Studiul în Franța: burse

France.gifDacă ai ales să studiezi în Franța, este important să fii la curent cu posibilitățile pe care le ai în vederea finanțării studiilor. Am selectat mai jos cateva dintre cele mai importante și cunoscute burse de care poți beneficia ca student în Franța.

1. BURSELE CROUS :

Aceste burse sunt atribuite pe criterii sociale, pentru studenții înscrişi la nivelul de studiu Licenţă, Master cât și Doctorat.
Cererile se fac online, direct pe site-ul CROUS, prin completarea unui dosar social – Dossier Social Étudiant – în fiecare an între 15 ianuarie şi 30 aprilie.

De exemplu, pentru a beneficia de bursa CROUS în anul universitar 2015-2016, dosarul trebuie completat şi trimis la sediul CROUS între 15 ianuarie şi 30 aprilie 2015. Condiţia obligatorie este ca studentul să demonstreze prin justificative de cazare, facturi de telefon sau de electricitate că locuieşte în Franţa de la 1 septembrie 2014.
Odată aprobată, bursa CROUS este vărsată în contul studentului timp de 10 luni, din septembrie până în iunie, în funcţie de eşalonul în care se încadrează.

Dacă în urma solicitării unei burse, primiţi răspuns negativ, de non-atribuire a acestui ajutor financiar, aveţi dreptul la contestarea deciziei prin semnalarea unui recurs pe lângă rectoratul universităţii. Dacă situaţia nu se rezolvă nici pe această cale, ultima solicitare poate fi făcută la Ministerul Educației Superioare și Cercetării din Franţa.

Pentru a cunoaşte care sunt criteriile de acordare a acestor burse, accesează pagina următoare : www.crous-paris.fr
De asemenea, găsiţi toate detaliile, în ghidul pentru bursă şi cazare socială propus de CROUS pentru anul universitar 2015-2016, aici.

2. BURSELE GUVERNULUI FRANCEZ :

În fiecare an, Ambasada Franţei în România sprijină demersurile facute de tot mai mulţi studenţi români în scopul de a-şi continua studiile în Franţa, prin intermediul burselor guvernului francez. Candidaţii sunt selectaţi în funcţie de excelenţa rezultatelor academice şi de motivarea acestora.

Bursele se adresează studenţilor înscrişi la programe de master şi doctorat:
– Burse de Master 2 – pentru studenţii care urmează sau care au validat un Master 1 în Romania, dorind să efectueze un Master 2 în Franţa.
– Burse de Doctorat în co-tutelă – pentru studenţii care urmează sau care au validat cinci ani de studii în România sau care sunt în primul an de Doctorat în co-tutelă cu o universitate din Franţa.

Guvernul francez atribuie în fiecare an un numar important de burse. Beneficiarii sunt desemnaţi de către serviciile culturale ale ambasadelor Franţei. Alegerea acestora se face în funcţie de proiecte concrete, care se integrează în programe de cooperare, stabilite în funcţie de priorităţile guvernamentale şi sub decizia unor comisii mixte. Durata bursei depinde de programul de învăţământ, studii sau stagii de practică, pe care studentul se angajează sa le urmeze. Rezultatele lui la examene, controalele în timpul semestrului şi aprecierile din partea profesorilor, antrenează menţinerea sau suspendarea acestei bursei.

Mai multe informaţii despre aceste burse găsiți aici.

3. BURSELE EIFFEL :

Aceste burse se adreseaza celor înscriși în programe de Master şi Doctorat și sunt burse de excelenţă oferite studenţilor români printr-un program al Ministerului de Afaceri Externe al Franţei.

Acestea permit studenţilor străini să-şi finanțeze o specializare la nivel de  master sau o mobilitate de 10 luni în cadrul unei co-tutele, de preferinţă în anul 2 sau 3 de doctorat. Disciplinele vizate sunt: Stiinţe, Economie şi Gestiune, Drept şi Ştiinţe Politice.

Mai multe detalii găsiți aici.

Pentru a consulta și alte informații  despre finanțarea studiilor în Franța, vă recomandăm site-ul oficial al Campus France, care oferă o listă completă a posibilităților de finanțare în funcție de nivelul studiilor și de fiecare specializare în parte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *