Interviu cu Raluca-Ioana Zăuleţ , membru LSRS și student în Norvegia

RZMentorat LSRS: Unde și ce studiezi în acest moment? Ai studiat anterior şi la alte instituţii din străinătate?

Raluca-Ioana Zăuleţ: Mă numesc Raluca-Ioana Zăuleţ şi sunt studentă în anul doi de master la Financial Economics din cadrul BI Norwegian Business School din Oslo. Până să ajung în Oslo nu mai studiasem în străinătate.

M LSRS: Cum te-ai decis să studiezi în străinătate?

R.Z.: La sfârşitul celor trei ani de licenţă m-am confruntat cu dificila decizie de a alege un master. De departe mi-a plăcut Managementul riscului financiar internaţional din cadrul Facultăţii REI, care avea şi un program cu dublă diplomă prin intermediul unui parteneriat al ASE Bucureşti cu BI. Astfel, la sfârşitul primului an de master am aplicat pentru o bursă Erasmus şi am ajuns să studiez la BI.

M LSRS: Cum te-a influențat experiența de a studia în străinătate, atât din punct de vedere academic, cât și ca mod de viață?

R.Z.: Din punct de vedere academic, modul de predare din Norvegia mi se pare diferit faţă de cel românesc. Astfel, am fost puşi în situaţia în care săptămânal aveam de predat şi susţinut minim un proiect, fiind destul de dificil să ţinem pasul. Însă acest lucru ne-a ambiţionat să lucrăm mai mult, mai eficient şi să încercam să găsim un echilibru între muncă şi relaxare.

M LSRS: Ce planuri de viitor pe plan profesional ai? Iei în calcul întoarcerea în România?

R.Z.: Am venit în Norvegia cu un plan foarte clar în minte: să mă întorc acasă la sfârşitul studiilor. Însă, pe măsură ce a trecut timpul, mi-am dat seama că aş avea şanse să mă angajez aici, în domeniul financiar. Astfel, planurile mele s-au schimbat, cel puţin pentru următorii 2-3 ani: vreau să lucrez în Oslo, după care să ma reîntorc acasă.

M LSRS: Ce înseamnă pentru tine LSRS?

R.Z.: Când spun LSRS îmi vin în minte trei lucruri: voluntariat, muncă în echipă şi nu în ultimul rând prietenie.

M LSRS: De cât timp faci parte din LSRS? Ce poziții ai ocupat și ce activități ai întreprins?

R.Z.: De îndată ce am ajuns în Norvegia, am vrut să mă implic în LSRS. Astfel, din august 2014 mi-am exprimat dorinţa de a mă alătura echipei, iar în septembrie 2014 am şi semnat contractul. De la început şi până în prezent am ocupat funcţia de consilier proiecte interne. Pentru că suntem o filială mică, cu toţii ne implicăm în organizarea evenimentelor, şi delegăm sarcinile în aşa fel încât să acoperim tot volumul de muncă.

M LSRS: De ce ai recomanda voluntariatul în cadrul ligii, odată ce un elev devine student în străinătate?

R.Z.: Recomand LSRS deoarece suntem o comunitate mare prezentă peste tot în lume şi ai oportunitatea să cunoşti oameni pe cât de diverşi pe atât de frumoşi.

M LSRS: Ce sfaturi ai pentru tinerii din România care se gȃndesc să îşi continue studiile în străinătate?

R.Z.: Luaţi în considerare toate variantele eligibile pentru voi, şi nu vă opriţi până nu vă atingeţi scopul. Să studiezi în străinătate este atât o provocare cât şi o experienţă frumoasă.

M LSRS: De ce ai recomanda unui elev/student din România programul Mentorat LSRS?

R.Z.: Recomand programul Mentorat LSRS deoarece ai oportunitatea să vorbeşti cu studenţi care au fost, nu demult, în locul tău şi te pot ghida să iei o decizie în cunoştinţă de cauză.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *