Alexandra Băleanu: Northwestern University – Universitatea Nenumăratelor Posibilități

Povestea despre cum am ajuns în Statele Unite este ușor atipică tocmai pentru că nu am crezut că voi merge să studiez acolo. Printr-o serie de întâmplări norocoase în schimb, am petrecut vara dinaintea clasei a XiI-a în Chicago, de care m-am îndrăgostit pe loc și unde am hotărât să îmi petrec următorii ani din viață.

În 2008 am terminat Colegiul Național “Mihai Viteazul”, profil Matematică-Informatică Intensiv Engleză, și m-am îmbarcat într-o aventură extraordinară de 4 ani la Northwestern University în Evanston, Illinois. Am ales să studiez Matematică și Economie în cadrul școlii Weinberg School of Arts and Sciences, iar în anul 3 am terminat și Kellogg School of Management Undergraduate Certificate Program in Finacial Economics, ceea ce mi-a dat oportunitatea de a lua cursuri oferite pentru studenții de MBA. În anii petrecuți la Northwestern am avut parte de o serie de experiențe formatoare: am lucrat în cercetare pentru Kellogg în domeniul finanțelor, am predat engleza peste vară în Shanghai, am făcut un internship la o firmă de investment banking, m-am implicat în numeroase activități extracuriculare, am lucrat ca și consultant pentru un non-profit, am lucrat pentru un social enterprise în India, și, nu în ultimul rând, am cunoscut colegi și profesori extraordinari. Acestea sunt doar câteva exemple, dar fiecare student la Northwestern are o traiectorie aparte, ceea ce face fiecare student unic.

Pentru un student român, procesul de aplicare la Northwestern constă în completare aplicației online (Common Application și câteva eseuri specifice pentru școala la care se aplică), trimiterea scorurilor de SAT și TOEFL, recomandări din partea profesorilor și notele de la liceu. Fiecare componentă este la fel de importantă pentru o aplicație de succes. Scorurile și mediile mari sunt un indiciu că studentul ar putea face față la nivelul academic înalt de la facultate. Activitățile extracurriculare, susținute de recomandări, arată că în timpul liceului candidatul a demonstrat că poate fi pasionat de un domeniu și are un spirit întreprinzător. Eseul în care trebuie să prezinți motivația de a studia la Northwestern este și el o piesă importantă pentru că subliniază cât de bine ești documentat și dacă îți dorești într-adevăr să mergi la această școală. Un sfat pe care eu l-am găsit de mare folos a fost să vorbesc cu studenți români care sunt deja la facultatea unde îți dorești să aplici și îi încurajez pe elevii de liceu să facă același lucru. Este probabil cel mai bun mod de a afla mai multe detalii despre școală și de a primi răspunsuri la întrebările legate de admitere.

Înainte să fiu admisă la Northwestern și University of Chicago credeam că pentru a intra în State trebuie neapărat să ai premii la olimpiade internaționale. În liceu am participat în fiecare an la Olimpiada Națională de Geografie și am obținut premii și mențiuni, dar niciodată nu am ajuns la fazele internaționale. Cu toate acestea, aplicațiile mele au fost puternice pentru că au avut un mix bun de note, activități extracurriculare, scoruri, și dedicație pentru școlile la care am aplicat. Mi-am dorit să ajung acolo și am demonstrat asta în aplicații. În total am aplicat la 4 universități, dar am petrecut foarte mult timp pentru fiecare școală în parte.

Îi incurajez pe cei care se gândesc la State să petreacă mai mult timp învățând despre fiecare universitate și să încerce să compare diversele oportunități. Pe lângă generozitatea ajutorului financiar, posibilitățile de angajare pe profilul de interes și proximitatea unui oraș mare sunt aspecte care ar trebui luate în considerare. Pentru studenții de la Northwestern, a fi la 30 de minute de downtown Chicago este un avantaj extraordinar, mai ales pentru că permite internship-uri în timpul anului și menținerea relațiilor cu studenții care au terminat în anii trecuți și au job-uri în oraș.

Studiul în Statele Unite oferă oportunități noi, variate și foarte diferite de ceea ce se poate obține în momentul actual în România. Este o experiență benefică pentru orice student român, indiferent dacă după terminarea facultății îți dorești să rămâi în State sau să pleci oriunde altundeva în lume. Cu toate acestea, este greu să știi dinainte ce anume este posibil. Un sfat pe care aș fi vrut să îl primesc acum 4 ani este să merg la facultate deschisă către toate oportunitățile posibile și să explorez diverse cursuri mai puțin standard și activități extracuriculare (lucru pentru non-profit, teatru, debate).

La aproape jumătate de an înaintea terminării facultății, pot spune că Northwestern a înseamnat pentru mine cea mai importantă perioadă de dezvoltare personală și profesională. Au fost momente de munca continuă și obositoare, dar și de satisfacții pe măsură. Am reușit să formez prietenii strânse cu studenți din întreaga lume, am înțeles importanța unui mediu de lucru divers și mi-am dezvoltat abilitățile profesionale care să îmi asigure slujba pe care mi-am dorit-o. Este o experiență pe care o recomand cu drag și îmi doresc să văd mai mulți studenți români la Northwestern.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *