Coventry University, UK: Interviu cu Oana Olariu

Oana Basu: Ce poziție dețineți în acest moment?

Oana Olariu: Momentan, sunt studentă în cadrul facultății de drept a Coventry University, UK. Totodată, ocup poziția de student mentor în cadrul universității, împreună cu cea de student ambasador.

Oana B.: Ce diplomă ați obținut sau veți obține și de la ce instituție?

Oana O.: În urma finalizării studiilor voi obține diploma LLB Law and Business, echivalentul BA în UK pe domeniul de drept. Această diplomă îmi va permite să aplic mai departe pentru cursurile de specializare ca solicitor/barrister în UK.

Oana B.: Unde ați studiat în România și ce performanțe ați avut?

Oana O.: Am fost elevă la secția matematică-informatică a Colegiului Național Gheorghe Lazăr din Sibiu. Performanțele au variat în fiecare an. Am reușit să ajung de două ori la Olimpiada Națională de Limba Franceză, unde am obținut mențiune. În timpul liceului, am participat la diverse olimpiade și concursuri județene, printre care și ORACLE Database Design. Întotdeauna am privit olimpiadele și concursurile ca o șansa de a îmi dezvolta aptitudinile organizatorice, time managementul și spiritul competitiv.

În clasa a XI-a am obținut calificativul B la examenul Cambridge nivel avansat a€“ abia un an mai târziu am realizat cât de util mi-a fost pentru admiterea la universitate. Apoi în clasa a XII-a am reușit să trec cu succes examenul DELF de limba franceză.

Cea mai mare mândrie a mea o reprezintă cei trei ani de voluntariat la filiala locală a Crucii Roșii Române, unde am avut șansa de a mă pregăti ca om, unde am trăit experiențe uimitoare și am cunoascut oameni deosebiți. Totodată, ca voluntar am avut parte de o grămadă de beneficii precum traininguri specializate, șansa de a învăța ce înseamnă să fii un team-leader și să faci parte dintr-o echipă.

Oana B.: Cum v-ați decis să deveniți student la Coventry University?

Oana O.: La sfârșitul clasei a XI-a, un reprezentat al uneia dintre agențiile de recrutare de studenți a susținut o prezentare în liceul nostru despre câteva din universitățile din UK. În săptămânile ce au urmat cercetat pe internet despre universitățile care ne-au fost prezentate și am decis că cea din Coventry, UK reprezintă cel mai bine interesele mele universitare.

În tot acest proces de cercetare, a trebuit să țin cont și de aspectul financiar. Apoi, am intrat pe câteva bloguri și pagini de profil unde studenții își exprimă părerea despre universitățile la care studiază. Deși C.U. nu se situa în topul universităților din UK, entuziasmul studenților, precum și câteva păreri ale unor specialiști în domeniu în ceea ce privește studenții de la drept de la C.U., m-au convins că C.U. e alegerea potrivită pentru mine.

Oana B.: Ce fel de pregătire (cursuri, activități extrașcolare, premii) v-a trebuit pentru a avea o aplicație de succes?

Oana O.: A trebuit să am diplomă Cambridge Advanced cu minim B și minim nota 9 în examenul de bacalaureat. Pentru a fi eligibila să primesc bursă, trebuia să am minim nota 9.50 în bacalaureat. Pe lângă aceasta, era favorabil să dețin un dosar bogat cu activități extrașcolare. Totodată a trebuit să am două scrisori de recomandare din partea unui cadru academic și a unui cadru profesional din grupurile de voluntariat sau sectorul privat, de la compania pentru care am muncit part-time în timpul liceului.

Oana B.: Care este cel mai important lucru pe care l-ați făcut pentru a avea o aplicație de succes?

Oana O.: Am construit un eseu personal axat pe avantajele oferite de aprofundarea domeniului legal în general și pe interesul meu personal înspre domeniul legal internațional, în particular.

Oana B.: Ați recomanda unui student din România instituția la care studiați/ați studiat și de ce?

Oana O.: Deja am recomandat universitatea unor elevi din România. Am făcut-o pentru că acesta este mediul perfect de dezvoltare individuală și pregătire pentru următorul pas: angajarea. Totodată, mediul este unul profesional, în care calitatea academică (cel puțin la departamentul de drept) este excelentă. Mai mult, universitatea deține o bibliotecă în care găsești absolut orice jurnal, publicație sau carte de interes pentru domeniile de studiu. Staff-ul administrativ este foarte serviabil și dispus să te jaute să soluționezi problemele cât mai repede. În plus, universitatea beneficiază de diverse facilități de ultimă generație ce sunt puse la dispoziția studenților oricând aceștia au nevoie: mini-centru medical, suport atât financiar cât și moral în caz de dificultate, centru de consiliere și pregătire pentru studenții ce caută un loc de muncă etc. Un alt lucru de care sunt foarte mândră acum în ceea ce privește Coventry University este faptul că e în continuă urcare în topurile de specialitate; anul acesta reușind să urce mai mult de 24 de poziții în topul universităților din UK potrivit TheGuardian.co.uk.

Oana B.: Care au fost obstacolele pe care a trebuit să depășiți pentru a ajunge la acest nivel de performanță?

Oana O.: Nu am avut parte de obstacole întrucât am fost norocoasă să beneficiez de suportul, în primul rând moral, al părinților mei. Iar pe perioada liceului, am avut parte de sprijinul cadrelor didactice care au știut întotdeauna să mă îndrume spre ce îmi face plăcere și ce ar fi potrivit pentru mine. De asemenea, faptul că am făcut parte dintr-un colectiv competitiv a reprezentat un mare avataj, făcând totul să pară foarte natural.

Oana B.: Ce sfat aveți pentru elevii/studenții din România?

Oana O.: Să nu renunțe la cultură: să citească o carte, să meargă la teatru și la un concert cu muzică bună. Să își permită să viseze, să citească încă din liceu cărți de specialitate pe domeniul pe care vor să se axeze și să indrăznească să întrebe. Am ajuns la concluzia că în România oamenii încă privesc studiul în străinătate că pe un subiect ușor sensibil. Ei bine, cu voință se poate. Unii ar zice că e nevoie și de muncă, însă dacă îți place să înveți și dacă o faci pentru tine și nu de dragul altora, atunci totul e mult mai ușor. În plus, ținerii ar trebui să învețe că voluntariatul nu e “munca degeaba”; din contră, te ajută să te formezi, să te transformi, să fii mai bun.

Oana B.: Ce le-ați recomanda elevilor/studenților din România să nu facă?

Oana O.: Le recomand elevilor români să evite să aleagă să studieze un anumit domeniu doar pentru că e în trend sau doar pentru că sigur vor face mulți bani o dată cu terminarea facultății. Nu asta trebuie făcut! Este timpul să înțelegem că ne alegem să studiem ceea ce ne place pentru că doar așa putem fi cu adevărat buni, doar așa putem deveni specialiști. Sper că tinerii din România să înceteze să se mai ghideze după ceea ce le spun părinții sau prietenii sau ceea ce au auzit în massmedia că ar fi recomandat, mai ales dacă nu e deloc similar cu ceea ce ar vrea ei să studieze.

Oana B.: Ce ați fi dorit să fi știut acum X ani când ați aplicat la colegiu?

Oana O.: Dat fiind că Franța este și întotdeauna va fi țara mea preferata, aș fi vrut să fi știut din timp care este procesul de aplicație la o universitate franceză a€“ referitor la timp. Totuși deoarece m-am hotărât târziu că vreau să plec din țară, nu regret că am ales să studiez în Anglia absolut deloc.

Oana B.: Ce planuri de viitor aveți?

Oana O.: Noul an academic îl voi petrece la Facultatea Robert Schumann din cadrul Universității din Strasbourg, studiind drept internațional economic în cadrul unui proiect de schimb între cele două universități. Sunt foarte entuziasmată în ceea ce privește acest an datorită noilor experiențe, metodologiei și mai ales a subiectului de studiu. Cât despre planurile de viitor imediat după finalizarea studiilor a€“ ei bine, nu pot încă să mă pronunț având în vedere că sunt genul de persoană care își schimbă traiectoria mereu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *