Interviu cu Codin Petrică Marin, membru LSRS și student în Germania

Petrica Codin Marin_ Membru activ LSRS GermaniaMentorat LSRS: Unde și ce studiezi în acest moment? Ai studiat anterior şi la alte instituţii din străinătate?

Codin Petrică Marin: Am studiat la Universität Siegen, în Siegen Nordrhein-Westfalen. Anterior am mai studiat șase luni la aceeași instituție, în cadrul programului Erasmus, timp în care mi-am finalizat lucrarea de diplomă în colaborare cu Catedra de Inginerie Economică a Universității Siegen.

 

M LSRS: Cum te-ai decis să studiezi în străinătate?

C.P.M.: Drumul către Germania, după cum am precizat anterior, mi s-a deschis încă de
când studiam la București, în cadrul Universității Politehnica din București. Am fost admis pentru programul Erasmus, iar experiența care a urmat a fost extraordinară!

M LSRS: Cum te-a influențat experiența de a studia în străinătate, atât din punct de vedere academic, cât și ca mod de viață?

C.P.M.: Prin programul Erasmus am putut să descopăr sistemul de învățământ superior german și să cunosc studenți din toată lumea, ceea ce m-a determinat să revin și să îmi continui dezvoltarea academică în Germania. Studiul propriu-zis mi-a crescut foarte mult șansele obținerii unui loc de muncă în domeniul specializării mele, ceea ce s-a concretizat după absolvire. Pe lângă asta a contribuit, bineînțeles,  foarte mult la consolidarea cunoștințelor de limba germană. Separat de studiu, experiența m-a ajutat să devin un bun manager al resurselor personale, fiind nevoit să îmbin studiul cu un job, pentru a-mi putea finanța studiile. În ultimul rând, programul a fost o experiență culturală, deoarece mi-am putut crea noi contacte cu studenți din toată lumea; Germania este următoarea țară după SUA în ceea ce privește diversitatea culturală a oamenilor.

M LSRS: Ce planuri de viitor pe plan profesional ai? Iei în calcul întoarcerea în România?

C.P.M.: Din punct de vedere profesional, vreau să rămân la compania unde lucrez
momentan, să acumulez cât mai mult, iar cu timpul, să avansez. Având în vedere prezența angajatorului pe piața din România, nu aș spune nu! Viitorul este imprevizibil.

M LSRS: Ce înseamnă pentru tine LSRS?

C.P.M.: LSRS reprezintă un organism de sprijinire a studenților romani din străinătate si a celor din România dornici de a studia in străinătate. Liga este de asemenea un instrument de promovare a unei imagini pozitive a României.

M LSRS: De cât timp faci parte din LSRS? Ce poziții ai ocupat și ce activități ai întreprins?

C.P.M.: Sunt membru LSRS de la începutul anului 2015, ocup funcția de consilier
proiecte și HR. În ciuda faptului că sunt încă destul de nou, m-am implicat activ de la început în derularea proiectelor ca Share Romania, Teambuilding LSRS Germania dar și în activități de HR ca interviuri cu viitorii membrii.

M LSRS: De ce ai recomanda voluntariatul în cadrul ligii, odată ce un elev devine student în străinătate?

C.P.M.: Deoarece îi dă posibilitatea să cunoască alți studenți români și posibilitatea de a contribui, prin susținerea acestora, la dezvoltarea României.  

M LSRS: Ce sfaturi ai pentru tinerii din România care se gȃndesc să îşi continue studiile în străinătate?

C.P.M.: Vreau în primul rând să le spun că este cu siguranță un pas corect! Sfatul meu este să abordeze ceea ce urmează cu seriozitate maximă, mai ales în ceea ce privește studiul, deoarece severitatea în acordarea notelor este destul de ridicată. După cum știm fiecare, carnetul de note – der Notenspiegel – este cel care “deschide prima ușă”, care poate fi o bursă, o aplicație pentru continuarea studiilor sau viitorul job!

M LSRS: De ce ai recomanda unui elev/student din România programul Mentorat LSRS?

C.P.M.: Programul LSRS Mentorat oferă accesul la informații cheie privind
studiul în străinătate și posibilitatea de a cunoaște impresii si experiențe ale studenților și academicienilor români care prin munca și rezultatele profesionale extraordinare
contribuie la promovarea imaginii externe, a noastră, a românilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *