Interviu cu Nicoleta Proștean, coordonatorul filialei LSRS Germania

Nicoleta ProsteanMentorat LSRS: Unde și ce studiezi în acest moment? Ai studiat anterior şi la alte instituţii din străinătate?

Nicoleta Proștean: În momentul de față îmi pregătesc lucrarea de dizertație la Universitatea din Koln, Germania, cu ocazia finalizării masteratului în Econmie și Sisteme informatice. Am avut șansa și plăcerea de a parcurge un stagiu Erasmus la universitate în Viena, în timpul studiilor de licență în Informatică Economică.

 

M LSRS: Cum te-ai decis să studiezi în străinătate?

N.P.: Mi-am dorit completarea studiilor de licență finalizate în România cu un masterat în străinătate. La momentul respectiv am analizat rapid paleta de programe de masterat de la universitățile din țară și foarte curând le-am exclus din plan, pentru că nu ofereau ceea ce căutam eu. În plus, după cum mi-au confirmat chiar anumiți profesori, masterele în țară nu se fac la același nivel de studiu intensiv, chiar dacă se realizează în sistem de învățământ la zi.
Și atunci, pentru că doream să mă specializez în domeniu, nu doar pentru o diplomă în plus, am început din timp să caut programe de masterat, de interes pentru mine, în străinătate. De ce am înclinat către Germania? Pentru că am învățat limba germană ca limbă maternă în România, pentru că nu îmi era străină țara, cultura și sistemul german de învățământ. Așa se face, că am câștigat bursa Mummert oferită de Robert Bosch și m-am mutat în Germania pentru a urma cursurile de masterat la Universitatea din Koln, situată în top 3 al celor mai bune universități din Germania din domeniul economic.

M LSRS: Cum te-a influențat experiența de a studia în străinătate, atât din punct de vedere academic, cât și ca mod de viață?

N.P.: Acum, că sunt pe ultima sută de metri la masterat, e tocmai binevenită întrebarea, pentru că e momentul oportun de a reflecta la acești ani petrecuți la o universitate de top din Germania. M-am schimbat. Am învățat de la modele formale din economie, la cum să aplici conceptele pe cazuri de business reale, am învățat să fiu un bun autodidact, dar mi-am perfecționat și abilitățile de a lucra în echipă. M-am adaptat cu succes într-un sistem de învățământ diferit și foarte exigent, m-am integrat în comunitatea de studenți internaționali din campus și am progresat cu fiecare zi.
La stilul de viață, involuntar sau nu, am adoptat foarte multe obiceiuri pe care le-am descoperit acolo la indigeni. Întotdeauna am spus că sistemul german mi se potrivește ca o mănușă, pentru că sunt omul căruia îi plac disciplina, ordinea, regulile, lucrurile făcute bine, aprecierea pe măsură efortului depus și a valorii reale a individului, indiferent de originea sa, de relațiile sociale sau de culoarea politică pe care o preferă.

M LSRS: Ce planuri de viitor pe plan profesional ai? Iei în calcul întoarcerea în România?

N.P.: Iau în calcul întoarcerea în România și antreprenoriatul în domeniul IT. Îmi doresc foarte mult, ca prin activitatea pe care o voi desfășura să am un impact în comunitatea în care trăiesc, oferind locuri de muncă și altora.

M LSRS: Ce înseamnă pentru tine LSRS?

N.P.: Oportunitatea de a face parte dintr-un grup de tineri români profesioniști, proactivi, cu idei îndrăznețe și energie creatoare, care, convinși de misiunea și obiectivele organizației, dezvoltă proiecte mărețe pentru tinerii români din țară și străinătate.

M LSRS: De cât timp faci parte din LSRS? Ce poziții ai ocupat și ce activități ai întreprins?

N.P.: M-am alăturat echipei LSRS din Germania, odată cu venirea mea în Germania, adică în septembrie 2012. De la bun început am avut un elan puternic și mi-am dorit să mă implic în activitățile dedicate tinerilor români din Germania. Am organizat întâlniri cu aceștia, am sprijinit implementarea diferitelor proiecte ale LSRS Germania. La început am ocupat funcția de consilier în departamentul de Comunicare și Informare, apoi cea de prim-consilier Comunicare, ca din toamna anului trecut (2014) să preiau coordonarea întregii echipe din filiala Germania. Am reușit să reconsolidam echipa din Germania cu membri noi și proactivi, formând în momentul de față un grup de 14 voluntari activi.

M LSRS: Care crezi că sunt reușitele cele mai importante pe care le are filiala LSRS Germania?

N.P.: Ne-am lansat ca filială la Ambasada României de la Berlin în martie 2012 și apoi ne-am înregistrat cu succes ca asociație în Germania, cu formă juridică e.V.. Împreună cu membrii filialei am reușit să implementăm proiecte dedicate tinerilor români din Germania pornind de la petreceri de 1 Decembrie într-o cafenea românească la Munchen, la pregătirea unui meniu românesc la cantina studențească din Saarbrucken, la consiliere constantă pentru admiterea la facultăți din Germania, la proiecte caritabile cu strângere de fonduri pentru asociații din România, la întâlniri de orientare profesională la Camera de Industrie și Comerț din Koln și alte evenimente culturale și academice.
Faptul că am reușit primul parteneriat LSRS cu TAROM reprezintă un mare pas înainte pornit în sprijinul studenților români din străinătate. Astfel, noi am fost cei care am deschis drumul colaborării cu TAROM, ca ulterior și filialele din Franța, UK și Austria să  profite de acest parteneriat.

M LSRS: Ce planuri de viitor are filiala LSRS Germania?

N.P.: Filiala LSRS Germania și-a propus în strategia pentru anul 2015 o serie de proiecte și evenimente dedicate tinerilor români din Germania. Printre ele pot să vă enumăr câteva exemple: workshop de consiliere în carieră la Berlin în martie, un proiect de exchange în colaborare cu Share Cluj cu ocazia capitalei tineretului în 2015 la Cluj Napoca, proiecte în parteneriat cu Ambasada României de la Berlin privind o conferință pe temă multiculturalității și un bal dedicat studenților români din Germania. Susținem în continuare proiectul Share România cu interviuri și participăm la “ROad to success” organizat sub umbrela LSRS Mentorat.

M LSRS: De ce ai recomanda voluntariatul în cadrul ligii, odată ce un elev devine student în străinătate?

N.P.: Pe de o parte voluntariatul în sine aduce o plus valoare oricărei persoane. Mai mult, experiența de voluntariat este recunoscută ca experiență profesională atunci când dorești să aplici pentru un job.
Pe de altă parte, LSRS, prin misiunea sa, prin rețeaua de voluntari activi extinsă în peste 39 de țări, prin parteneriatele sale cu mediul academic și de business, reprezintă o organizație la care ar trebui să își aducă aportul orice tânăr român cu spirit proactiv.

M LSRS: Ce sfaturi ai pentru tinerii din România care se gȃndesc să îşi continue studiile în străinătate?

N.P.: Spun mereu când sunt întrebată de sfaturi, că e indicat să se informeze din timp unde găsesc specializarea dorită, ce documente presupune aplicația, să ia contactul cu cei de la International Office în caz de nelămuriri sau să contacteze filiala LSRS din țara respectivă. Dacă se interesează și de burse de finanțare, atunci ar trebui să acorde și mai mult timp în avans aplicației, să încerce să contacteze alumni ai programelor de finanțare respective.

M LSRS: De ce ai recomanda unui elev/student din România programul Mentorat LSRS?

N.P.: Aș recomanda oricărui elev/student român programul Mentorat LSRS, întrucât știu că a fost pus la punct cu profesionalism și reunește informații prețioase pentru cineva care dorește să plece la studii în străinătate. Mai mult decât atât, informațiile și consilierea pe care o punem la dispoziție e gratuită și privește pregătirea pentru studiul în străinătate din mai multe perspective: admiterea la facultate, cazarea, viața în campusul universitar și alte tips&tricks pentru a parcurge mai ușor checklist-ul la momentul plecării la studii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *