Interviu cu Ruxandra Dascălu , membru LSRS și student în Marea Britanie

ruxandra dascaluMentorat LSRS: Unde și ce studiezi în acest moment? Ai studiat anterior şi la alte instituţii din străinătate?

Ruxandra Dascălu: Sunt studentă la arhitectură în cadrul universității South Bank din Londra. M-am mutat în Londra acum 3 ani și am început prin a face un foundation course pe arhitectură (anul 0) în aceeași universitate, apoi am fost admisă în anul 1.

 

M LSRS: Cum te-ai decis să studiezi în străinătate?

R.D.: Decizia de a plecat la studii în strainate nu a fost întru totul doar a mea, pot spune că la început părinții m-au împins puțin de la spate, dorindu-și să am parte de o experiență educativă cât mai pozitivă și studii superioare de cea mai bună calitate. La început am fost puțin sceptică întrucât eu îmi doream să urmez facultatea de arhitectură din București, dar apoi am realizat că acest pas de a pleca în Anglia este cea mai bună alegere. Acum, după 3 ani nu am nici cel mai mic regret și sunt foarte fericită de alegerea făcută, iar pentru asta toate mulțumirile mele se îndreaptă către părinți.

M LSRS: Cum te-a influențat experiența de a studia în străinătate, atât din punct de vedere academic, cât și ca mod de viață?

R.D.Deși la început nu a fost foarte ușor, această experiență pot spune că m-a maturizat foarte mult, și în același timp m-am dezvoltat din toate punctele de vedere. Faptul că am ajuns într-o țară străină, cu o cultură diferită, m-a făcut să văd lumea altfel și în același timp am învățat foarte multe. În Anglia, special în Londra, fiecare zi este o experiență nouă, descopăr lucruri noi și învăț din ele, iar din punct de vedere academic, universitatea mea m-a ajutat să gândesc altfel, să am o minte cât mai deschisă și să văd partea practică a vieții. Sunt convinsă că și pe viitor voi avea parte de evenimente inedite și voi avea ocazia să învăț și mai multe, să mă formez din punct de vedere profesional și să am o deschidere și mai mare a posibilităților de carieră.

M LSRS: Ce planuri de viitor pe plan profesional ai? Iei în calcul întoarcerea în România?

R.D.: Pentru viitorul apropriat, sunt deschisă oricărei posibilități și iau în calcul orice variantă. Nu știu ce îmi rezervă viitorul, dar oricum ar fi, îmi doresc să mă întorc peste câțiva ani în România și să pot schimba ceva, să reușesc să aduc standarele vestice acolo. Cred că țara noastră are nevoie de noi, cei care am plecat, pentru a se dezvolta și mai mult, iar noi trebuie să îi acordăm o șansa și să ne întoarcem mai devreme sau mai târziu.

M LSRS: Ce înseamnă pentru tine LSRS?

R.D.: LSRS pentru mine nu este doar o organizație în care sunt voluntar activ, cu timpul am cunoscut oameni minunați ce foarte repede mi-au devenit prieteni, și sunt încântată că fac parte dintr-o echipă frumoasă ce are ca scop promovarea unei imagini pozitive a comunității studenților din Marea Britanie.

M LSRS: De cât timp faci parte din LSRS? Ce poziții ai ocupat și ce activități ai întreprins?

R.D.: Am intrat în LSRS filiala UK în octombrie 2013 având funcția de Consilier în echipa de Design & Media. În cadrul acestui departament, mă ocupam de materialele vizuale ale filialei. În februarie 2015 am aplicat pentru poziția de Consilier Adjunct, sunt mândră am reușit să o obțin și sunt convinsă că împreună cu echipa LSRS UK vom reuși împreună să avem rezultate excelente.

M LSRS: De ce ai recomanda voluntariatul în cadrul ligii, odată ce un elev devine student în străinătate?

R.D.: LSRS este o organizație ce se preocupă de nevoile și interesele studenților români de peste hotare și de aceea pot spune din proprie experiență că voluntariatul în cadrul acestei organizații este una dintre cele mai benefice activități pe care un student român le poate întreprinde pentru a crește pe mai multe planuri, pentru a fi parte activă dintr-o comunitate și asftel a ajuta la creștea unei imagini pozitive și pentru a dezvolta relații benefice din punct de vedere profesional.

M LSRS: Ce sfaturi ai pentru tinerii din România care se gȃndesc să îşi continue studiile în străinătate?

R.D.: Sfatul meu personal este să aibă curajul să iasă din aria de comfort personal și să înceapă studiile într-o altă țară întrucât satisfacția pe care o vor avea în timpul și la terminarea universității este enormă și atunci chiar nu vor mai conta eforturile din începutul acestei experiențe frumoase. În același timp, sunt absolut convinsă că pe parcusul studiilor fiecare student va dobândi un mod de gândire mult mai deschis oricărei posibilități și șansele de a avea o carieră cât mai de success vor crește semnificativ.

M LSRS: De ce ai recomanda unui elev/student din România programul Mentorat LSRS?

R.D.: Orice persoană care își dorește să studieze în afară are foarte multe întrebări la început întrucât stăm de vorbă despre un stil de viață cu totul nou, nu doar o instituție de învățământ nouă. La începutul fiecărui drum este greu, și de aceea este foarte bine să fie cineva lângă tine și să răspundă la întrebările puse, ba chiar să dea sfaturi și mult mai multe detalii despre viața și studiile în altă țară. De accea cred că programul Mentorat LSRS este mai mult decât benefic oricărei persoane care se gândește să înceapă studiile în afară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *