Interviu cu Preda Mihăilescu, profesor român în Germania

Prof Preda MihailescuMentorat LSRS: Ne puteţi descrie parcursul dumneavoastră profesional?

Preda Mihăilescu: Întortocheat. Am plecat la sfârşitul şcolii şi am terminat liceul la Zurich, după care am urmat ETH, terminând diplome în matematică şi informatică. În aceea perioadă, ţelul era o meserie pentru supravieţuire, am lucrat în timpul studiului la Brown Boveri – astăzi ASEA, îndreptându-mă spre numerica matematică. Apoi, după studiul în informatică m-am reprofilat în IT Security – criptografie, domeniu în care am lucrat aproape 15 ani. În 2000 am decis să încerc o carieră universitară şi în 2002 am avut şansă să fiu promovat profesor, mai întâi la Paderborn, iar din 2005 la Goettingen.

M LSRS: Aţi putea face o comparaţie între învăţământul din România şi cel din străinătate? Ce-i diferenţiază pe cei din străinătate de cei din România (atât profesori cât şi studenţi)?

P.M.: Mai greu, căci nu am studiat în România. Mi-am pus întrebarea totuşi: studiul de matematică în ţară este la nivel înalt mondial. Totuşi avantajele în străinătate, cu un curriculum mai puţin bogat, este o deschidere mai mare, încrederea poate pe care o conferă faptul că ştii că poţi fi oricând în contact cu centrele de vârf din domeniu, dacă munceşti şi eşti dotat.

M LSRS: Ne puteţi împărtăşi o experienţă pozitivă iar apoi un moment dificil din carieră dumneavoastră de profesor român în Germania?

P.M.: Nu prea. Căci am ajuns cumva ca profesor elveţian de origine română.

M LSRS: Cum sunt văzuţi studenţii români în străinătate?

P.M.: Cred că studenţii români au o reputaţie foarte bună, în contrast cu reputaţia ţării, din fericire! Mai ales în domeniul meu se ştie că au fost generaţii întregi care s-au calificat foarte bine în lumea întreagă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *