Bursa Mummert pentru Viitori Manageri din Europa Centrală și de Est: Interviu cu Nicoleta Proștean

Ana Neferu: Unde studiaţi  în acest moment?

Nicoleta Proștean: În prezent urmez un program de masterat la Universitatea din Köln, Germania. Este vorba despre o dublă specializare în Economie și Sisteme Informatice.

AN: Aţi studiat anterior şi la alte instituţii din străinătate?

NP: Da, am obținut în timpului studiilor de licență o Bursă Erasmus la Facultatea de pe lângă Camera de Comerț a Vienei, în Austria.  Experiența unui stagiu în străinătate sau a unui întreg ciclu universitar este de o importanță majoră pentru dezvoltarea profesională și personală.

AN: Unde ați studiat în România și ce performanțe ați avut?

NP: În România am absolvit Liceul Teoretic „Stephan Ludwig Roth” din Mediaș, secția matematică-informatică, limba germană-matern. Studiile de nivel licență le-am urmat la Universitatea Babeș-Bolyai, specializările Informatică Economică și Drept. Am avut participări premiate la Conferințele de Informatică Economică, m-am implicat în organizații studențești, fiind și reprezentantul studenților.

AN: Cum v-ați decis să studiaţi în străinătate?

NP: Mi-am dorit completarea studiilor cu un program de masterat la o universitate de renume, în străinătate, pentru a câștiga încă o experiență internațională de nivel academic. Faptul că am studiat limba germană timp de mai bine de 16 ani reprezenta un avantaj pentru mine și totodată înclina balanța către alegerea unei țări germanice. În Germania am avut ocazia de a cunoaște sistemul de învățământ încă din timpul anilor de liceu, când am fost implicată într-un program de schimb de experiență la Berlin.

AN: Cum v-ați decis să studiaţi la instituţia aleasă?

NP: Informându-mă despre programele de masterat din Germania, am aflat de bursa oferită de Mummert și Robert Bosch Stiftung. Doamna conf. dr. Mihaela Drăgan, prodecan în cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca m-a recomandat pentru acest program de finanțare și formare managerială.  Această bursă se oferă pentru studii masterale la Universitatea din Köln sau la RWTH Aachen.

AN: Ce fel de pregătire (cursuri, activități extrașcolare, premii) aţi prezentat în aplicaţie?

NP: Bursa Mummert se adresează tinerilor din Europa Centrală și de Est, cu rezultate deosebite, atât academice, cât și extracurriculare și potențial de leadership dovedit.  Deja din timpul liceului m-am implicat în diferite proiecte extrașcolare în colaborare cu un liceu din Berlin, Germania, pe tema aderării României la Uniunea Europeană.  Apoi, în cadrul organizației Studenților Europeniști de la Cluj-Napoca am organizat un proiect de politici sociale în parteneriat cu Universitatea LUISS Guido Carli din Roma și Universitatea Liberă din Napoli.

Rezultatele școlare deosebite, alături de experiența practică acumulată în cadrul a două internship-uri în domeniu IT au fost de asemenea importante; la fel și participarea activă la diferite workshopuri organizate de AIESEC.

 AN: Care este cel mai important lucru pe care l-ați făcut pentru a avea o aplicație de succes?

NP: Procesul de selecție pentru această bursă este unul de lungă durată, fiecare aplicant trecând prin mai multe etape eliminatorii, care testează atât cunoștințele de specialitate, cât și elemente psihologice. Consider că, în momentul în care depui cu adevărat interes într-o aplicație îngrijită, și crezi în șansa și potențialul tău, reușești să convingi și o întreagă comisie de profesioniști, cum a fost cea de la interviul meu final din Köln.

AN: Ați recomanda unui student din România instituția la care studiați/ați studiat și de ce?

NP: Desigur. Recomand bursa Mummert și Universitatea din Köln oricărui absolvent de studii de licență din România. Profesorii din cadrul universității sunt cadre universitare foarte bine pregătite și cu recunoaștere internațională. Iar programul Mummert este excelent, te ajută să te formezi și să înveți din experiența deosebită a mentorilor, să dobândești abilități profesionale în cadrul sesiunilor de workshopuri, seminariilor, vizitelor la companii și instituții germane.

AN: Care au fost obstacolele pe care a trebuit să le depășiți pentru a ajunge la universitate în străinătate?

NP: Principalul lucru pe care a trebuit să îl depășesc a fost selecția dură și concurența alcătuită din tineri absolvenți provenind din 12 țări.

AN: Ce sfat aveți pentru elevii/studenții din România care se gȃndesc să îşi continue studiile în străinătate?

NP: Când iei în calcul continuarea studiilor în străinătate înseamnă că deja există dorința de noutate și conștiința asumării unor riscuri. În primul rând trebuie neapărat să se informeze din timp legat de formalitățile ce țin de aplicație, de programul de studiu pe care doresc să îl urmeze. Evident, experiența de viață, pe lângă cea profesională, sunt indubitabil foarte importante pentru formarea unui individ.

AN: Ce le-ați recomanda elevilor/studenților din România să nu facă atunci cȃnd aplică în străinătate?

NP: Să nu trateze cu superficialitate procesul de aplicație și să nu meargă doar pe o singură opțiune, ci să își depună dosarul pentru mai multe facultăți care oferă specializarea dorită, pentru a nu pierde timp în caz de neșansă, până la următoarea sesiune de aplicații. De asemenea să nu renunțe în momentul în care observă că e mare bătaie de cap cu formalitățile de înscriere sau cu procesul de selecție. Mulți fac greșeala aceasta.

AN: Ce planuri de viitor aveți?

NP: Prioritățile mele pe termen lung au în vedere finalizarea masteratului, a unei practici în Germania, posibilitatea unor studii doctorale, și în definitiv întoarcerea în țară, alături de dorința reechilibrării societății românești.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *