Institutul Otto-Suhr, Freie Universität Berlin – Interviu cu Siglinde Svilengatyin

Tiberiu Mitrea:  Unde studiaţi sau lucraţi, şi ce poziție dețineți în acest moment?

Siglinde Svilengatyin: Studiez ştiinţe politice la Otto-Suhr Institut al Freie Universität din Berlin. În acelaşi timp lucrez la o editură politică şi la două proiecte (unul pentru România în cadrul LSRS şi altul în Republica Moldova în cadrul GLEN).

TM: Ce diplomă ați obținut sau veți obține și de la ce instituție? Aţi studiat anterior şi la alte instituţii din străinătate?

SS: Anul acesta îmi voi obţine diploma de licenţă – Bachelor of Arts. Nu am studiat la alte instituţii din străinătate, deoarece acesta este primul meu studiu.

TM:Unde ați studiat în România și ce performanțe ați avut?

SS: În România am absolvit secţia filologică a Liceului Pedagogic „Carmen Sylva“ din Timişoara. Ca performanţă aş putea numi nota mea de admitere la facultate (aprox. 9,6) şi faptul că am participat la Olimpiada naţională de limba germană obţinând locul al III-lea. În timpul studiului în România am obţinut fiecare semestru burse de merit.

Am studiat timp de un an la departamentul de limba germană a facultăţii de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene a Universităţii de Vest din Timişoara înainte de a-mi începe studiul în Berlin. Acolo am avut doi profesori din Berlin, care m-au încurajat în alegerea făcută.

TM: Cum v-ați decis să studiaţi în străinătate şi la instituţia aleasă?

SS: Deoarece vorbeam limba germană şi eram fascinată de cultura ţării, eram deja conştientă de dorinţa de a studia în Germania, dar aceasta s-a concretizat odată ce am auzit de posibilităţile oferite de bursa Ersamus. Am aplicat pentru bursă şi am studiat timp de un an de zile în Berlin. După aceea am aplicat individual. Am ales institutul Otto-Suhr, deoarece este cel mai renumit institut politic din Germania.
TM: Ce fel de pregătire (cursuri, activități extrașcolare, premii) aţi prezentat în aplicaţie?

SS: La aplicaţie a fost necesară, pe lângă formularul de aplicaţie (unde se trec datele personale şi preferinţele de studiu), doar prezentarea diplomei de bacalaureat şi a unei diplome de limba germană (testul de limba germană se poate da şi la Freie Universität Berlin pentru aprox. 130 de Euro).
TM: Care este cel mai important lucru pe care l-ați făcut pentru a avea o aplicație de succes?

SS: Foarte importantă este nota de aplicaţie. Concurenţa la Freie Universität Berlin, mai ales în cadrul studiului politicii sau dreptului, este foarte mare. Cu nota mea de admitere (calculată ca fiind 1,4 în Germania) am fost acceptată doar în turul doi de aplicaţie (doar cu o lună înaintea începerii studiului). Dar există şi studii, cum ar fi cele ale ştiinţei sociale, unde notele nu trebuie să fie neapărat peste 9,5.
TM: Ați recomanda unui student din România instituția la care studiați/ați studiat și de ce?

SS: Bineînţeles că aş recomanda oricui un studiu la institutul Otto-Suhr, dar mai ales în Berlin! Berlin este cunoscut ca oraş multicultural! Aici poţi studia foarte independent şi flexibil: cursurile sunt construite astfel încât nu ţi se impune o anumită gândire, ci o formează pe a ta, te forţează la MULTĂ cercetare individuală şi îţi oferă libertatea de a-ţi crea propriul orar.

În Berlin poţi învăţa diverse limbi prin metode inovative, de exemplu: poţi avea un partner de tandem din Spania! Toate culturile lumii se întâlnesc aici. Astfel am avut posibilitatea de a învăţa limba spaniolă şi rusă cu studenţi din aceste ţări.

Deşi este capitala Germaniei, nu este deloc scumpă, iar căminurile studenţeşti sunt foarte ieftine, bine echipate, o cameră se poate obţine foarte uşor dacă aplici din timp.
TM: Care au fost obstacolele pe care a trebuit să le depășiți pentru a ajunge la universitate în străinătate?

SS: A trebuit întâi să mă obişnuiesc cu gândul că nu îmi voi vedea familia pentru o lungă perioadă de timp. Dar între timp ne-am obişnuit ambele părţi cu această situaţie.

Problema financiară a fost de asemenea un obstacol. În primul an am primit bursa Erasmus şi m-am descurcat, dar după am început să lucrez ca şi chelneriţă, ca şi call-center agent şi am împărţit flyere pentru a-mi finanţa studiul şi toate celelalte cheltuieli (studiul costă în jur de 300 de euro pe semestru pentru majoritatea studiilor de licenţă din Berlin).
TM: Ce sfat aveți pentru elevii/studenții din România care se gȃndesc să îşi continue studiile în străinătate?

SS: Go ahead! Să nu se doar gândească, ci să aplice cât mai repede! Dacă nota de bacalaureat este bună, iar cunoştiinţele de limbă ale ţării respective sunt la un nivel acceptabil (B1-B2 ca minim de cunoştiinţe necesare) nimic nu te mai poate împiedica! Restul vine odată ce eşti în străinătate şi „te descoperi“ pe tine însuţi.

Important este să-ţi organizezi din timp un loc într-un cămin studenţesc, poate chiar cu 6 luni înainte, pentru că se dau ca pâinea caldă. Job-uri studenţeşti se găsesc din plin într-un oraş ca Berlin.

În cazul în care doreşti să aplici pentru o bursă este foarte important să deţii un bacalaureat/o medie generală actuală foarte bun/ă şi să-ţi creezi un profil propriu (prin voluntariate, implicări în diverse proiecte, partide, organizaţii). Ca student în Germania ai acces la mai multe burse, eu de exemplu am făcut diverse voluntariate şi am fost prima româncă care a primit o bursă GLEN (Global Education Network of Young Eurpeans), iar asta nu aş fi putut-o face dacă nu studiam în Germania.
TM: Ce le-ati recomanda elevilor/studenților din România să nu facă atunci cȃnd aplică în străinătate?

SS: Să nu aplice la prima facultate care „le iasă în cale“, ci să se informeze bine despre posibilităţile de studiu şi în alte oraşe/ţări.

TM: Ce ați fi dorit să fi știut acum 3 ani când ați aplicat la universitate în străinătate?

SS: Aş fi dorit să ştiu, că studenţiilor Erasmus li se oferă uneori camere în cămin mai scumpe decăt preţul obişnuit. Mie mi s-a pus la dispoziţie o listă de cămine, care erau destul de scumpe (9 m² la 300 de Euro), iar cum nu cunoşteam preţurile am acceptat locul. După un semestru am schimbat căminul pentru o cameră de 13m² şi 180 de Euro. Acum locuiesc într-un „apartament” al unui cămin studenţesc de 23m².
TM: Ce planuri de viitor aveți?

SS: Din primăvară aş dori să plec pentru cel puţin 6 luni în America de Sud pentru a desfăşura un proiect de dezvoltare. După aceea doresc să urmez un studiu de master în domeniul politicii de dezvoltare şi cooperare în Berlin sau Madrid. Acum rămâne doar de aplicat, aplicat, aplicat şi înfăptuit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *