Interviu Sibel Ali – Studentă Erasmus

Sibel Ali este studentă la facultatea de Medicină din cadrul Universității București. În anul universitar 2017-2018 a studiat la facultatea de Medicină din cadrul Universității Sapienza beneficiind de bursa Erasmus.

 1. Cum ai descrie experiența Erasmus în câteva cuvinte?

Sincer, a fost cea mai frumoasă experiență pe care am trait-o. A fost tot ce mi-am dorit, mai ales că a venit după un greu an trei, pentru care am muncit foarte mult, anul IV, în care am studiat cu bursa Erasmus, a fost ca o răsplată pentru tot.

Ce mi-a plăcut cel mai mult este faptul că am găsit atâția oameni faini într-un singur loc. În primul semestru de la Roma eram destul de posomorâtă din cauza faptului că nu aveam așa de mulți prieteni, mai ales că există o presiune asupra studentilor Erasmus de a fi mai sociabili.

În schimb, în al doilea semestru am întâlnit mult mai mulți colegi faini în căminul în care locuiam, instituția Accademia di Romania din Roma, și brusc nu am mai simțit nevoia să îmi fac alți prieteni din alte țări și m-am simțit în largul meu. În plus, în al doilea semestru am călătorit mult împreună cu prietenii, cred că asta ne-a unit și am trecut prin foarte multe lucruri neașteptate, foarte multe emoții de la extaz până la furie și…pot spune că am trăit ce a trebuit!

2. Ce sfaturi le-ai oferi studenților de la medicină care vor să studieze un semestru sau un an la Roma la Universitatea Sapienza? Ei la ce să se aștepte?

În primul rând, să vă faceți timp pentru chestiunile birocratice imediat ce ajungeți la Roma, aici mă refer să contactați unul din profesorii responsabili de studenții Erasmus de la fac.medicină, Sapienza. Împreună cu el vă alegeți materiile pe care le veți studia, și care vor fi trecute apoi în Learning Agreement. De asemenea vreau să amintesc, că s-ar putea să fie nevoie de o programare prin e-mail pentru a vă întâlni cu profesorul respectiv. Eu nu am avut o comunicare prea bună cu propriul coordonator Erasmus, deoarece nu știam că am nevoie de programare pentru fiecare întâlnire.

În al doilea rând, Facultatea de medicină de aici este foarte dezorganizată. Îți trebuie o răbdare de fier pentru a rezolva probleme birocratice. De exemplu, trebuie să te plimbi dintr-un loc în altul pentru o semnătură, nimeni nu îți spune limpede ce trebui să faci….În plus, am înțeles că Facultatea de Medicină este printre cele mai organizate, așa că nu vreau să știu cum sunt celelalte.

În al treilea rând, materiile din primii trei ani sunt greu de urmat într-o altă țară și limbă. Din anul IV și V, e mai lejer aș spune, și atunci  ar fi mai potrivit pentru a studia la Sapienza. În plus, pe lângă efortul de a te adapta la o limbă nouă și un sistem nou, e necesar a avea anumite baze în medicină înainte de Erasmus. E adevărat că, multe informații pe  care le-am făcut aici în anul IV, le știam deja destul de bine de la facultatea din București și asta m-a ajutat mult.

3. Cum ai compara materiile studiate aici, cu cele de la Facultatea de Medicină din București?

În București facultatea din anul IV până în anul VI este structurată în stagii. Într-un stagiu, spre exemplu de cardiologie, dimineața sunt cursuri, iar după-masa este dedicată practicii în spitale. În schimb la Sapienza, în toți cei 6 ani de facultate, în fiecare semestru sunt cursuri, ce se finalizează cu examene.

O altă chestie diferită este că aici la Sapienza, multe materii sunt integrate într-un singur curs. Spre exemplu, Patologia Integrata 1 cuprinde Cardiologie, Pneumologie, Chirurgie toracică și cardiovasculară. Aceste materii se învață după tratate, cărți foarte ample pentru fiecare în parte, iar examenul se dă într-o singură zi pentru toate. Practic într-o singură zi se dă examenul pentru cursul de Patologie Integrată 1. Dat fiind că sunt mai multe materii la un loc, este foarte mult de învățat, sunt foarte multe informații, care trebuie structurate, înțelese și aplicate în cazurile reale.

În privința practicii, vreau să spun că la București făceam mai mult ca aici. La Sapienza se pune puțin accent pe așa ceva. De fapt, aici se fac doar câteva ore pe semestru, în funcție de materie.

4. Cum se predă materia la facultate?

Profesorii explică foarte bine materia. În plus, aici cursurile sunt în alt fel sintetizate. Prezentările Power-point sunt făcute în așa fel încât profesorii mai mult să vorbească liber decât să citească. Ei oferă multe statistici, exemple, însă materia se studiază mai mult din tratate.

Examenele sunt atât scrise, cât și orale, depinde canalul în care ești repartizat, canal însemnând serie, să zicem. Există mai multe canale, numerotate alfabetic. Eu am ales canalul D, unde examenele sunt  orale. Canalul F de exemplu, este doar în limba engleză, potrivit pentru studenții străini, care nu cunosc bine limba italiană.

Eu m-am adaptat destul de repede sistemului de predare de aici, am primit încurajări și din partea profesorilor, am învățat repede limba.

5. Cum ți s-a părut cazarea la Accademia di Romania din Roma? Este o alegere bună a locui aici?

Este cea mai bună alegere. Cea mai apropiată gelaterie e la 15 minute de mers pe jos. Evident, avem parte de toate facilitățile pentru locuit, dar și pentru studiu. În plus, putem participa la o mulțime de evenimente culturale organizate doar în cadrul Academiei, la care nu aș fi putut să particip în alte situații.

 

Multumim pentru interviu, Sibel!


Interviu realizat de Tudor Ștefănescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *