îşi iau bani pe meditaţii. Eu nu sunt de acord în totalitate, pentru că pe piaţa muncii din Romȃnia şi presupun că şi din restul Europei, testele Cambridge sunt o dovadă de competenţe în limba engleză destul de utilă pentru cei care nu au studiat în străinătate.

Într-adevăr, 99% din profesorii de engleză din Romȃnia cunosc foarte bine testele Cambridge şi mai deloc testul TOEFL. Însă dacă profesorii de engleză încearcă să vă spună că Cambridge-ul vă ajută pentru aplicaţiile în SUA, nu au dreptate! Linkul de mai sus vorbeşte de la sine! De ce v-ar spune asta? Unii o fac pentru că vor să vă ia banii pe meditaţii şi îi interesează mai mult pȃinea lor decȃt ce vă e vouă de folos. Asta e încă o realitate în Romȃnia, deşi sper că din ce în ce mai rară. Alţii o fac pentru că ştiu că Cambridge-ul e bine văzut în Romȃnia şi nu au prea avut contact cu străinătatea ca să ştie cum stau lucrurile în ţări ca SUA, şi se gȃndesc că Cambridge-ul e cu siguranţă acceptat peste tot. Dacă aveţi noroc şi sunt genul care acceptă cȃnd greşesc, le puteţi explica că nu au dreptate şi arăta site-ul de mai sus ca dovadă.

Dacă am reuşit să vă conving pe cei care aplicaţi în SUA să renunţaţi la Cambridge, probabil vă gȃndiţi să renunţaţi şi la meditaţii la engleză cu accent pe Cambridge. Dar înainte de a încheia, trebuie să spun că singura parte pe care nu o regret din experienţa Cambridge au fost meditaţiile. Eu am făcut meditaţii pentru Cambridge, dar nu pentru că m-a încurajat profesoara, ci pentru că toată lumea din oraş care vroia să dea Cambridge-ul făcea meditaţii la engleză. Am avut norocul să lucrez cu profesori care au înţeles că trebuie să dau TOEFL-ul, dar au recunoscut că nu mă pot ajuta decȃt dacă vreau pentru Cambridge. Chiar dacă testul în sine nu mi-a fost util, la meditaţii am învăţat engleză mult mai bine, şi m-am apropiat suficient de profesorii de engleză încȃt să am curajul să îi rog să mă ajute cu traducerea documentelor pentru aplicaţia în SUA. În plus, profesoarei cu care am lucrat cel mai mult i-am cerut şi o scrisoare de recomandare pentru că m-a cunoscut şi „în afara clasei” la meditaţii. Sper că numărul profesorilor de engleză din Romȃnia care îşi recunosc limitaţiile e în creştere. Dacă aveţi noroc să întȃlniţi un astfel de profesor şi nu credeţi că aveţi suficientă disciplină încȃt să învăţaţi independent mai multă engleză decȃt la şcoală, meditaţiile nu sunt neapărat o idee rea.

În încheiere, cȃteva cuvinte despre IELTS. Acest test este într-un fel o cale de mijloc. E un test făcut tot de Cambridge, dar acceptat de foarte multe universităţi atȃt din UK cȃt şi din SUA. Puteţi vedea lista universităţilor care acceptă IELTS pe acelaşi site unde puteţi vedea şi celelalte teste Cambridge. În mediile academice din străinătate, IELTS e mult mai cunoscut decȃt celelalte teste Cambridge, dar e practic necunoscut în Romȃnia. Prietenii mei studenţi internaţionali au spus că au auzit de IELTS înainte să ajungă în SUA, dar nu au auzit de FCE, CAE sau CPE înainte să vorbească cu mine! IELTS poate fi o opţiune pentru cei care vor să aplice atȃt în UK cȃt şi în SUA, în special pentru cei care vor să aplice în SUA dar şi la universitatea Cambridge din UK.

13 Replies to “Cambridge sau TOEFL pentru admiterea în SUA sau UK?”

  1. Asta e impresia mea, bazata numai pe ce zic profesorii de engleza din Romania. Dar nu prea sunt la curent cu situatia din Romania ca sa fiu sigura ca am dreptate.

  1. Nu stiu, pentru ca preturile variaza de la an la an si de la caz la caz. Cata engleza stii deja? Ce scoruri tintesti? Te pregatesti numai dupa manuale sau faci si meditatii? Poti sa dai testele in orasul tau sau trebuie sa mergi in alta parte? Toate astea variaza.

   Dar daca vrei sa mergi in strainatate, eu zic sa nu te uiti prea mult la pret pentru ca e insignificativ pe langa calitatea educatiei si eventuala bursa. Eu zic ca merita sa investesti cateva milioane de lei pentru sansa unei burse de mii sau zeci de mii de dolari.

 1. Pana acum nu am prea luat in considerare o aplicatie in SUA pentru ca eram sigura cu nu imi pot finanta studiile,deci ma gandeam doar la UK.In prezent ma pregatesc pentru IELTS,dar nu fac meditatii la engleza( nu vreau sa par aroganta dar ma descurc mult mai bine decat toti colegii mei care fac meditatii) si e un fel de ambitie a mea sa iau 7 la IELTS sau mai mult fara meditatii,am vreo sansa sa ar fi cazu sa imi las ambitia?:D

 2. Salut! Ti-am citit articolul si am vazut ca ai spus ca TOEFL e asemanator cu FCE.Eu tocmai ma pregatesc sa dau un CAE,insa acum cred ca o sa optez pentru TOEFL,dupa ce am vazut diferenta.Oricum,intrebarea mea e : trebuie sa mai cumpar materiale de studiu,manuale,etc sau e de ajuns si cursurile pt Cambridge,manualele alea scumpe,CD-uri.etc. ?Trebuie sa ma astept la ceva mai usor decat ce mi-ar da la un test pt CAE ?

  1. Exact asa am facut si eu, am dat TOEFL in timp ce ma pregateam pt CAE. Cand spuneam ca TOEFL e cam ca FCE, ma refeream la nivelul de engleza pe care il acopera. Nu trebuie sa mai inveti engleza in plus. Insa eu nu am avut foarte mult practice cu tipul de test. Eu ti-as recomanda sa faci cateva practice tests pt TOEFL sa te obisnuiesti cu atmosfera (stiu ca cel putin unul e disponibil gratuit pe Internet, dar nu stiu daca e suficient – depinde de persoana). Pentru mine cea mai grea parte la TOEFL a fost sa vorbesc “la pereti” cum ziceam eu pentru partea de speaking, pentru ca trebuie sa vorbesti fara interlocutor spre deosebire de Cambridge.

 3. Din punct de vedere argumentativ acest articol nu are nici o substanta. Faptul ca tu ai facut meditatii sau nu, ca in orasul tau CAE era la moda sau nu – aceste lucruri nu au nici o relevanta in comparatia dintre cele doua teste. Ai inceput bine, insa la final constat ca nu ai nici un pic de continut efectiv prin care compari cele doua teste, cu exceptia prezentarii structurii probelor si prezentarea acoperirii universitatiilor, ceea ce oricum oricine poate afla de pe siteurile oficiale. Ma asteptam la mai mult pt cat de plina de tine esti …

  1. Eu nu am vrut sa scriu un articol argumentativ despre asta. Tot ce am scris e din experienta personala, si nu am vrut sa fac argumente decat din punctul meu de vedere cand nu stiu mai mult decat din experienta personala sau numai de la 2-3 cunoscuti. Un argument complet convingator are nevoie de mai multe informatii decat ce stiu eu. Si intregul articol, ca toate articolele pe care le scriu, e cel mai complet raspuns pe care eu, personal, l-as da tuturor care ma intreaba ce test sa dea dintre cele doua. Am scris articolul acesta dupa ce foarte multa lume ma intreba “Ce test sa dau? Cambridge sau Toefl? Tu ce test ai dat?” Pentru mine e mai simplu sa scriu astfel de articole despre tot ce stiu despre un subiect si apoi sa ii trimit pe toti la un link. Asa pierd si eu mai putin timp si persoana care ma intreaba primeste cel mai complet raspuns pe care eu, personal, l-as putea da. Cand aplicam la universitati, am facut multe greseli pentru ca i-am ascultat pe cei mai mari care mi-au dat sfaturi numai din experienta personala, dar eu le-am luat ca si cand ar fi fost un adevar general pentru ca nu stiam ca sunt numai din experienta lor. Dar daca spun ca ce stiu e din experienta mea, oricine citeste isi poate trage propriile concluzii daca sa ia in considerare experienta mea sau nu atunci cand iau propriile decizii.

 4. Buna, nu am apucat inca sa citesc si alte posturi ale tale, imi poti raspunde si mie la urmatoarele intrebari?
  Eu am 17 ani, in septmbrie 2014 trec a XII, eu vreau sa aplic in special in America, crezi ca pot invata intr-o vacanta de vara si sa pot da testele SAT si TOEFL in decembrie 2014?
  Eu vreau sa aplic la MIT, si la dosar imi trebuie fisa matricola, eu as fi curios daca pot trimite dosarul de aplicatie la aceasta universitate sau oricare alta din USA, sa il trimit in decembie 2014,cand sunt in clasa a 12, eu fiind inca elev, sau trebuie sa absolv liceul?
  Multumesc frumos

 5. Salutare ,

  Am nevoie de o parere.am 35 ani , am studiat engleza in liceu si facultate , dar nu prea m-am omorat :)).Acum am actele de emigrare in Australia , dar imi trebuie unul din testele : CAE, IELTS, TOEFL…am dat IELTS unde am luat note ok :8,8,7, 6.5…ideea e ca imi trebuie min 7 pe fiecare modul .l-am tot dated 5-6 ori , dar nu pot sa trec de 6.5…..Ma interesa o parere…CAE sau TOEFL sunt mai usor de luat comparativ cu IELTS?

  multumesc frumos !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *