Interviu cu Loredana Sălăvăstru, membru LSRS și student în Norvegia

UntitledMentorat LSRS: Unde și ce studiezi în acest moment? Ai studiat anterior şi la alte instituţii din străinătate?

Loredana Sălăvăstru: În curând voi termina Masterul în Finanțe la BI Norwegian Business School în Oslo, ca parte a unui program de dublă-diplomă cu ASE, Masterul de Managementul Riscului Financiar Internațional. Este prima mea experiență de studii în străinătate, însă pot spune cu siguranță că mi-ar fi plăcut să fi aplicat de la început la un program complet în afară, ceva mai mult decât un an de schimb de experiență.

M LSRS: Cum te-ai decis să studiezi în străinătate?

L.S.: Mi-am dorit o nouă provocare în viață, ceva să mă scoată din monotonia studiilor din București, să îmi aducă noi oportunități de carieră și să mă ajute pe mine personal să mă maturizez.

M LSRS: Cum te-a influențat experiența de a studia în străinătate, atât din punct de vedere academic, cât și ca mod de viață?

L.S.: Deși pare că studiem în mare aceleași lucruri, munca pe care trebuie să o depui aici, pentru a avea rezultate bune, e mult mai mare, astfel încât aproape nu îți mai rămâne timp liber. Dar nivelul mai ridicat nu a făcut decât să mă determine să îmi demonstrez mie că pot și să mă ajute să evoluez foarte mult în ceea ce privește cunoștințele acumulate. E un plus pe toate planurile. Mă simt mult mai pregătită acum atât pentru o eventuală carieră în finanțe, dar și pe plan personal, pentru că genul asta de experiență îți întărește caracterul și îți crește încrederea în tine.

M LSRS: Ce planuri de viitor pe plan profesional ai? Iei în calcul întoarcerea în România?

L.S.: Norvegia e o țară în care, deși toată lumea vorbește engleză, e foarte greu să găsești un job în domeniu, fără să știi limba locală. Dacă încercările mele de a găsi un loc de muncă aici nu vor da roade curând, mă voi întoarce în România bineînțeles. E o țara superbă, foarte atractivă din punct de vedere financiar, dar toată drumurile te cheamă cumva acasă în final.

M LSRS: Ce înseamnă pentru tine LSRS?

L.S.: Prima organizație de studenți din care mi-am dorit să fac parte și care mi-a adus oarecum satisfacție.

M LSRS: De cât timp faci parte din LSRS? Ce poziții ai ocupat și ce activități ai întreprins?

L.S.: Sunt în LSRS din toamna anului 2014, când am venit în Norvegia practic, și am ocupat inițial poziția de Consilier Comunicare, iar acum sunt Coordonator Adjunct. Am avut ocazia să organizez câteva evenimente interesante împreună cu ceilalți colegi, prin care am reușit mai mult să promovăm imaginea și tradițiile românești printre studenții străini.

M LSRS: De ce ai recomanda voluntariatul în cadrul ligii, odată ce un elev devine student în străinătate?

L.S.: Mi se pare important ca, întâi să faci parte dintr-o organizație de studenți în care toți proveniți din același mediu și, trecând prin aceleași experiențe, te ajută să te adaptezi mai rapid la un context străin. Apoi, bineînțeles, pentru diversitate, să te implici și în altele. Cunoști oameni care deja au fost în situația ta și știu să te îndrume, ai la dispoziție informații și programe care te ghidează, și evenimente prin care te poți dezvolta.

M LSRS: Ce sfaturi ai pentru tinerii din România care se gȃndesc să îşi continue studiile în străinătate?

L.S.: DA, merită. Fără nici un dubiu, găsiți o metodă de finanțare și mergeți la studii în străinătate. Deși poate suna a cliché, e diferit față de ceea ce se întâmplă în România, ceva ce te dezvoltă pe toate planurile și îți deschide oportunități. Programul de Mentorat LSRS promite să vă ajute să depășiți granițele.

M LSRS: De ce ai recomanda unui elev/student din România programul Mentorat LSRS?

L.S.: Pentru că mereu e mai ușor să ai un sprijin, decât să te lupți singur cu necunoscutul. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *