Interviu cu Alexandra Maria Popa, castigatoarea bursei 2011 UWC Adriatic – Italia

Alexandra este castigatoarea bursei UWC Adriatic, Italia 2011.  Este o tanara extrem de talenta cu interese diverse si idealuri marete. Cititi mai jos detalii despre drumul ei catre bursa din Italia si ce sfat are pentru viitori aplicanti. Aici gasiti mai multe informatii despre bursa UWC.

Cine este Alexandra Popa?

Ma numesc Alexandra Popa, locuiesc in Targoviste, un oras mic, dar incarcat de istorie,  situat foarte aproape de capitata tarii, Bucuresti, si am studiat toate cele 10 clase la Liceul de Arte “Balasa Doamna”. Aici am descoperit pasiunea pentru muzica in clasele primare, artele plastice  in clasele gimnaziale si ulterior pentru arhitectura, urmand clasele liceale la acest profil. Cea mai mare realizare o constituie formarea mea ca om. De-a lungul acestor ani am participat la diferite concursuri de pian, arte plastice, dar si la olimpiade de limba engleza, limba romana, informatica si alte concursuri interdisciplinare.

Cum ai aflat de bursa UWC si cu cat timp inaintea termenului limita pt. trimiterea aplicatiei?

Despre bursa UWC am aflat prin intermediul Internetului, cu aproximativ o luna inaintea termenului limita. Am cautat informatii despre interviul ce urma sa-l sustin, dar cu cat incercam sa descopar mai multe imi dadeam seama ca secretul il detineam chiar eu, ca trebuia sa fiu sincera si sa demonstrez comisiei ca sunt persoana potrivita si ca imi doresc cu adevarat sa-mi aprofundez cunostintele dobandite in sistemul de invatamant romanesc.

Ce ai crezut despre bursa UWC cand ai aflat despre ea pentru prima data ? (Bursa UWC nu este o bursa tipica bazata numai pe performante academice si multi sunt surprinsi sa auda despre criteriile de selectie)

Initial, nestiind prea multe si descoperind bursa pe site-ul Institului Italian de Cultura am crezut ca toate orele vor fi sustinute in limba italiana, limba pe care nu o cunosteam in momentul respectiv. Speram sa nu fie inca o bursa de genul celor care iti cer mii de euro pentru un singur semestru petrecut in strainatate sau nu te accepta decat daca esti cel putin olimpic international la fizica.

Ce te-a determinat sa aplici?

Inca de la inceput am simtit ca aceasta bursa mi se potriveste, deoarece idealurile UWC si ideea de a studia timp de 2 ani alaturi de elevi din toate colturile lumii si de a decoperi noi culturi au fost dintotdeauna visul meu, dar niciodata nu banuisem ca asa ceva chiar exista.

In ce a constat aplicatia si ai facut ceva special pentru a te pregati?

Aplicatia a constat in formularul propriu-zis, recomandari din partea a 2 profesori si o adeverinta de la scoala care sa dovedeasca faptul ca media mea generala era peste 8. Nefiind implicat vreun examen sau vreo proba scrisa, nu m-am pregatit special pentru interviu; singurele lucruri pe care le stiam au fost cele aflate in momentul in care am descoperit bursa.

La ce colegiu ai fost admisa (din cati participanti) si ce stii despre acest colegiu?

Am fost admisa la UWC Adriatic din Italia cu bursa integrala, locul unde voi invata alaturi de peste 180 de elevi din intreaga lume. Acolo voi studia ultimii doi ani de liceu, iar la sfarsit voi susine bacalaureatul international.

Ce speri sa faci in viitor si cum crezi ca bursa UWC te va ajuta?

Inca nu mi-am ales o cariera, deoarece sunt atrasa de prea multe domenii. Vreau sa aprofundez cunostintele pe care le voi dobandi si sa impartasesc experiente noi. Cu ajutorul UWC voi avea mai multe oportunitati si cu siguranta noi perspective.

Ce recomanzi elevilor romani care aspira la o astfel de bursa?

Le recomand tuturor sa aplice deoarece fiecare poate avea sansa de partea sa si sa nu fie descurajati de numarul de participanti sau de rezultatele scolare ale celorlalti. O prima conditie in implinirea unui vis este sa ai curajul sa crezi in el si sa gasesti in tine resursele necesare sa-l urmezi. Emotiile sunt stari normale in cadrul unui interviu, dar nu uitati ca secretul este sa fiti intotdeauna sinceri si originali in raspunsuri, sa credeti cu adevarat ca sunteti cei mai potriviti candidati pentru bursa, iar acea zi va schimba radical viata voastra.

2 Replies to “Interviu cu Alexandra Maria Popa, castigatoarea bursei 2011 UWC Adriatic – Italia”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *