Interviu Ada Mureșan – studentă Erasmus

Ada Mureșan este studentă în anul II la facultatea de Litere, în cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În anul universitar 2017-2018, în semestrul al II-lea a studiat la Facultatea de Studii Umanistice din cadrul Universității Roma Tre, beneficiind de bursa Erasmus.

1. Cum ai descrie în câteva cuvinte întreaga ta experiență Erasmus?

Cel mai mult din această experiență, să zic că mi-a plăcut orașul, bineînțeles, pentru că de asta l-am și ales, însă și oamenii pe care i-am întâlnit. În facultate, profesorii au fost înțelegători cu mine, au înțeles că am venit cu ajutorul bursei Erasmus. În schimb, alți profesori să zicem că nu.

Cât despre instituția unde am fost cazată, Accademia di Romania din Roma,  pot să spun că mi-au plăcut colegii de cămin, tot studenți români din diferite orașe. Despre Roma, dacă ar fi să aleg câteva obiective turistice preferate, aș spune piața Pantheonului și Pantheonul în sine, alături de Galeria Nazionale di Arte Moderna. Ca instituție de cercetare, m-a impresionat Biblioteca Apostolică Vaticana, unde am studiat un manuscris.

În schimb,  vreau să punctez că nu mi-a plăcut faptul că Roma este foarte murdară, iar transportul public ar putea fi îmbunătățit.

2. Care a fost primul impact cu mediul universitar italian, mai exact de la universitatea Roma Tre?

Când am ajuns aici era foarte speriată, deoarece ajunsesem la curs, iar unii profesori vorbeau repede, nu eram obișnuită și nu înțelegeam ce ne comunică. Mi-am ales majoritatea cursurilor de literatură, așadar nivelul era mai ridicat puțin, așa ca nu a fost o experiență tocmai plăcută la început.  Însă după ce m-am obișnuit cu ritmul alert de predare mai ales, lucrurile au început să meargă mai bine. Cu timpul am ajuns să înțeleg tot ce ne comunicau profesorii.

3. Cum ți s-au părut profesorii de la facultatea de litere : exigenți sau indulgenți ?

Profesorii par la început mai severi, contribuind la o atmosferă de seriozitate. Am apreciat faptul că erau foarte riguroși, erau foarte preciși și exacți cu informațiile pe care ni le predau. Știau exact ce au de predat și știau exact ceea ce vor de la noi. Nu știu cum reușeau să facă asta fiindcă la noi la facultatea de Litere din Cluj, din punctul meu de vedere, nu e așa.

4. Aici ai avut cursuri asemănătoare cu cele de la facultatea de Litere din Cluj? Cum le-ai putea compara?

La Roma Tre în primul rând, nivelul de studiu e mult mai ridicat. În plus, studenților străini, profesorii le pretind să aibă un anumit bagaj de cunoștințe de limba italiană, pentru a putea studia materia.

Pentru mine toate materiile au fost noi, rupte din contextul pe care îl studiasem la facultatea din Cluj, așa că am început oarecum de la zero. Trebuie să punctez că profesorii au fost înțelegători, m-au ajutat mai ales fiindcă mi-au răspuns la toate întrebările legate de materie.

 

5. Cum ți s-a părut biblioteca facultății de Studii Umanistice de la Roma Tre?

Biblioteca facultății de Studii Umanistice nu era suficientă, nu găseam toate cărțile necesare, motiv pentru care am consultat și Biblioteca Națională. În schimb la Cluj, la biblioteca facultății de Litere găseam tot aveam nevoie.

6. Ce sfaturi ai pentru studenții de la facultatea de Litere de la UBB, care doresc să studieze prin bursa Erasmus la Roma?

Îi încurajez să aplice pentru această bursă, pentru că experianța studiului în străinătate le va deschide drumuri noi. Cu toate că sunt șanse să întâmpine momente mai dificile, merită asumarea oricărui efort.

Mulțumim pentru interviu, Ada!


Interviu realizat de Tudor Ștefănescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *