Interviu cu Alexandra Balahur, Studenta Anului 2011 in Lume, despre studiile in strainatate

Ana Neferu:  Unde studiaţi sau lucraţi, şi ce poziție dețineți în acest moment?

Alexandra Balahur: Momentan sunt cercetator post-doctoral la European Commission Joint Research Centre, in Ispra, Italia.

AN:    Ce diplomă ați obținut sau veți obține și de la ce instituție? Aţi
studiat anterior şi la alte instituţii din străinătate?

AB: Am primit dimploma de Doctor European de la Universitatea din Alicante, Spania, pentru o teza realizata in co-tutela intre Universitatea Alicante si European Commission Joint Research Centre, unde am realizat si un stagiu de cercetare de 6 luni in cadrul doctoratului. Tot in cadrul doctoratului am realizat si un stagiu de cercetare de 3 luni la Universitatea Saarland, in Saarbrücken, Germania. Anterior am fost un an student Erasmus la Universitatea Tehnica “Carolo Wilhelmina” din Braunschweig, Germania.

AN: Unde ați studiat în România și ce performanțe ați avut?

AB: Am studiat la Colegiul “Costache Negruzzi” in clasele V-XII si am absolvit Facultatea de Informatica din cadrul Universitatii “A. I. Cuza” din Iasi. In timpul anilor de scoala am fost olímpica la matematica, limba si literatura romana, engleza si germana, obtinand premii la diferite niveluri, inclusiv cel national. Am fost sef de promotie la acelasi liceu. In facúltate am primit bursa de merit in fiecare semestru si am castigat bursa Socrates pentru a realiza stagiul Erasmus in Germania.

AN: Cum v-ați decis să studiaţi în străinătate şi la instituţia aleasă?

AB: In timpul stagiului Erasmus in Germania, am studiat diferite cursuri foarte interesante, printre care unul de Robotica si Inteligenta Artificiala. La intoarcerea la Universitatea din Iasi, am stat de vorba cu Dl. Prof. Cristea, care preda cursurile de Inteligenta Artificiala si Procesarea Limbajului Uman si am ales o tema pentru lucrarea de licenta in acest domeniu.

Dupa un an de lucrat la sistemul de inferenta textuala, cu care am participat la o competitie impreuna cu Dl. Iftene si am castigat unul din prímele locuri, am primit mai multe oferte de doctorat la diferite universitati. Am aplicat la diverse burse si am in final am acceptat-o pe cea din partea Grupului de Procesare a Limbajului Natural de la Departamentul de Limbaje si Sisteme Informatice de la Universitatea din Alicante. Am preferat acest grup pentru reputatia pe care o avea in domeniu, pentru ca era destul de mare, aborda multe dintre témele de cercetare actúale in PLN si era format din oameni foarte tineri si ambitiosi.

AN: Ce fel de pregătire (cursuri, activități extrașcolare, premii) aţi
prezentat în aplicaţie?

AB: La acel moment, au fost importante publicatiile pe care le aveam deja in domeniu, notele obtinute in timpul studiilor universitare, experienta Erasmus, certifícatele ce atestau cunoasterea limbilor engleza, germana si spaniola, faptul ca predasem la universitate in Germania si premiile si distinctiile primite la competitii si olimpiade. De asemenea, au fost importante si recomandarile primite din partea profesorilor cu care colaborasem in cadrul studiilor universitare, in Romania si Germania.

AN: Care este cel mai important lucru pe care l-ați făcut pentru a avea
o aplicație de succes?

AB: Cred ca pentru o aplicatie de succes ai nevoie in primul rand de un CV bun, trebuie sa arati ca ai un background puternic in materia pentru care aplici, sau macar premisele pentru a-l obtine si trebuie sa demonstrezi ca esti ambitios si muncitor (acest lucru se vede prin tipul de activitati de pregatire pe care le mentionezi in CV). Foarte important este, de asemenea, sa stii care sunt atuurile locului in care aplici, sa stii exact pentru ce vrei sa fii acolo si de ce este acel loc relevant pentru studiile tale. In sfarsit, la fel de important este sa se vada ca esti foarte motivat sa lucrezi in domeniul respectiv. Studiile doctorale, de exemplu, implica si foarte multa munca individuala; esti tu cel care trebuie sa caute, sa experimenteze, sa se auto-motiveze. De aceea, este foarte important sa pornesti foarte motivat pe acest drum.

AN: Ați recomanda unui student din România instituția la care
studiați/ați studiat și de ce?

AB: Recomand tóate institutiile la care am studiat. Fiecare a avut o  contributie egal de importanta la educatia pe care am primit-o si la dezvoltarea abilitatilor de a lucre intr-un mendiu multinational si multicultural, care este esentiala atunci cand studiezi sau lucrezi in strainatate.

AN: Care au fost obstacolele pe care a trebuit să le depășiți pentru a
ajunge la universitate în străinătate?

AB: Cel mai important aspect l-au constituit bursele pe care le-am primit pentru diferitele stagii de pregatire – Erasmus, doctorat, stagiile din cadrul doctoratului. Dar CV-ul meu a fost suficient de competitive, iar motivatia mea a fost una puternica in fiecare etapa urmarita.

AN: Ce sfat aveți pentru elevii/studenții din România care se gȃndesc
să îşi continue studiile în străinătate?

AB: A face macar o parte din studii in strainatate mi se pare o necesítate in ziua de astazi. Inveti enorm din experienta de student in strainatate, pentru ca de multe ori cursurile sunt mult mai aplicate si mai orientate pentru lumea laborala de dupa studii. In acelasi timp, devii mai responsabil si mai matur, inveti sa fii tolerant si flexibil. Sfatul meu e: “Go for it!!”

AN: Ce le-ati recomanda elevilor/studenților din România să nu facă
atunci cȃnd aplică în străinătate?

AB: Si nu aiba idei preconcepute despre tari si oameni.

AN: Ce ați fi dorit să fi știut acum X ani când ați aplicat la
universitate în străinătate?

AB: Ca in lumea in care traim, este imposibil sa anticipezi tóate oportunitatile care se pot ivi. Trebuie sa ai mintea deschisa si sa stii ceea ce iti place sa faci cu adevarat. Oportunitatile se pot ivi la orice pas.

AN: Ce planuri de viitor aveți?

AB: Dupa terminarea stagiului post-doctoral, voi continua cercetarea in acest domeniu si probabil voi aplica pentru un post de profesor (tenure-track) la o universitate din tara sau din Europa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *