intro

Experience Sharing Olanda

Bine aţi venit pe pagina LSRS Experience Sharing dedicată Olandei! Întrucât acesta este primul post o să încep cu o mică prezentareş.

Mă numesc Mihnea Bucur, sunt din Râmnicu Vâlcea şi învăţ în Olanda (duh!), în Amsterdam, la Hotelschool the Hague (în Haga e sediul central, de aia se cheamă aşa). Facultatea nu este foarte mare, dar este membră a “Leading Hotelschools of the World” şi se laudă că este in Top 3, alături de Cornell University şi Lausanne Hotel School. Pentru că acestea din urmă costa aproximativ 40 000 de euro pe an, este de la sine înţeles de ce am ales Olanda.
Studiez o chestie foarte interesantă, “Hospitality Management”, ceva care la noi nu a apărut. Nu este deloc ca secţia de turism de la ASE, ci un Business Administration ce pune accent pe companiile care au de a face cu ospitalitatea (hoteluri, restaurante, baruri etc). Cursurile durează 4 ani, dar există 2 perioade (la începutul anului 2 şi la sfârşitul anului 4) de aprx 6 luni fiecare când trebuie să pleci să lucrezi (90% în afara Olandei) într-o companie. În anul 2 este obligatoriu să lucrezi într-un hotel (de 4 sau 5 stele), dar în ultimul an ai foarte multe opţiuni. În primul internship lucrezi ca ospătar, recepţionist etc, dar în al doilea internship lucrezi în management.
Internshipurile sunt obligatorii pentru că la facultatea asta se pune accent atât pe partea practică, cât şi pe partea teoretică. Nu este necesar să ai vreo experienţă anterioară pentru că în primul an un “block” faci doar lucruri practice în facilităţile facultăţii (şcoala propriu-zisă, hotel şi restaurant). Un block are 8 săptămâni de cursuri + 2 săptămâni perioada de examene. Partea buna e că ai o grămadă de vacanţe (după fiecare block şi de Crăciun), dar e nasol că vara ai doar o lună jumate, 2 vacanţă.
Facultatea este o plăcere pentru că e total opusă celor din România. Folosesc un sistem în care profesorii cică sunt antrenorii care îţi spun puţine, iar tu trebuie să cercetezi şi să citeşti pentru că la examene trebuie să ştii o grămadă de lucruri de care nici nu ai auzit la cursuri. Nu trebuie memorate sute de pagini ca la Politehnică şi nici nu trebuie să înveţi lucruri inutile. Tot ce înveţi îţi va folosi la un moment dat şi majoritatea lucrurilor (cel puţin până acum) sunt utile şi când te duci acasă (şi revoluţionezi modul în care mama face salata).
Una peste alta, facultatea poate fi foarte grea dacă nu îţi plac lucrurile astea, dar foarte plăcută şi uşoară dacă visul tău este să fii leader într-o companie, bineinţeles cu condiţia să te ţii de treabă. Oportunităţile sunt uriaşe, toate companiile sunt în extaz când le arăţi diploma de la Hotelschool the Hague. Şi nu numai hotelurile şi restaurantele, pentru că doar 50% dintre absolvenţi ajung într-o astfel de companie, în condiţiile în care majoritatea primesc o ofertă de la angajare după terminarea ultimului internship.
Acum sunt în vacanţă, dar miercuri seara mă întorc în Amsterdam. Probabil în primele zile nu o să am timp de scris (party hardy, cursuri etc), dar promit că voi reveni cu un rezumat a ceea ce am făcut până acum la şcoală, detalii despre Olanda şi alte lucruri care să vă ajute să vă faceţi o impresie despre cum e la facultate acolo.
Kind regards,
Mihnea Bucur
P.S. pentru întrebări, nelămuriri sau dacă doar vreţi recomandări când veniţi în Olanda, feel free să mă contactaţi pe Y! messenger, Facebook sau Gmail

6 Replies to “intro”

 1. Salut! Ma numesc George Gavrila si sunt din Dr. Tr. Severin. Ti-am citit articolele si apreciez ca scrii totul asa cum este, fara ocolisuri. Eu sunt inca in clasa a 11-a dar, dupa ce voi termina, am de gand sa plec la studii in Olanda. As vrea sa merg la HZ University of Applied Sciences, dar si universitatea la care esti tu pare destul de interesanta. Te-as ruga sa-mi dai mai multe amanunte despre conditiile impuse de universitate, taxe, admitere etc. Daca esti de acord, te-as ruga sa-mi trimiti informatiile personal pe mail. Multumesc!

 2. Ceau Mihnea,

  Sunt mama unui tanar , care astazi a ajuns la Haga la Hotel School. M-am bucurat foarte tare ca am gasit articolul tau(foarte util), si daca am vazut ca ne-ai dat permisiunea sa-ti scriem, m-am gandit ca daca nu te prind intr-un moment aglomerat,poate pot sa-ti adresez cateva intrebari, legate de costurile unui student,cateva nelamuriri legate de practica si modalitatea inchirierii unui apartament incepand din anul 2.

  Iti multumesc, si daca poti lasa-mi te rog un semn cum si cand te pot contacta.

  Oana Gancea

 3. Buna! Sunt tatal unei eleve din cls. a XI-a din Arad care doreste sa aplice pentru “Hospitality Management” specializare care asa cum ai spus pare de viitor si la noi. Te-as ruga sa-mi dai mai multe amanunte despre conditiile impuse de universitate, taxe, admitere etc. Daca esti de acord, te-as ruga sa-mi trimiti informatiile personal pe mail. Multumesc! Spor la invatatura!

 4. Buna Mihnea,
  Fiica mea este in clasa a XII si ar vrea sa urmeze cursurile de la Hotelschool the Hague.
  Cum as putea sa te contactez? Multumesc!

  1. Buna ziua Elena,
   O rugam pe fiica dumneavoastra sa se inscrie pe platforma http://mentorat.lsrs.ro si astfel va primi un mentor – student in Olanda care sa o ajute in procesul de aplicare si sa ii raspunda tuturor intrebarilor pe care le are.
   Multumim! O zi buna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *