Interviu cu Alexandra Bulgaru, voluntar LSRS si absolventă a facultații din Madrid

 • Unde și ce studiezi în acest moment? Ai studiat anterior şi la alte instituții din străinătate?

A.B.: Am terminat facultatea de medicină în Madrid la universitatea Complutense. A fost prima mea experiență de studiu în străinătate.

 • Cum te-ai decis să studiezi în străinătate?

A.B.: După terminarea liceului eram hotărâtă să fac medicina în Madrid deoarece am văzut în acest lucru mai mult decât o altă oportunitate de studiu. Aici îmi erau părinți și cred că pe lângă toate celelalte beneficii pe care le poți avea făcând studiile în străinătate , să am  familia  aproape a fost  decisiv.

 • Ce sfaturi ai pentru elevii/studenții din România care se gândesc să își continue studiile în străinătate?

A.B.: În primul rând să se intereseze și documenteze foarte bine din timp despre locul în care vor să studieze în viitor, așa vor  avea mai puține surprize neplăcute.

 • Ai putea face o comparație între învățământul din România şi cel din străinătate? Ce-i diferențiază pe cei din străinătate de cei din România (atât profesori cât şi studenți)?

A.B.: Îmi este greu să fac această comparație pentru că eu am terminat liceul în țară și facultatea în Spania, deci nu aș putea compara cele două deoarece e vorba de un nivel de studii cu totul și cu totul diferit. Însă în linii mari , pot spune că m-a surprins plăcut relația profesor-elev care  era una foarte apropiată însă bazată pe respect reciproc. De asemenea o altă diferență ar putea fi faptul că aici există programe de voluntariat plus foarte multă practică.

 • De cât timp faci parte din LSRS?

A.B.: Cred că se fac deja 3 ani de când am intrat în această frumoasă familie, iar din decembrie 2016 sunt coordonatorul filialei Spania.

 • Care crezi că sunt reușitele cele mai importante pe care le are filiala până în prezent?

A.B.: Am reușit să ne facem mult mai vizibili în comunitate, avem o colaborare excelentă cu ambasada, am organizat conferințe, lansări de carte, petreceri și evenimente socio-culturale. Am elaborat un ghid al studentului, suntem prima filială de la care a plecat ideea de a face parteneriate cu universități din România, dar cel mai important este faptul că suntem foarte diverși în ceea ce privesc studiile universitare ,prin urmare putem oferi consultanță în aproape toate domeniile tuturor celor ce doresc studieze în Spania.

 • Ce planuri de viitor are filiala?

A.B.: Ne dorim să creștem cât mai mult, să fim mai vizibili și implicați în comunitate, să organizăm conferințe și evenimente dedicate mediului academic și numai, să avem o platformă radio în care să dezbatem problemele universitare întâmpinate. Avem foarte mult entuziasm și planuri, prin urmare vă invităm să ne cunoașteți și să vă alăturați echipei.

 • De ce ai recomanda voluntariatul în cadrul Ligii, odată ce un elev devine student în străinătate?

A.B.:  Recomand voluntariat tuturor celor ce vor să se împlinească și spiritual nu doar academic. De ce? Pentru că prin voluntariat poți câștiga aptitudini specifice, poți cunoaște niște oameni minunați pe care nu credeai că poți să îi întâlnești vreodată, poți să îți pui amprenta în comunitatea din care faci parte prin proiecte și evenimente academice și socio-culturale. Iar cireașa de pe tort este faptul că îți faci prieteni adevărați pe viață.

 • De ce ai recomanda unui student din România programul Mentorat LSRS?

A.B.: Pentru că este cel mai simplu mod de a afla direct de la sursă tot ceea ce te interesează. Practic prin mentorat vorbești cu tine în viitor, deoarece mentorii sunt studenți la facultatea /universitatea ce ți-a trezit interesul, ei experimentează ceea ce tu vei experimenta, prin urmare e cea mai justă cale și cea mai ușor de abordat.

 • Ce vrei să faci mai departe în viață? Vrei să te întorci în țară sau să îți urmezi drumul în străinătate?

A.B.: Nu îmi place să îmi fac planuri de viitor, deoarece de fiecare dată când am avut unul, s-a întâmplat câte ceva astfel  încât totul s-a schimbat cu 180 de grade. Îmi voi urma drumul și destinul, voi continua în domeniul meu însă către alte orizonturi. Îmi place să descopăr care îmi sunt limitele în orice moment, mă las condusă de instincte și prin educația primită știu că orice voi face îmi va fi bine.

 • În încheiere, descrie-ne Liga Studenților Români din Străinătate în câteva cuvinte.

A.B.: LSRS este o organizație foarte apropiată, cu oameni tineri, frumoși, entuziaști, profesionaliști ,cu mândrie și dor de rădăcini, altruiști, ce te vor face să te simți exact ca într-o familie bine construită și cu principii sănătoase.

Vă mulțumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *