Interviu cu Alexandra Salcedo, coordonatorul filialei LSRS Spania

AlexMentorat LSRS: Unde și ce studiezi în acest moment? Ai studiat anterior şi la alte instituţii din străinătate?

Alexandra Salcedo: Studiez la Universitatea din Alicante, Licenţa dublă în Drept şi Management antreprenorial. În momentul de faţă mă aflu cu o bursă Erasmus la Paris, studiind în cadrul IPAG cu predare în engleză şi franceză.

M LSRS: Cum te-ai decis să studiezi în străinătate?

A.S.: Pentru mine Spania este ţara unde locuiesc, desi identitar eu mă identific cu România.
Am ales Franţa ca destinaţie Erasmus pentru că limba şi cultura îmi sunt familiare, (studiile mele pre-universitare fiind absolvite la Liceul Francez), iar mai precis Parisul pentru intensa lui viaţă culturală, oportunităţile pe zona mea de interes precum şi prestigiul IPAG.

M LSRS: Cum te-a influențat experiența de a studia în străinătate, atât din punct de vedere academic, cât și ca mod de viață?

A.S.: Pozitiv, din toate punctele de vedere! Datorită caracteristicilor vieţii noastre actuale într-o lume globalizată în care mijloacele de comunicare, reţelele sociale, rapiditatea circulării informaţiei  sunt de vitală importanţă, iar nouă, tinerilor, ni se impun standarde de pregătire din ce în ce mai ridicate precum şi familiarizarea cu una sau mai multe limbi /culturi diferite de cea maternă  prentru a patrunde pe piaţa muncii în această competitivă societete a cunoaşterii şi informaţiei, este absolut necesar să realizăm studii în străinătate, să cunoaştem structuri şi moduri de gândire şi organizare socială diferite de cele de “acasă”. Studiile sau stagiaturile efectuate în străinătate imbogăţesc/diversifică nu numai cunoştinţele, dar şi spiritul, gândirea pe lângă faptul că implică un proces de maturizare şi autogestionare a timpului, resurselor materiale, intelectuale pe care în propia ţară nu îl parcurgem, cel puţin în mod conştient.

M LSRS: Ce planuri de viitor pe plan profesional ai? Iei în calcul întoarcerea în România?

A.S.: Iau în calcul o posibilă întoarcere în România în cazul în care ar presupune oportunităţi de realizare personală. Iau în calcul, deasemenea, o plecare către alte ţări în cazul în care aş putea lucra pe zona mea de interes, sau aş putea face parte dintr-un organism internaţional sau o instituţie a UE. Mă interesează în mod special Drepturile Omului şi Dreptul Internaţional/European.

M LSRS: Ce înseamnă pentru tine LSRS?

A.S.: LSRS a presupus o schimbare substanţială în viaţa mea ca studentă în Spania, mai întâi din perspectiva apartenenţei la o structură organizată în care fiecare membru îşi poate găsi punctele sale de interes profesional sau academic, dar şi uman, caci în LSRS te găseşti si pe tine însuţi. Pentru mine a însemnat cunoaştere (a unor oameni cu care am lucrat şi lucrez foarte bine) dar şi autocunoaştere: până când nu am devenit coordonator de filială nu am ştiut că sunt în stare să încurajez o echipă de oameni tineri, cu iniţiativă spre dobândirea unor mici dar însemnate obiective. LSRS înseamnă pentru mine cunoaştere, autocunoaştere şi provocare.

M LSRS: De cât timp faci parte din LSRS? Ce poziții ai ocupat și ce activități ai întreprins?

A.S.: Aparţin Ligii de 4 ani, timp de un an am fost membru iar de trei ani încoace sunt coordonator de filială. La început am particiapt la team-bilding (Barcelona), am intervenit la Congresul Diasporei organizat de LSRS Anglia (Edimburg 2012), şi am făcut parte din echipa care a organizat Colocviul CAESAR la Bucuresti pe teme legate de mediul înconjurător. În primele luni, de pe poziţia de coordonator, am solicitat informaţii despre numarul de studenti români aflaţi la ora actuală la studii in instituţii spaniole (grad sau postgrad) pentru elaborarea unor studii de către centrala LSRS, am lărgit rândurile filialei cu noi membri, am făcut cunoscută filiala Spania LSRS în faţa diferitelor comunităţi româneşti şi instituţii (Ambasada României, Consulatele din diferite zone unde avem participanţi, Comisia Europeană- sediul Madrid, Universităţi de pe teritoriul spaniol, Asociaţii culturale, ONGuri etc). În 2013 am organizat la Universitatea din Alicante dezbaterea SMART DIASPORA cu o participare masivă din partea comunităţii româneşti din zonă, am participat la Ziua României organizată de Consulatul din Comunitatea Valenciană, am participat activ la organizarea şi desfăşurarea de Zile ale Culturii Româneşti pe teritoriul Spaniei, am omagiat Ziua Mihai Eminescu şi am tipărit semne de carte cu informaţii LSRS, am pornit la crearea unui ghid cu informaţii utile pentru toţi studenţii români care aleg Spania ca destinaţie pentru completarea studiilor, şi am creat un site al filialei unde postez informaţii despre activităţile noastre, comentarii ale membrilor, ori ecouri de la diferite evenimente care ne privesc.

M LSRS: Care crezi că sunt reușitele cele mai importante pe care le are filiala LSRS Spania?

A.S.: Faptul că este azi mult mai cunoscută în Spania decât acum trei ani, faptul că există un produs palpabil al muncii noastre în comun, ca echipă bine sudată (ghidul de informaţii utile) şi faptul că există un site pentru vizibilizarea filialei şi încurajarea tinerilor în a deveni membri.

M LSRS: Ce planuri de viitor are filiala LSRS Spania?

A.S.: Filiala are prevăzută o întâlnire de team building in luna septembrie 2015 la Alicante şi a solicitat fonduri din ţară pentru acesta şi alte proiecte pe care le are în plan: o expozitie de fotografie la Sevilla, o lectură dramatizată a unui text teatral legat de migraţie, identitate şi biculturalism, la care se adaugă, desigur, acţiunile anuale pentru sărbătorirea punctelor de reper din cultura românească (Ziua Naţională, Ziua Eminescu, Ziua Femeii, etc).

M LSRS: De ce ai recomanda voluntariatul în cadrul ligii, odată ce un elev devine student în străinătate?

A.S.: Pentru că presupune o implicare în viaţa studenţească într-un cadru diferit celui în care aceşti sudenţi au crescut, într-o lume totuşi “străină”, în care te confrunţi cu dificultăţi pe care înveţi să le depăşeşti, lucru care este folositor mai târziu în viaţă. Un alt motiv este faptul că dobândeşti o conştiinţă de grup, de echipă, înveţi să comunici cu ceilalţi pe teme concrete, prin intermediul şedinţelor skype, îţi asumi responsabilităţi şi te maturizezi. Faci parte dintr-o Liga a tinerilor care au aceleaşi probleme, greutăţi, preocupări şi reuşite ca şi tine. Există o reţea care te susţine şi pe care o susţii la rândul tău, nu este ceva pasiv, ci ceva dinamic, care te face să te simţi activ şi să vezi că ceea ce faci este util. Un exemplu concret: eu am fost ajutată de LSRS să-mi găsesc cazare la Paris pe timpul studiilor mele aici, un lucru esenţial!

M LSRS: Ce sfaturi ai pentru tinerii din România care se gȃndesc să îşi continue studiile în străinătate?

A.S.: Personal nu am o idee foarte tradiţională despre graniţe. Cred că fiecare trebuie să-şi găsească locul “ideal” în profesie şi în viaţă. Dar sunt în acelaşi timp convinsă că studiile în străinătate te îmbogăţesc un numai pe tine personal, ci îmbogăţesc şi ţara ta de origine în momentul în care te întorci ca să profesezi acolo şi chiar daca nu te întorci, dar continui sa-ţi dedici o parte din timp şi energie legaturilor cu ţara şi militezi ca “diaspora activă”, poţi fi de mare ajutor şi aşa, chiar dacă fizic nu te aflii pe teritoriul României.

M LSRS: De ce ai recomanda unui elev/student din România programul Mentorat LSRS?

A.S.: Pentru că constituie o manieră netraumatică de a se acomoda cu noua situaţie. Orice plecare din cadrul familial sau cunoscut înseamnă o mică traumă a desprinderii şi a deplasării în necunoscut. E drept că noi tinerii suntem curajoşi iar curiozitatea inerentă vârstei ne face să nu vedem riscurile, dar totuşi aterizarea într-un cadru universitar diferit, cu reguli diferite (pe care nu le cunoşti), cu demersuri administrative complexe (Spania este destul de birocratică), toate acestea adăugate la noutatea culturii şi limbii, fac din perioada de început o perioadă dificilă în viaţa studentului. Posibilitatea de a avea un mentorat face ca acomodarea să fie mult mai plăcută, rapidă si eficientă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *