Comunicat de presă – Mă întorc sau nu în România CARO- Clubul Academic Român din Belgia (Le Club Académique Roumain)

Prietenii nostri de la CARO ne-au propus sa vedem viata in sens invers: din strainatate inspre casa!!

Întoarcerea în țară a românilor plecați la studii în străinătate reprezintă o dilemă care îi macină pe toți: și pe cei care încă mai cântăresc situația, și pe cei care au făcut primele demersuri pentru a studia sau a lucra în străinătate, dar, mai ales, pe cei care sunt deja plecați din țară.

Pornind de la această întrebare, adresată în aproape fiecare dialog al tinerilor de peste hotare, Clubul Academic Român din Belgia – un grup de tineri studenți, cercetători şi profesori români entuziaști, a organizat joi, 26 mai 2011, la Bruxelles, în incinta Parlamentului European, o dezbatere pe tema: Mă întorc sau nu în România ?

 

“Principala noastră preocupare sunt studenții, pentru că și noi, la rândul nostru, suntem studenți și cei mai mulți am ajuns în Belgia fără sa avem nici o altă sursă de informare decât internetul. Vrem să reunim sub cupola CARO cât mai mulți români, din cât mai multe centre universitare din Belgia, pentru a putea oferi mai departe, celor care au luat decizia de a-și continua studiile, de a face un stagiu sau de a lucra aici, în Regatul Belgiei, informațiile de care au nevoie la început de drum şi nu numai”, evidențiază d-ra Alexandra Iancu, Vice-Președinte CARO.

 

La dezbatere au fost prezente aproximativ 50 de persoane, iar printre invitaţi s-au numărat dl Mugur Popovici, Ministru Consilier, Biroul economic şi comercial, Ambasada României în Regatul Belgiei, dl Alexandru Radu Matei, Vice-Preşedinte Clubul România-UE, dl Cristian Kanovits, Președintele TSD Belgia, d-ra Raluca Pavelescu, reprezentanta Ligii Studenților Români în Străinătate şi dna psihoterapeut Tatiana Benchea.

“Întâlnirea pe care am organizat-o, astăzi, nu caută să ofere soluții concrete în situația întoarcerii acasă. Retorica de față nu așteaptă un răspuns final, pentru că el ar însemna pătrunderea în intimitate, aprecieri și judecăți subiective, iar obiectivul nostru este acela de a creiona o situație.

Încercăm sa realizăm o analiză a stării de fapt, să aflăm cum văd, cum simt, cum trăiesc cu gândul întoarcerii acasă, românii stabiliți în capitala Europei. Vrem să dezbatem asupra exodului de minți spre Occident, asupra exodului de tineri intelectuali români, un fenomen extrem de îngrijorător, la patru ani de la dobândirea statutului de cetățeni cu drepturi depline ai Europei. Să fie un dezavantaj faptul că, din ce în ce mai mulți tineri profită de libertatea de circulație, de numeroasele programe de mobilități, de noile oportunități de dezvoltare profesională, obținute odată cu aderarea la UE ? Să fie, oare, o situaţie nefavorabilă României perfecționarea acestora peste hotare ? Răspunsul nostru este categoric: Nu!”, subliniază d-ra Andreea Călbează, Președinte CARO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *