Interviu cu Diana Tufan, membru LSRS și student în Spania

DianaMentorat LSRS: Unde și ce studiezi în acest moment? Ai studiat anterior şi la alte instituţii din străinătate?

Diana Tufan: În momentul de față sunt studentă în anul II la Traducere și Interpretariat Franceză-Engleză, la Universitatea Pablo de Olavide din Sevilla, Spania. Nu am mai studiat în altă instituție de invătământ din străinătate.

 

 

M LSRS: Cum te-ai decis să studiezi în străinătate?

D.T.: Am ales să studiez în străinătate în primul rând pentru că admir sistemul educațional spaniol, care în ciuda defectelor, se caracterizează prin apropierea dascăl-student. Clasele sunt un dialog deschis între student și profesor, se abordează orice subiect dintr-o perspectivă critică. Locuiesc într-o regiune a Spaniei foarte călduroasă și, prin urmare, oamenii sunt la fel. Alt motiv este orașul unde studiez, Sevilla, inima culturală a Andaluziei, o zonă care te farmecă cu ușurință.

M LSRS: Cum te-a influențat experiența de a studia în străinătate, atât din punct de vedere academic, cât și ca mod de viață?

D.T.: Din punct de vedere academic, experiența studiului în străinătate, este un beneficiu imens, greu de explicat prin cuvinte deoarece impactul nu este doar la nivel intelectual ci mult mai mult. Experiența aceasta te face să-ți dezvoltezi capacități pe care mulți nu le au: adaptabilitate, spiritul cosmopolit, învingerea prejudecăților naționale și, cel mai important, o perspectivă globală a problemelor actuale și a societății contemporane. Întâlnești noi persoane, noi mentalități, e imposibil să nu înveți de la ei! La cursuri, sunt studenții de peste cinci naționalități diferite. Afluxul acesta de studenții internaționali oferă posibilitatea de a crește în indepedenta ca individ și în etică ca cetățean.

M LSRS: Ce planuri de viitor pe plan profesional ai? Iei în calcul întoarcerea în România?

D.T.: Mă atrag relațiile internaționale și diplomatice precum și învățământul universitar. Doresc să urmez masterul în afara Spaniei. La finalizarea licenței mi-ar plăcea să realizez un stagiu la Uniunea Europeană.
Iau în calcul revenirea în România, chiar îmi doresc asta dar doar dacă îmi voi găsi un job care să-mi asigure același facilități ca în străinătate, nu doar financiar ci și social, vreau ca toate drepturile de cetățean să-mi fie respectate.

M LSRS: Ce înseamnă pentru tine LSRS?

D.T.: Pentru mine, LSRS este o comunitate de oameni excepționali, cu un parcurs academic de nota 10, care susțin o Românie transformată, bazate pe valori și meritocrație. Îmi oferă consultanță și sunt un ajutor perfect pentru mine, că student român în străinătate care își dorește o Românie în care să merite să mă întoarc. Noi că membri, arătăm o altă imagine a țării noastre.

M LSRS: De cât timp faci parte din LSRS? Ce poziții ai ocupat și ce activități ai întreprins?

D.T.: Sunt membru de aproape un an ca reprezantant LSRS Spania. În acest timp am ajutat la realizarea unui ghid de studii în Spania și am participat la diverse activități desfășurate de către comunitatea românească din zonă.

M LSRS: De ce ai recomanda voluntariatul în cadrul ligii, odată ce un elev devine student în străinătate?

D.T.: Cum am spus și înainte, îți oferă sprijin ca student, și în același timp, este o plataforma activă de dialog cu alți studenți din străinătate. Este un ghid pentru cei ce doresc să se întoarcă în România și să se facă auziți. Ca voluntar al ligii vei cunoaște oameni talentați și vei avea ocazia de a te implică în activități unice.

M LSRS: Ce sfaturi ai pentru tinerii din România care se gȃndesc să îşi continue studiile în străinătate?

D.T.: Îi încurajez din toată inima și le urez mult succes. Este cea mai bună decizie care o pot lua! Studiul în străinătate le va deschide noi orizonturi și îi va face diferiți!

M LSRS: De ce ai recomanda unui elev/student din România programul Mentorat LSRS?

D.T.: Programul Mentorat LSRS oferă consultanță tutoror celor care doresc să studieze în străinătate, oferă sprijin direct de la sursă: studenți români care deja studiază în afară țării. Îți pot oferi experiența lor și sfaturi în legătură cu cele mai bune facultăți, cazare, burse, și tot ce-ți dorești!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *