Interviu Iulia Hordoan – studentă Erasmus

Iulia Hordoan este studentă în anul III la Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Istorie și Filosofie, secția Istoria Artei. În anul universitar 2017-2018 a studiat un semestru la Facultatea de Studii Umanistice din cadrul Universității Sapienza, beneficiind de bursa Erasmus.

1. Cum ai descrie în câteva cuvinte experiența ta Erasmus? Include în 2-3 propoziții ceea ce ți-a plăcut, dar și ce nu ți-a plăcut, dacă este cazul.

Ceea ce mi-a placut cel mai mult la această experiență este ceea ce a avut orașul Roma să îmi ofere. Având în vedere că studiez istoria artei, aici am avut posibilitatea să învăț despre artă nu doar prin intermediul cursurilor de la facultate ci doar plimbându-mă pe străzi sau prin muzee. Roma poate oferi foarte multe unui student pasionat de artă, plimbarile prin muzee, galerii și biserici sunt cele mai bune lecții de istoria artei. Nu consider că au existat lucruri care să  nu îmi placă, probabil în lunile mai-septembrie aglomerația cauzată de turiști sau temperaturile ridicate ale orașului pot fi uneori iritante, însă totodată acestea conferă farmec orașului.

2. Cum ți se pare materia predată aici în comparație cu ce ai studiat în țară? E mai dificil, mai facil?

O diferență între modul de predare de acasă și cel de la Roma este faptul că la Roma am observat că nu se pune accentul pe discuția între profesori și studenți, adică pe seminarii ci pur si simplu profesorul are rolul de a ține prelegeri. În timpul semestrului studenții nu sunt evaluați în niciun fel, nu se ține cont de prezență, ci examenul final este cel care contează cel mai mult. În România, cel puțin la cursurile alese de mine, existau seminarii în cadrul cărora alegem teme de discuție de la o săptămână la cealaltă, astfel încât avem obligația de a citi constant bibliografia și de a participa activ la discuție. Din acest punct de vedere în România poate fi acest fapt puțin stresant pe parcursul semestrului, însă în final, pentru examen, se dovedește a fi foarte benefic studentului.

3. Cum a fost contactul cu un mediu nou : limbă, cultură, obiceiuri, sistemul de învățământ?

Pot spune că m-am acomodat foarte repede, nefiind la prima experiență de acest gen în străinătate. Fiind vorbitoare de limba spaniolă, nu am avut probleme nici cu limba italiană, deși toate examenele au fost orale. Am încercat să nu folosesc deloc limba engleză la magazin, restaurante sau în orice altfel de contact cu locuitorii orașului, tocmai pentru a avea ocazia să comunic cât mai mult în limba italiana. În Italia, nu ai cum să nu iubești bucătăria lor, fapt care conferă cu siguranță un plus experienței, iar stilul de viață al lor, mult mai calm și fără stres față de cel al românilor, m-a făcut să mă integrez mai bine.

4. În privința ofertelor de locuințe, ce ai recomanda studenților care vor să studieze la Roma? Unde i-ai îndruma să se cazeze?

Cu siguranță cea mai buna alegere pentru un student care vrea sa economisească cât mai mulți bani pentru ieșiri în oraș, mâncare sau călătorii este Accademia di Romania. Cazarea costă doar 150 de euro pe lună, poți beneficia de camera ta proprie sau poți să o împarți cu încă o persoană. Ce m-a atras cel mai mult a fost poziționarea academiei, care este foarte centrală, aproape de Piazza del Popolo.

5. Ce sfaturi ai oferi studenților de la facultatea de Istorie si Filosofie din Cluj, care vor să studieze la Roma?

Îi îndemn pe studenții care doresc o astfel de experiență să aleagă orașul Roma pentru că, din punctul meu de vedere este o sursă infinită de artă și istorie, în cele 5 luni petrecute acolo nu am reușit să văd tot ce mi-am propus. Unele galerii merită vizitate de 3-4 ori pentru a reuși să vezi tot ce îți dorești. Fie că îți place arta antichității sau cea barocă, în Roma vei avea ocazia sa le aprofundezi, orașul fiind celebru din acest punct de vedere. Însă bineînțeles, poți explora și arta modernă și chiar contemporană, capitala Italiei avându-le pe toate. Cursurile de asemenea sunt interesante, poți alege ceea ce te atrage mai mult, existând mult mai mult oportunități decât în Cluj.

 

Multumesc pentru interviu, Iulia!


Interviu realizat de Tudor Ștefănescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *