Interviu cu Andreea Nădăban, voluntar LSRS și studentă în Olanda

Andreea-NadabanMentorat LSRS: Unde și ce studiezi în acest moment? Ai studiat anterior şi la alte instituţii din străinătate?

Andreea Nădăban: Urmez un program de masterat în domeniul chimiei,  joint degree, la Vrije Universiteit Amsterdam și Universitatea din Amsterdam, sunt în anul 2 și în curând voi absolvi.

 Mentorat LSRS: Cum te-ai decis să studiezi în străinătate?

A.N.: După ce am absolvit programul de licență la Universitatea de Vest din Timișoara, am decis să îmi continui studiile în străinătate. Am luat această decizie deoarece doream, pe de-o parte, să am o nouă experiență într-un mediu internațional, dar și să îmi pot îmbunătăți cunoștințele în domeniul chimiei.

Mentorat LSRS: Ce sfaturi ai pentru elevii/studenții din România care se gândesc să își continue studiile în străinătate?

A.N.: Este important să îți „faci temele” înainte de a pleca, și anume să afli toate informațiile de care vei avea nevoie, de la modul de trai în țara respectivă, la cazare sau care sunt primii pași după ce ai ajuns în noua țară. Pentru acest lucru, le recomand acestora să citească cât mai multe bloguri și site-uri cu informații utile și să se informeze din experiențele altor studenți din străinătate (poate chiar din proiectele LSRS: Caravana și Mentoratul).

Mentorat LSRS: Ai putea face o comparaţie între învăţământul din România şi cel din străinătate?

A.N.: Este dificil să compar sistemul de învățământ olandez cu cel românesc, dar din experiența mea, probabil cea mai mare diferență este că majoritatea programelor de studii din Olanda sunt centrate mai mult pe practică și studenții trebuie să facă mult mai multă practică de specialitate, în comparație cu România.

Mentorat LSRS: De cât timp faci parte din LSRS?

A.N.: M-am alăturat filialei LSRS Olanda acum un an și jumătate, în noiembrie 2015, la scurt timp după sosirea mea în Amsterdam. Din februarie 2017 fac parte din echipa centrală a LSRS, unde ocup poziția de Vicepreședinte responsabil Filialele LSRS.

Mentorat LSRS: De ce ai recomanda voluntariatul în cadrul Ligii, odată ce un elev devine student în străinătate?

A.N.: Consider că pe lângă faptul că rămâi în contact cu comunitatea românească din țara unde studiezi, ai șansa să te dezvolți personal foarte mult. Voluntariatul în LSRS te ajută să câștigi o serie de competențe care te vor ajuta foarte mult pe viitor: de la vorbitul în public, la project management, lucrul în echipă, dar probabil cel mai important sunt prietenii pe care îi câștigi în urma acestei frumoase experiențe.

Mentorat LSRS: De ce ai recomanda unui student din România programul Mentorat LSRS?

A.N.: Proiectul Mentorat îți oferă șansa de a discuta cu un student sau absolvent al unei universități din străinătate și de a primi toate răspunsurile la întrebările pe care le ai, de la procesul de aplicare, la costurile vieții sau primii pași pe care trebuie să îi faci după ce te muți într-o altă țară. Astfel, vei afla care a fost experiența mentorului tău și alte informații, pe care nu ai cum să le afli doar de pe internet.

Mentorat LSRS: Ce vrei să faci mai departe în viață? Vrei să te întorci în ţară sau să îţi urmezi drumul în străinătate?

A.N.: Încă nu am un plan foarte clar pentru viitor, dar îmi doresc să mă reîntorc în România la un moment dat în următorii ani. Aș vrea să mă întorc acasă cu un bagaj cât mai mare de cunoștințe și experiențe, pe care mai apoi să le pun în practică și să ajut pe cât posibil la îmbunătățirea mediului universitar și cel al cercetării.

Mentorat LSRS: În încheiere, descrie-ne Liga Studenților Români din Străinătate în câteva cuvinte.

A.N.: Cu ajutorul LSRS și a minunaților oameni pe care i-am cunoscut, experiența mea de student a fost mult mai frumoasă. LSRS a devenit pentru mine un fel de „casă departe de casă” și mă bucur că împreună putem face lucruri foarte frumoase pentru comunitatea de studenți români din toate colțurile lumii. De aceea îi încurajez pe toți studenții din străinătate care sunt interesați să facă voluntariat să se alăture marii comunități LSRS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *