Interviu cu Vasilov Camelia, membru LSRS Olanda și student la Haga

CameliaMentorat LSRS: Unde și ce studiezi în acest moment? Ai studiat anterior şi la alte instituţii din străinătate?

Camelia Vasilov: Studiez “€œInternational Development” în programul de Liberal Arts and Sciences al Leiden University College the Hague. Conceptul de Liberals Arts and Sciences presupune personalizarea curriculumului pentru fiecare student, predare în grupuri mici și o abordare interdisciplinară, astfel că mă bucur foarte mult că am făcut această alegere. Am venit la liceu în România din Republica Moldova, dar nu consider asta mutare în străinătate.

M LSRS: Cum te-ai decis să studiezi în străinătate?

C.V.: Când am învățat engleza suficient de bine, datorită profesorilor și clasei extraordinare pe care am avut-o la profilul bilingv-engleză, mi-am dat seama că asta îmi deschide o sumă de oportunități în educație de care nici nu aveam idee. Spre exemplu, am făcut niște cursuri online pe edx.org, am început să urmăresc ted.com – și într-un final, mi-am zis “€œde ce nu aș încerca să ajung pe bune într-una din acele universități?” Am făcut totul singură, pe baza informațiilor de pe internet, dar am făcut și multe greșeli. În acele momente mi-aș fi dorit să știu de programul Mentorat.

M LSRS: Cum te-a influențat experiența de a studia în străinătate, atât din punct de vedere academic, cât și ca mod de viață?

C.V.: M-am schimbat atât de mult încât mi se pare că au trecut decenii de când am venit. În primul rând, ritmul vieții e atât de intens încât a trebuit să capăt alte obiceiuri de organizare decât aveam acasă. Am început să mănânc mai sănătos, să fac sport regulat, să-mi doresc să călătoresc mai mult. Olanda – care de multe ori pentru mine se reduce la “€œbula” socială a colegiului meu, care este și rezidențial – mi-a deschis ochii către multe. Din punct de vedere academic, aceeași dorință de a atinge excelența prevalează, doar că acum am și oportunitățile de a face asta.

M LSRS: Ce planuri de viitor pe plan profesional ai? Iei în calcul întoarcerea în România?

C.V. Mi-aș dori să acced fie în lumea diplomației, fie în lumea academică. Îmi fac planuri mereu, dar cred că multe lucruri le voi înțelege pe parcurs și planurile se vor schimba. Da, îmi doresc să mă întorc acasă la un moment dat, după o perioadă de formare profesională în Vest, însă țintesc mai mult spre Chișinău decât spre București.

M LSRS: Ce înseamnă pentru tine LSRS?

C.V.: Liga m-a fascinat din primul moment în care am auzit de ea – o organizație atât de largă, adunând eforturile tinerilor români de pretutindeni, desfășurând proiecte de anvergură, arătând că ne pasă de România chiar dacă suntem departe de ea.  LSRS e un fel acasă departe de acasă.

M LSRS: De cât timp faci parte din LSRS? Ce poziții ai ocupat și ce activități ai întreprins?

C.V.: Din septembrie 2014 am fost voluntar în Departamentul Dezvoltare, unde am contribuit la proiectul “Discutii Private”, iar din ianuarie 2015 am devenit Director Proiecte în filiala Olanda, primul nostru proiect fiind editarea unui Ghid al Studentului Român în Olanda. Veți auzi de el în curând cu siguranță!

M LSRS: De ce ai recomanda voluntariatul în cadrul ligii, odată ce un elev devine student în străinătate?

C.V.:  LSRS nu e de joacă – se lucrează cu adevărat, ca într-o mare companie, se gândesc strategii, înveți cum să colaborezi, este o experiență din care ai numai de învățat. În plus, știi că ceea ce faci este apreciat și în concordanță cu eforturile altor sute și mii de tineri la fel ca tine. 

M LSRS: Ce sfaturi ai pentru tinerii din România care se gȃndesc să îşi continue studiile în străinătate?

C.V.: Să se alăture LSRS cât mai curând! Și să nu piardă din vedere motivul pentru care pleacă în străinătate, drumul pe care și-l aleg rațional.

M LSRS: De ce ai recomanda unui elev/student din România programul Mentorat LSRS?

C.V.: Sunt și eu mentor și am observat că le sunt utilă “€œucenicilor” mei mai ales în aceste circumstanțe: depui efort, încerci să faci totul cum trebuie, și totuși intervine ceva care pare să-ți ruineze șansa. În acel moment, fie că e vorba de o componentă a aplicației, de niște acte sau de chestiuni financiare, să ai un mentor te ajută foarte mult – obții informațiile necesare, dar și  încredere în sine .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *