Interviu cu Andra Pascu, castigatoarea bursei UWC 2011 Lester B. Pearson College, Canada

Andra Pascu, castigatoarea burse UWC 2011 Lester B. Pearson College, Canada

Andra Pascu este o tanara zambitoare cu rezultate academice exceptionale si un CV impresionant pentru varsta ei. Andra locuieste in Resita, judetul Caras-Severin si a absolvit primele doua clase de liceu la Colegiul National “Traian Lalescu” din Resita.  De-a lungul anilor, a participat la numeroase concursuri si olimpiade scolare, in special la cele de engleza, franceza,biologie si matematica. Limbile engleza si franceza i-au adus cele mai mari satisfactii, obtinand premiul special (2010) si mentiune(2011) la olimpiada nationala de engleza, si mentiune speciala (2011) la olimpiada nationala de franceza. In paralel cu scoala, s-a implicat in activitatile extracuriculare organizate de liceul sau, fiind un membru activ al clubului de dezbateri “Protagoras” si al echipei de teatru in limba franceza “Bodri”.  A fost voluntar in cadrul organizatiilor Salvati Copiii si Crucea Rosie Romana. De asemenea, a facut parte din echipajul care a participat la etapa nationala a concursului de prim-ajutor “Sanitarii priceputi”. Aici gasiti mai multe informatii despre bursa UWC.

Cum ai aflat de bursa UWC si cu cat timp inaintea termenului limita pt. trimiterea aplicatiei?

Am aflat despre bursele UWC de la doamna diriginta, profesoara de engleza, care a prezentat aceasta oportunitate intregii clase la inceputul lunii martie, cu aproximativ trei saptamani inainte de termenul limita pentru trimiterea aplicatiei.

Ce ai crezut despre bursa UWC cand ai aflat despre ea pentru prima data ? (Bursa UWC nu este o bursa tipica bazata numai pe performante academice si multi sunt surprinsi sa auda despre criteriile de selectie)

Dupa ce am aflat despre bursa UWC, am decis sa ma informez in continuare despre aceasta oportunitate de studiu. Am fost incantata sa descopar ca idealurile si valorile promovate de colegiile care fac parte din miscarea UWC se potrivesc cu idealurile si aspiratiile mele. M-a atras in mod special faptul ca pregatirea academica este una de cel mai inalt nivel,dar, in egala masura, este acordata atentie activitatilor extracuriculare si implicarii elevilor in viata comunitatii in care traiesc. Alt lucru care mi-a starnit interesul a fost chiar deviza  UWC: „Colegiile UWC fac din educatie o forta care uneste oameni, natiuni si culturi, pentru pace si un viitor sustenabil”. A trai intr-un campus alaturi de tineri care provin din alte aproximativ 100 de tari, fiecare cu mentalitatile, cultura si traditiile proprii este o provocare, un lucru pozitiv, care, experimentat zi de zi, te poate ajuta sa cresti, sa te dezvolti pe toate planurile, si sa iti atingi potentialul maxim.

Ce te-a determinat sa aplici? (aici poti sa ne vorbesti despre idealurile tale si cum se imbina cu cele ale colegiilor UWC)

Am considerat ca a aplica pentru aceasta bursa este o ocazie unica, si ca, indiferent de rezultatul final, reprezinta o experienta folositoare in viata. Sunt o persoana idealista si careia ii plac provocarile, o persoana ale carei valori se suprapun cu cele promovate de colegiile UWC: cooperare interculturala si internationala, celebrarea diferentei, respect reciproc, responsabilitate si integritate personala.

In ce a constat aplicatia si ai facut ceva special pentru a te pregati?

Aplicatia a constat in completarea unui formular, in limba engleza,care la randul sau continea mai multe intrebari si un eseu, in care a trebuit sa explic motivul pentru care imi doresc sa studiez in unul din colegiile UWC, sa descriu modul in care as contribui ca potential elev, si asteptarile pe care le am vis-a-vis de aceasta experienta. Pe langa formular, am avut nevoie de doua scrisori de recomandare, de la doi dintre profesorii mei, o adeverinta din care sa reiasa media mea pe clasa a IX-a si pe primul semestru din clasa a X-a. Nu am facut nimic special pentru a ma pregati, insa, de-a lungul anilor, tinand cont de faptul ca aveam in vedere sa studiez in strainatate dupa terminarea liceului, m-am preocupat in egala masura de partea academica, dar si de cea extrascolara.

La ce colegiu ai fost admisa (din cati participanti) si ce stii despre acest colegiu?

La o saptamana dupa trimiterea aplicatiilor, am aflat ca am fost selectata pentru interviul care a avut loc la Bucuresti, la sediul Institutului Italian de Cultura, alaturi de alti 11 candidati. Am fost admisa la Lester B. Pearson College of the Pacific, din British Columbia, Canada, aceasta fiind prima mea alegere. Colegiul la care voi pleca in aceasta toamna este situat intr-o zona deosebit de frumoasa, si este renumit in interiorul organizatiei UWC pentru faptul ca se pune accent pe stiinte, Pearson College fiind singurul din reteaua UWC care ofera elevilor sai posibilitatea de a studia Stiinte Marine, profitand la maxim de apropierea de ocean.  In paralel cu mine, vor studia programul de diploma IB (International Baccalaureate) alti 159 de studenti din aproape 100 de tari, toti cu bursa integrala.  Spre deosebire de sistemul educational de la noi din tara, programul IB permite elevilor sa isi aleaga 6 materii pe care doresc sa le studieze, 3 dintre ele la nivel inalt si 3 la nivel standard. O cerinta a acestui program este ca elevii sa aleaga 3 activitati extra-scolare in care sa se implice pe parcursul celor doi ani, in cadrul programului CAS (Creativity, Action, Service). De asemenea, se studiaza Theory of Knowledge, iar la sfarsitul perioadei de studiu, elevii scriu un eseu de 4000 de cuvinte, Extended Essay, parte a programului de diploma IB.

 Ce speri sa faci in viitor si cum crezi ca bursa UWC te va ajuta?

Aspiratia mea pentru viitor este sa studiez medicina, eventual sa ajung sa lucrez in domeniul cercetarii medicale,si consider ca bursa UWC ma va ajuta sa imi exploatez potentialul, atat pe partea academica, dar si din punct de vedere uman. 

Ce recomanzi elevilor romani care aspira la o astfel de bursa?

Elevilor romani care isi doresc sa aplice pentru o astfel de bursa le-as recomanda sa se implice in cat mai multe activitati extra-scolare, dar sa nu neglijeze partea academica, sa faca totul cu multa pasiune, caci numai asa pot sa- i convinga pe cei din jur ca sunt cei mai indicati sa castige aceasta bursa.

 

2 Replies to “Interviu cu Andra Pascu, castigatoarea bursei UWC 2011 Lester B. Pearson College, Canada”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *