Interviu Victor Friptuleac – student Erasmus

Victor Friptuleac, student în anul 5 la Facultatea de Arhitectură din Cluj-Napoca. În anul universitar 2017-2018 a studiat la facultatea de arhitectură din cadrul universității Roma Tre, beneficiind de bursa Erasmus.

 

1. Victor, cum ai descrie în câteva cuvinte experiența Erasmus?

A fost interesant contactul cu mediul nou: alți profesori, alți colegi, altă cultură. Am avut ocazia să învăț o limbă nouă foarte bine, să studiez și să călătoresc.

2. Cum se predă materia aici? Cum ți s-au părut profesorii ?

Profesorii sunt foarte respectuoși cu studenții, unii erau mai apropiați, ne ajutau, explicau frumos.

3. Cum ai compara materia învățată aici, cu cea de la facultatea din Cluj?

Aici, la Universitatea Roma Tre, se învață foarte mult. Stăteam de dimineață până după-masă la facultate. În plus, în afară de ore aveam multe proiecte practice de făcut și lucram mult la facultate.

De asemenea am avut ocazia să particip la conferințe despre arhitectura italiană, să învăț despre particularismul ei, de exemplu despre futurismul italian. Oricum, Roma ca oraș este un exemplu viu ce înglobează toate stilurile de arhitectură.

4. Tu ai locuit atât în chirie în oraș, cât și la instituția Accademiei di Romania din Roma. Cum ai compara cele două oferte de locuință?

Tuturor studenților care vor studia în Roma le recomand cazarea la Accademia di Romania din câteva motive: este mai ieftin ca o chirie obișnuită în oraș, chiar dacă și Academia este plasată aproape de Piazza del Popolo, de unde se ajunge ușor în centru. Spațiul din împrejurul incintei este frumos, liniștit, sunt multe parcuri.

5. Ce le-ai recomanda studenților de la arhitectură care vor să studieze în strainătate ?

Îi sfătuiesc să plece la studii încă din anul II, însă puțini o fac pentru că sunt încă foarte tineri, în formare. Totuși, experiența studiului în străinătate merită din plin. Ai ocazia să înveți la facultăți prestigioase, ai oportunitatea de asimila o limbă nouă, de a trăi într-o cultură diferită, de a călători prin orașe și locuri minunate.

 

Multumim frumos pentru interviu, Victor !


Interviu realizat de Tudor Ștefănescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *