Studiul în Olanda : cazare și transport

olanda-steagOdată cu acceptarea la o Universitate în Olanda vor trebui să te preocupe aspectele privind cazarea și transportul. Nu va fi foarte greu, însă cel mai bine ar fi să te informezi din timp. În primul rând, trebuie să știi care sunt variantele pe care le ai la dispoziție.

 

CAZAREA

A.      Cazarea în Campus

Universitățile trimit celor admiși o serie de informații detaliate despre clădirile pe care le pun la dispoziție, informații ce pot fi găsite de cele mai multe ori chiar pe site-ul universității.
Dacă te gândești să locuiești în campus, trebuie să iei în calcul o chirie de 450-600 euro/lună.

B.      Companii care asigură cazare pentru studenți

În Olanda există diferite companii care oferă cazare pentru studenți. Unele dintre ele, însă, primesc subvenții de la Guvernul olandez, ceea ce înseamnă că, pentru a putea primi o cameră, trebuie să fii eligibil pentru Studiefinanciering. Pentru a aplica trebuie să ai o vârstă cuprinsă între 18 și 30 de ani, naționalitatea unei țări UE și să lucrezi cel puțin 56 de ore pe lună.
Iată câteva exemple de companii care oferă cazare:

Vestia Rotterdam Stadswonen – https://www.vestiarotterdamstadswonen.nl/
The Student Hotel – http://www.thestudenthotel.com/
DeKey      – http://www.dekey.nl/

C.      Apartament închiriat

Cea mai mare parte din studenți aleg să închirieze o cameră în afara campusului, prețurile fiind mult mai mici! Cum îți poți găsi singur o cameră? Primul pas, și cel mai ușor, este să cauți pe Facebook numele orașului tău alături de cuvinte cheie: housing, rooms, apartments, kamers, etc. Fiecare oraș are câteva grupuri speciale pentru așa ceva.
Dacă vii în Olanda cu prietenii, te hotărăști să locuiești cu anumite persoane, ori îți dorești pur și simplu să închiriezi un apartament pentru tine și poate ulterior să cauți colocatari, poți apela la o agenție. Singurul dezavantaj este că agenția îți va cere un comision echivalent unei luni de chirie.
O altă opțiune pentru a găsi o cameră ori un apartament, este să apelezi la site-urile/companiile specializate. Mai jos poți găsi o listă:

DUWO – https://www.duwo.nl/
Easykamer – http://www.easykamer.nl/
Erasmate – http://www.erasmate.com/
Eurasmus – http://www.erasmate.com/
HousingAnywhere – http://www.housinganywhere.com/
Kamernet – https://kamernet.nl/
Nestpick – https://www.nestpick.com/
Pararius – http://www.pararius.com/
Smart Wonen – http://www.smart-wonen.nl/
SSH – http://sshxl.nl/

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl știi despre ce presupune închirierea unei camere este că nu poți locui în aceasta împreună cu o altă persoană. De asemenea, trebuie să te poți înregistra cu adresa respectivă la primărie. Ai grijă să întrebi întotdeauna dacă înregistrarea este posibilă!

Un alt lucru pe care trebuie să îl ai în vedere este mobila – poți închiria o cameră deja mobilată sau poți opta pentru una nemobilată. Dacă alegi să îți cumperi singur mobila, poți găsi obiecte ieftine la mâna a doua, iar dacă totuși îți dorești mobilă nouă, cel mai popular magazin este IKEA.

Avansul, plată chiriei și utilitățile

Avansul se achită întotdeauna după semnarea contractului, așa că nu transfera niciodată banii înainte de a semna contractul. Asigură-te că totul este făcut ca la carte!
O cameră sau un apartament pot fi închiriate fie la un preț care să includă utilitățile, fie fără acestea. Proprietarul sau agenția sunt cei care decid tipul contractului.
Plata chiriei trebuie făcută întotdeauna prin transfer bancar, dat fiind că în acest fel vei avea o dovadă a plății.

 

TRANSPORTUL

 Odată rezolvate aspectele legate de cazare este necesar să te familiarizezi cu transportul. În Olanda infrastructura este foarte dezvoltată deci se poate ajunge foarte ușor în orice localitate din țară cu ajutorul trenului sau al autobuzelor. În orașele mici se poate circula cu autobuzul sau tramvaiul, în timp ce în orașele mari există și metrou.
Pentru informații despre transportul feroviar (mersul trenurilor, prețul biletelor, etc.) verifică www.ns.nl iar pentru informații legate de transportul public din orașe intră pe www.9292.nl.

 OV-chipkaart-ul

În Olanda există un card de călătorie reîncărcabil care poate fi folosit pentru toate mijloacele de transport în comun – OV-chipkaart-ul. Acesta poate fi anonim sau personalizat. Cel personalizat poate fi recuperat în cazul pierderii sau al furtului și poate fi încărcat automat. Folosirea cardului îți asigură o călătorie mai ieftină în interiorul orașelor. Un alt avantaj îl constituie posibilitatea de a beneficia de o reducere de 40% la biletele de tren atunci când călătorești cu un student beneficiar de Studiefinanciering. Poți, de asemenea, să plătești pentru o astfel de reducere de care poți beneficia timp de un an, iar prețul ei este de 50 euro. Poți achiziționa OV-chipkaart-ul anonim la orice sediu NS (compania de transport feroviar) sau la sediul companiei care asigură transportul public în orașul tău. OV-chipkaart-ul personalizat și reducerea de 40% pot fi achiziționate online pe www.ns.nl.

Bicicleta

Dacă nu vrei să folosești mijloacele de transport în comun, trebuie să știi că olandezilor le place să circule cu bicicleta. Este și ușor, deoarece în Olanda nu există pante mari în orașe. Deoarece transportul în comun se închide la ora 23.00, toată lumea preferă bicicleta. În plus, este și un mod de a face mișcare!

Bicicletele pot fi cumpărate noi sau la mâna a doua din magazine, de pe www.marktplaats.nl/, sau poți găsi anunțuri în grupurile de Facebook ale orașului tău. Trebuie să știi însă, că prețurile bicicletelor sunt foarte mari la sfârșitul lunii august și în lunile septembrie și ianuarie, în timp ce în lunile iunie-iulie sunt foarte mici.
Bicicleta poate fi luată în metrou, însă nu la orele de vârf iar în trenuri sunt compartimente speciale pentru bicicletele normale, pentru care  trebuie totuși să plătești o taxa de 6 euro/călătorie. Dacă ai o bicicletă pliabilă ești norocos pentru că ele pot fi luate în tren gratuit.

Un amănunt important este acela că pe timpul nopții este obligatoriu să ai lumini la bicicletă: una albă în partea din față și una roșie în spate. Acestea pot fi cumpărate din supermarketuri și costă aproximativ 2,50 euro.

Așa cum se poate observa nici cazarea și nici transportul nu ar trebui să îți ridice probleme foarte mari, însă tot ce trebuie să ai în vedere este o informare prealabilă în ceea ce le privește. Încearcă să aloci o perioadă de timp îndestulătoare pentru a beneficia de cele mai bune opțiuni pentru că ai cu siguranță de unde alege.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *