Studiul în Franța: cazare și transport

France.gifOdată cu acceptarea la o universitate în Franța vor trebui să te preocupe aspectele privind cazarea și transportul. Ca totul să meargă bine, tot ce trebuie să faci este să te interesezi din timp și să nu lași aceste aspecte pe ultima suta de metri. În rândurile ce urmează vom încerca să îți oferim câteva informații de bază care, sperăm noi, îți vor fi utile.

 CAZAREA

Formalitățile legate de cazare prezintă unele particularități în comparație cu procedura pe care un student român trebuie să o urmeze pentru a obține cazarea în țară, totuși variantele pe care le ai la dispoziție sunt diverse.

În căminele studențești din Franța, dar în special în cele situate în zona pariziană, locurile de cazare sunt limitate, iar cererea din ce în ce mai mare. În aceste condiții, cea mai eficientă metodă este de a căuta din timp o locuință. Găsiți mai jos tipurile de cazări specifice studenților :

A. Reședințele universitare CROUS (Centre régional des œuvres universitaires et scolaires)

Acestea sunt caminele propuse, la începutul anului universitar, de către universitățile gazdă. În Franța nu toate universitățile dispun de astfel de reședințele pentru studenți. Anul acesta rețeaua CROUS pune la dispoziția studenților 56 de reședințe universitare cu aproximativ 6.000 de locuri de cazare doar în Paris. În aceste reședințe sunt admiși, în mod prioritar :

● studenții bursieri;

● studenții străini bursieri ai Guvernului Francez prin Campus France;

● studenții veniți în Franța printr-un program internațional de mobilitate;

● studenții cu handicap;

● studenții a căror rezidență este situată la o distanța mare sau foarte mare de locul de studiu.

Pentru a solicita un loc de cazare într-o reședință CROUS, studenții trebuie să facă o cerere constituind un dosar social – DOSSIER SOCIAL ETUDIANT (DSE), care trebuie trimis împreună cu toate celelalte documente justificative, între 15 ianuarie și 30 aprilie a anului pentru a putea beneficia de un astfel de loc de cazare, la începutul anului universitar viitor. Cererea se completează direct pe site-ul serviciului social studențesc CNOUS-CROUS : https://dse.orion.education.fr/depot/

Pentru mai multe informatii, puteți accesa direct site-ul CROUS :

http://www.crous-paris.fr/article.asp?idcat=AADB

B. Reședințele private pentru studenți

În funcție de condițiile de cazare impuse, anumite reședințe cer un garant, adică o persoană care lucrează în Franța și care poate garanta pentru student că nu va avea probleme cu întârzierea plății chiriei.

O posibilitate la îndemâna este aceea de a obține o garsonieră în rezidența privata Buttes Chaumon în baza parteneriatului LSRS Franța – Résidence Buttes Chaumon.

În baza acestuia, Rezidența privata Buttes Chaumon, pune la dispoziție studenților și absolvenților din rețeaua LSRS studiouri de 17 m².

Principalele avantaje de care vei beneficia includ:

–  condiții de acces lejere, în baza parteneriatului cu LSRS, care va garanta pentru membrii săi, deci nu va mai fi necesară găsirea unui garant;

–  perceperea unei singure luni de garanție pe lângă plata primei luni;

–  un preț de 495 de euro pe luna, cu posibilitatea de a obține un ajutor pentru plata locuinței (CAF – vezi mai jos);

Pentru mai multe detalii, nu ezitați să trimiteți întrebările voastre pe adresa: contact@fr.lsrs.ro

Pentru alte variante de reședințe private puteți consulta site-urile de specialitate care propun reședințe private pentru studenți în toate marile orașe din Franța:

http://www.adele.org/

http://www.nexity-studea.com/

http://www.estudines.com/

http://www.arpej.fr/

C. Închirierea unui apartament sau garsoniere (studio) :

Pentru a închiria un studio sau un apartament, în primul rând aveți nevoie de un garant, adică o persoană a cărei naționalitate poate fi franceză sau română și care are salariul net de trei ori mai mare decât chiria pe care trebuie să o plătiți (acest lucru va fi demonstrat cu fișele de salariu). Dacă apelați la serviciile unei agenții imobiliare, timpul în care veți găsi un loc de cazare va fi mult mai scurt, dar veți plăti agenției un comision cu o valoare egală cu a primei luni de chirie, sau aproximativ 80% din chiria pe o luna, în funcție de agenție.

Mai jos aveți câteva site-uri utile cu anunțuri imobiliare:

www.century21.fr/ (agenție imobiliară);

www.logic-immo.com/ (agenție imobiliară);

www.seloger.com/ (anunțuri imobiliare, prin agenții);

www.leboncoin.fr (anunțuri între particulari);

www.pap.fr/annonce/locations  (anunțuri între particulari)

D.  Colocation:

Aceasta presupune ideea de a închiria un apartament împreuna cu alți locatari, fie că îi cunoșteai sau nu anterior închirierii.

Cum îți poti găsi o camera astfel? Primul pas, și cel mai ușor este să cauți grupurile de pe Facebook, special create în acest scop. Mai jos ai o listă cu câteva grupuri ce propun anunțuri de colocation sau închirieri:

–  PARIS : Location d’appart, echange, colocation !

–  Plan appart/coloc à Paris

–  Colocation à Paris

–  Colocation sur Paris

–  PARIS – Caut chirie, ofer locuinta, spatii comerciale (grup de români).

Iată și câteva exemple de oferte de cazare în Paris, Lyon și Orleans :

– închiriere apartament 2 camere 35 m² Paris 15ème (100 m Parc Brassens) – 850 € utilități incluse;

-închiriere studio 26 m² Lyon 8ème 485 € + 50 €  – utilități incluse;

-închiriere studio 25 m² Orleans 370 € + 90 € –  utilități incluse.

CAF – ajutorul pentru locuință – www.caf.fr

Casa de Alocații Familiale (CAF) este o instituție prin care statul francez vine în ajutorul celor care nu au venituri sau au venituri reduse, oferindu-le un ajutor lunar pentru plata chiriei. Această alocație se calculează pentru fiecare persoană, în funție de situația socială, de venituri, de amplasarea și mărimea locuinței în care stă. Alocația CAF poate varia între 80 € și 250 €.

Adresa CAF Paris : 50 Rue du Docteur Finlay, 75015 Paris (Métro : ligne 6, station Dupleix)

 

 TRANSPORTUL

 

A. Transportul în comun

Ca student, puteți beneficia de un abonament cu tarif redus numit IMAGINE R pentru toate mijloacele de transport în comun (metrou, bus, tram, RER, TER).

Studenții care aleg un astfel de abonament anual, au posibilitatea să îl plătească fie integral în momentul încheierii contractului fie în nouă rate.

Mai multe detalii despre acesta puteți gasi pe site-ul oficial: http://www.imagine-r.com/

Primaria Parisului a pus la dispoziția locuitorilor din zona pariziana următoarele mijloace de transport care respectă prevederile europene cu privire la protejarea mediului înconjurator:

B. Transportul folosind serviciul Autolib (mașini electrice puse la dispoziție spre închiriere de catre primăria Parisului):

Autolib este primul serviciu de închiriere de mașini pe o durată scurtă de timp. Este vorba despre automobile 100% electrice puse la dispoziția celor interesați, iar avantajul cel mai important este că mașina nu trebuie obligatoriu returnată în același punct cu cel din care a fost închiriată. Pentru mai multe informații poți accesa următoarea adresa https://www.autolib.eu/fr/

C. Velib – închiriere biciclete

Dacă nu vrei să folosești mijloacele de transport în comun și dorești să faci și mișcare în același timp, poți opta pentru închirierea unei biciclete.  Mai multe detalii găsești la  http://www.velib.paris/

Pentru mai multe informații utile privitoare la transport, nu ezita să accesezi și următoarele link-uri:

www.sncf.com/

www.ratp.fr/

Iată deci că posibilitățile sunt diverse atât în ceea ce privește cazarea cât și transportul dar, din nou, nu uita că hotărârea de a studia în străinătate necesită informare înainte și o perioadă de timp îndeajuns de lungă pentru a lua cele mai bune decizii legate de toate aspectele șederii tale într-o țată străină.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *