Interviu cu Ilinca Bogaciov, student român în Olanda

IilincaMentorat LSRS: Unde și ce studiezi în acest moment? Ai studiat anterior şi la alte instituţii din străinătate?

Ilinca Bogaciov: International Studies la Leiden University, Haga, Olanda.

 

M LSRS: Cum te-ai decis să studiezi în străinătate?

I.B.: Am știut dintotdeauna că vreau să studiez în străinătate, respectiv în Olanda, atât datorită sistemului de învățământ de o calitate mai bună și a oportunităților la care nu aș fi avut acces în România, cât și din cauză că în domeniul ales de mine nu există în România programe de licență serioase, cu tradiție, în care să pot avea încredere.

M LSRS: Cum te-a influențat experiența de a studia în străinătate, atât din punct de vedere academic, cât și ca mod de viață?

I.B.: Studiul în străinătate m-a influențat, cu siguranță, din ambele puncte de vedere: din perspectiva academică, am devenit mai riguroasă și mai atentă la detalii, mai dornică de cunoaștere și mai motivată, și am intrat în legătură cu reprezentați ai organizațiilor internaționale ce activează în Haga, profesori, activiști șamd. de la care am avut multe de învățat; În plus, am devenit mai disciplinată, mai organizată și am un mod de viață mai sănătos, care se datorează, în măsură, mediului în care trăiesc (spre exemplu, folosesc bicicleta drept principal mijloc de transport, lucru care nu se întâmpla în România).

M LSRS: Ce planuri de viitor pe plan profesional ai? Iei în calcul întoarcerea în România?

I.B. În viitorul apropriat îmi doresc să urmez un program de masterat în Statele Unite ale Americii sau într-o țară din America Latină. Îmi doresc o carieră în diplomație, politică externă etc. Nu exclud întoarcerea în România într-un viitor mai îndepărtat, dar acest lucru nu se află printre prioritățile mele.

M LSRS: Ce înseamnă pentru tine LSRS?

I.B:  O comunitate foarte bine închegată de oameni competenți și profesioniști care sunt, totodată, foarte deschiși și prietenoși și de la care știu că pot învăța foarte multe.

M LSRS: De cât timp faci parte din LSRS? Ce poziții ai ocupat și ce activități ai întreprins?

I.B.:  Fac parte din LSRS de la începutul anului (2015) și ocup poziția de Director de Comunicare în Filiala Olanda. Până acum am contribuit la Ghidul Studentului Român în Olanda, un proiect încă în dezvoltare, și am desfășurat un interviu cu prof. Alexandru Iosup, desemnat recent “cel mai bun profesor din Olanda” în mediul universitar.

M LSRS: De ce ai recomanda voluntariatul în cadrul ligii, odată ce un elev devine student în străinătate?

I.B.:  Pentru că LSRS te pune în legătură cu comunitatea de studenți români din țara în care vei merge, iar pe lângă avantajul evident, networking-ul și  șansa de a lega prietenii, vei putea contribui la îmbunătățirea calității experienței de student român în străinătate, nu doar a ta, ci a întregii comunități. 

M LSRS: Ce sfaturi ai pentru tinerii din România care se gȃndesc să îşi continue studiile în străinătate?

I.B.:  Le-aș recomanda, desigur, să își continue studiile afară dacă au posibilitatea, fiindcă experiența universitară în străinătate e mult mai intensă și ajută mult mai mult la dezvoltarea personală și academică a fiecăruia decât dacă ar rămâne într-un mediu familiar lor, fără provocări majore, dar și fără oportunități importante.
De aceea, pentru a face față provocărilor, le recomand să facă un research amănunțit despre facultatea și programul la care se gândesc să aplice precum și țara în care se gândesc să plece astfel încât să nu fie luați prin surprindere de aspecte neprevăzute, să îmbrățișeze oportunitățile care li se oferă și să fie, în același timp, selectivi cu activitățile în care își investesc timpul și energia  – e foarte tentant, odată ajuns aici, să vrei “sa le faci pe toate”.

M LSRS: De ce ai recomanda unui elev/student din România programul Mentorat LSRS?

I.B.: Programul Mentorat oferă asistență personalizată în întreg procesul de aplicație la o universitate din străinătate, așadar ceva ce i-ar fi de ajutor oricărui elev care vrea să se asigure că a făcut alegerea corectă și că a urmat toți pașii necesari unei aplicații de succes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *