Interviu cu Oana Duma, membru LSRS și student în Spania

OanaMentorat LSRS: Unde și ce studiezi în acest moment? Ai studiat anterior şi la alte instituţii din străinătate?

Oana Duma: În momentul de față sunt studentă în anul trei la Științe Politice și Administrație la Universitat de Girona. Înainte de asta am fost elevă a Institutului Baltasar Gracian, într-un orășel din Aragón, unde am învățat din clasa a şaptea și până la terminarea liceului.

M LSRS: Cum te-ai decis să studiezi în străinătate?

O.D.: În timpul unei vacanțe petrecute în Spania am cunoscut tineri români care deja studiau acolo. Mi-au stârnit rapid curiozitatea când mi-au explicat cum funcționează sistemul de educație din Spania, iar datorită sprijinului acordat de părinți nu am ezitat să plec de îndată ce s-a ivit ocazia.

M LSRS: Cum te-a influențat experiența de a studia în străinătate, atât din punct de vedere academic, cât și ca mod de viață?

O.D.: Percepția pe care o aveam despre educație s-a modificat de la primul contact cu profesorii și colegii spanioli. Mi-am dat seama că nu e suficient să acumulezi cunoștințe dacă nu lucrezi in același timp și la aptitudini precum team working sau public speaking. Probabil capacitatea mea de adaptare a avut cel mai mult de câștigat, chiar dacă încă prefer mâncarea pregătită de mama în defavoarea dietei mediterane.

M LSRS: Ce planuri de viitor pe plan profesional ai? Iei în calcul întoarcerea în România?

O.D.: Momentan reprezint biroul EPSO (European Personnel Selection Office) ca EU Careers Ambassador in Catalunya și prima mea opțiune de viitor este o carieră în instituțiile europene. Totuși, interesul meu în relații internaționale si diplomație crește pe zi ce trece, așa că iau în considerare și o posibilă întoarcere în țară.

M LSRS: Ce înseamnă pentru tine LSRS?

O.D.: În primul rând, LSRS e modul ideal de a ține legatura cu alți studenți români diin străinătate, iar prin activitățile desfășurate avem posibilitatea de a oferi o imagine reală a României în țările în care ne aflăm. Chiar dacă ne menținem conectați prin intermediul internetului, LSRS seamănă mai mult cu o familie decât cu un simplu grup creat pe o rețea socială.

M LSRS: De cât timp faci parte din LSRS? Ce poziții ai ocupat și ce activități ai întreprins?

O.D.: Sunt reprezentant al filialei LSRS Spania din luna ianuarie, iar deocamdată m-am ocupat cu promovarea activității LSRS in rândul studenților români din Girona si a diferitelor instituții publice cu care sper sa colaborăm în viitorul apropiat.

M LSRS: De ce ai recomanda voluntariatul în cadrul ligii, odată ce un elev devine student în străinătate?

O.D.: LSRS permite studenților români din străinătate să își împărtășească experiența și să facă parte dintr-o comunitate care cu siguranță va avea un cuvânt de spus în viitorul României. Un alt aspect pozitiv e posibilitatea de a interacționa cu instituții ale statului român dar și ale statului de destin.

M LSRS: Ce sfaturi ai pentru tinerii din România care se gȃndesc să îşi continue studiile în străinătate?

O.D.: Nu stați pe gânduri! O experiență în străinătate este de neuitat, și pe lângă toate cunoștințele pe care le dobândește probabil cel mai important este contactul cu o cultura diferită, care te ajuta să te dezvoltați ca persoană.

M LSRS: De ce ai recomanda unui elev/student din România programul Mentorat LSRS?

O.D.: Cel mai interesant aspect al programul Mentorat LSRS e că răspunsurile la întrebările tale nu vin de la un funcționar din cadrul universității ci direct de la un student care vorbește din propia experiență, ceea ce cred că poate fi mult mai folositor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *