Interviu cu Dana Georgescu, Alumni LSRS Germania

Dana Georgescu_Alumni LSRS GermaniaMentorat LSRS: Unde și ce studiezi în acest moment? Ai studiat anterior şi la alte instituţii din străinătate?

Dana Georgescu: Sunt licențiată în studii germane și norvegiene (Universitatea “Babeș-Bolyai” Cluj Napoca). În anul patru de studiu am petrecut un semestru Erasmus în Kristiansand, Norvegia, iar apoi am efectuat un stadiu de cercetare pentru lucrarea de diplomă beneficiind de sprijinul catedrei de scandinavistică a universității norvegiene din Bergen. În Germania am absolvit programele de masterat în germanistică și în prelucrarea electronică a datelor pentru filologi ale Universității “Julius-Maximilian” din Würzburg, Bavaria.

M LSRS: Cum te-ai decis să studiezi în străinătate?

D.G.: Studiind norvegiana în Cluj am avut șansa de a participa și la cursuri și școli de vară în Norvegia. Aceste experiențe au contribuit semnificativ la dezvoltarea mea din punct de vedere academic precum și personal. În aceeași idee, decizia de a continua studiile în Germania a venit de la sine.

M LSRS: Cum te-a influențat experiența de a studia în străinătate, atât din punct de vedere academic, cât și ca mod de viață?

D.G.: În dezvoltarea mea personală și profesională Clujul a jucat un rol foarte important, însă, practic, simt că m-am maturizat în străinătate. Atât în Norvegia cât și în Germania am interacționat în permanență cu un alt sistem educațional și social precum și cu alte perspective, alte moduri de a acționa și de a gândi față de cele cunoscute acasă. Faptul că a trebuit să îmi aleg singură cursurile și, implicit, direcția de studiu m-a ajutat să îmi structurez mai bine propriile idei și să înțeleg ce anume îmi doresc să fac și cum. Am învățat să îmi expun părerile, să le susțin, să fiu proactivă. M-am obișnuit cu anumite standarde și valori care mi-au întărit personalitatea și care mă fac să lupt pentru ceea ce cred că merită. “Merge și așa” nu e pentru mine. Revenind la partea profesională simt că dețin o bază solidă de cunoștințe pe care le aplic și în birou, deși am ales să renunț la mediul academic pentru IT.

M LSRS: Ce planuri de viitor pe plan profesional ai? Iei în calcul întoarcerea în România?

D,G.Momentan lucrez în Germania pentru o firmă care se bazează, în mare parte, pe forță de muncă din România. Încerc să mă implic în cât mai multe proiecte offline și online pentru a contribui la dezvoltarea României tocmai pentru că intenționez să revin acasă, însă într-un loc în care sunt respectată și apreciată atât profesional cât și în sfera privată.

M LSRS: Ce înseamnă pentru tine LSRS?

D.G.: LSRS este greu de descris în câteva cuvinte. Încă mă surprinde cât de repede a ajuns la atât de multe persoane și ce impact are în societate. Colaborările cu președinția, diverse ministere, ambasade și companii multinaționale demonstrează că LSRS este un ONG foarte bine coordonat și organizat,  având un potențial enorm. În momentul în care ambasada te invită la o discuție cu președintele României în calitate de reprezentant al diasporei nu e puțin lucru.

M LSRS: De cât timp faci parte din LSRS? Ce poziții ai ocupat și ce activități ai întreprins?

D.G.: Am descoperit LSRS prin Cornelia Guju. Alături de ea și de Cristina Popescu am pus bazele filialei Germania în care am activat timp trei ani și jumătate. Ceea ce înseamnă că am participat la primele proiecte, la înregistrarea ca ONG, precum și la organizarea lansării oficiale. Alături de echipă am trăit și emoțiile primirii premiului de Filiala Anului în 2012. Am început ca prim consilier proiecte, apoi am trecut un pic pe la comunicare, iar în final am acceptat provocarea de a fi coordonator adjunct. Proiectele au fost multe. În principal am încercat să ne facem cunoscuți, să ne mediatizăm. În acest sens am avut grijă ca LSRS Germania să fie bine reprezentată în mass media și în social media.

M LSRS: De ce ai recomanda voluntariatul în cadrul ligii, odată ce un elev devine student în străinătate?

D.G.: Voluntariatul în general este foarte benefic dezvoltării personale și profesionale. În LSRS ai șansa de a fi parte activă dintr-un proiect atât de mare și de util alături de foarte multe persoane excepționale. Responsabilitatea și satisfacția de a face parte dintr-o așa echipă și de a te bucura de rezultate  reale ale acțiunilor LSRS îți conferă un sentiment foarte special. Mai ales în momentul în care știi că sprijinul și sfaturile tale pot face diferența pentru atât de mulți tineri care îți acordă încredere acceptându-te ca mentor. LSRS are un farmec aparte. Odată ce-ai interacționat cu Liga, nu te mai poți desprinde.

M LSRS: Ce sfaturi ai pentru tinerii din România care se gȃndesc să îşi continue studiile în străinătate?

D.G.: Studiul în străinătate își poate lasă foarte puternic amprenta pe viitorul unui tânăr. Este o experiență pe care o recomand tuturor, însă asumată cu responsabilitate. Cred că, înainte de a lua o astfel de decizie, fiecare trebuie să știe de ce își dorește străinătatea și la ce anume i-ar putea folosi. Explicații precum “vreau să studiez în Germania pentru că e mai aproape de România” sunt lipsite de consistență și nu cred că pot motiva suficient de tare în momentele în care ne trezim într-o cultură străină, într-un sistem străin, pe cont propriu. Poate o fi experiență frumoasă, însă dură din punct de vedere emoțional. Cert este că, dacă vrem să mergem înainte și să avem un cuvânt de spus, trebuie să și îndrăznim să o facem. Trebuie să îndrăznim să ne părăsim zona de comfort și să cunoaștem. Alte lumi, alte păreri, pe noi înșine.

M LSRS: De ce ai recomanda unui elev/student din România programul Mentorat LSRS?

D.G.: Tocmai pentru a amortiza impactul trezirii într-o lume străină, oferind sentimentul că ai pe cineva care a trecut deja printr-o experiență asemănătoare și care îți este aproape în încercarea de a te sprijini. Fie că e vorba despre un sfat de cum să îți alegi un curs sau poate doar de un gând bun. Înaintea plecării în străinătate se ivesc adesea multe întrebări sau griji ce pot fi soluționate cu ajutorul mentorului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *