Interviu cu Nicoleta Roșu, coordonatorul filialei LSRS Norvegia

nicoMentorat LSRS: Unde și ce studiezi în acest moment? Ai studiat anterior şi la alte instituţii din străinătate?

Nicoleta Roșu: Sunt studentă în ultimul an de master la Financial Economics în cadrul BI Norwegian Business School din Oslo, printr-un program de dublă diplomă în parteneriat cu ASE. Aceasta este prima mea experiență de studii în afara țării.

M LSRS: Cum te-ai decis să studiezi în străinătate?

N.R.: Decizia de a studia în străinătate a venit mai tarziu, de abia în ultimul an de master. Nu mi-a surâs ideea de a pleca din țară, nici măcar pentru studii, tocmai pentru că tot mai mulți români plecau și nu se mai întorceau. Devenise frustrant să privesc oameni valoroși că-și părăsesc țara și, practic, șansa României să evolueze să dispară odată cu ei. Cu timpul, mi-am dat seama că ei, cât și eu, avem nevoie de o astfel de experiență în străinătate, mai ales dacă ne dorim cu tărie să schimbăm România.

M LSRS: Cum te-a influențat experiența de a studia în străinătate, atât din punct de vedere academic, cât și ca mod de viață?

N.R.Bineințeles că totul este diferit când te afli departe de casă, atât noul cămin de împrumut, cât și percepția față de ce ai lăsat în urmă. Dincolo de noile cunoștințe acumulate și adaptarea la un nou sistem de educație, am ajuns să privesc lucrurile – poate pe care le consideram mărunte când locuiam în România – cu alți ochi. Experiența de a studia în străinătate m-a determinat să devin mult mai organizată și responsabilă în tot ceea ce privește școala și perspectivele de carieră, dar mai ales față de modul meu de viață și aspectele financiare ale acestuia. Locuind într-o țară cu un nivel de trai ridicat am avut parte de “practica” în finanțe pe care nu aș fi primit-o la nicio universitate din lume.

M LSRS: Ce planuri de viitor pe plan profesional ai? Iei în calcul întoarcerea în România?

N.R.: Îmi doresc să mă angajez în domeniu, aici, în Oslo, tocmai pentru a avea parte și de o altfel de experiență. Pe termen lung visez să-mi deschid propria afacere, prin care să leg România de Norvegia și care să fie o pârghie a României de a prelua exemplul prosper din țările nordice. Nu mă gândesc la întoarcerea în România, pentru că nu consider că am plecat vreodată. Sunt mereu conectată la tot ce se întamplă în țară și orice aș face în viitor, de aici, de acasă sau de oriunde din lume, va fi pentru o Românie mai bună. LSRS este un exemplu.

M LSRS: Ce înseamnă pentru tine LSRS?

N.R.: Oameni frumoși și inteligenți care ne fac mandri că suntem români. Oameni prin care și cu care schimbăm România în bine.

M LSRS: De cât timp faci parte din LSRS? Ce poziții ai ocupat și ce activități ai întreprins?

N.R.: Fac parte din filiala LSRS Norvegia din august 2014. Am ocupat funcția Consilier Proiecte până în decembrie 2014, când am devenit coordonatorul filialei. Din acest motiv, dar și datorită faptului că suntem o echipă nu foarte numeroasă, activitatea filialei este descentralizată. Cu toții ne implicăm în toate proiectele și facem orice este necesar ca fiecare eveniment să iasă bine.

M LSRS: Care crezi că sunt reușitele cele mai importante pe care le are filiala LSRS Norvegia?

N.R.: Cel mai important este faptul că, deși echipa se schimbă constant, am reușit să păstrăm o continuitate în activitate și în relația cu instituțiile de aici. Mai mult decât atât, ne bucură să primim mereu cuvinte de laudă de la instituții și oameni care descoperă tentativele noastre de a duce căldura de acasă cât mai departe. Însă, cred cu tărie că cea mai importantă reușită este dorința noastră de a evolua, care mereu se materializează în proiecte de impact.

M LSRS: Ce planuri de viitor are filiala LSRS Norvegia?

N.R.: Filiala Norvegia are ca obiectiv lărgirea activităților de până acum. Ne dorim ca pe lângă evenimentele de promovare a României de peste an, să desfășurăm evenimente pe teme actuale și de interes pentru studenții români, dar și pentru cei străini. De asemeni, vrem să adunam cât mai multe informații utile care să facă venirea oricărui român în Norvegia cât mai lină. Vorba aceea, suntem atâtea generații de studenți români care am dat piept cu viața de aici și vrem să venim în ajutorul celor care aleg același drum ca și noi.

M LSRS: De ce ai recomanda voluntariatul în cadrul ligii, odată ce un elev devine student în străinătate?

N.R.: Pentru că este un deschizător de drumuri. Pentru că îți faci prieteni, poate, în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii. Pentru că ai satisfacția că și tu contribui la lucruri mărețe.

M LSRS: Ce sfaturi ai pentru tinerii din România care se gȃndesc să îşi continue studiile în străinătate?

N.R.: Să facă acest pas cu încredere, pentru că vor învăța foarte multe lucruri, mai ales dincolo de studiul efectiv. E o experiență care te maturizează, care te responsabilizează, chiar și atunci când poate te distrezi mai mult decât înveți. Merită tot efortul, mai ales dacă îți dorești să te întorci acasă… pentru că se întoarce o versiune mai bună a ta.

M LSRS: De ce ai recomanda unui elev/student din România programul Mentorat LSRS?

N.R.: Recomand cu încredere programul Mentorat LSRS pentru că pe lângă toate informațiile prețioase la care va avea acces, se va bucura de un sprijin necondiționat din partea unor oameni minunați.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *