Interviu cu Radu Monica, membru LSRS și student în Franța

RaduMonicaMentorat LSRS: Unde și ce studiezi în acest moment? Ai studiat anterior şi la alte instituţii din străinătate?

Radu Monica: Studiez științe politice la Universitatea Paris X Nanterre la Défense. În acest moment sunt în al doilea an de doctorat și realizez un stagiu la Asociația Jean Monnet, o asociație care are ca și obiectiv vulgarizarea valorilor europene și trasmiterea moștenirii părinților fondatori în rândul tinerilor și a populației europene. Chestiunile europene au fost tot timpul în centrul ariei mele de interes și am decis, atât prin subiectul doctoratului meu « Socializarea elitelor la Uniunea Europeană », cât și prin stagiul realizat (într-o asociație care este parte a Parlamentului European), să descopăr și să aprofundez chestiunea europeană deoarece în zilele noastre Uniunea Europeană este esențială și influențează fără doar și poate toate domeniile vieții noastre, conștienți fiind de acest lucru sau nu. Evident că mă refer aici esențialmente la țările Uniunii Europene.
Parcursul meu nu are nimic excepțional. Am început studiile superioare la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București (SNSPA), Facultatea de Relații Internaționale și Studii Europene, iar în al treilea an de licență am decis să plec cu Erasmus la Paris. Am realizat deci al treilea an de licență la Universitatea Paris X Nanterre la Défense și am continuat în aceeași instituție Masterul 1 și Masterul 2. În urma integrării mele treptate ce a avut loc în societatea franceză am decis să continui cu un Doctorat pe care doresc să îl fac în cotutelă cu o Universitate din Marea Britanie. Acest lucru rămâne de văzut. În paralel realizez și un Master la  distanță în cadrul SNSPA. 

M LSRS: Cum te-ai decis să studiezi în străinătate?

R.M.: Este o întrebare aparent evidentă însă destul de complicată. Mai mult decât atât nici măcar nu îmi dau seama dacă ceea ce o să răspund este întradevăr o realitate sau este doar o reconstrucție aposteriori a unor evenimente care îmi vin în minte și pe care îmi place să le spun atunci când îmi este pusă acesta întrebare. Cred că deschiderea către societatea, istoria și cultura franceză mi-a fost foarte mult alimentată, în anii de liceu de către profesoara mea de franceză. Dragostea ei pentru Franța cred că m-a făcut să iubesc această țară înainte chiar de a o cunoste și de a o descoperi. Cred că toate discuțiile noastre interminabile despre Franța mi-au trezit curiozitatea și mi-am dorit lăuntric, latent, să descopăr într-o zi prin propriile trăiri această societate. Un an mai târziu, când am început studiile la SNSPA, în timpul liber întâlneam o profesoară de germană pentru a studia limba, iar acesta persoană extraordinară, de familie nobilă era născută în Alzacia. Limba sa maternă era germana, însă a doua limbă era franceza. Și iată încă o data legătura mea cu Franța. Când nu făceam exerciții de germană, vorbeam în franceză. Acesta persoană minunată m-a încurajat să descopăr o altă țară, să studiez în afara granițelor și să îmi deschid orizontul. Mare dreptate avea! Am început deci să călătoresc în câteva țări europene iar când momentul oportun a venit, am decis să îmi depun candidatura Erasmus pentru Paris. Parisul a fost unica opțiune pe care am avut-o și singura pe care aș fi acceptat-o.

M LSRS: Cum te-a influențat experiența de a studia în străinătate, atât din punct de vedere academic, cât și ca mod de viață?

R.M.: Din punct de vedere academic am fost foarte influențată, iar din punct de vedere personal deasemena. Cred de fapt că sunt un alt om.
Din punct de vedere academic, am trecut de la o Universitatea unde toată lumea era euro-entuziastă la o universitate și o societate unde eurosceptismul a câștigat destul de mult loc. Am început Licența de Relații Internationle și Studii Europene într-o accepțiune anglo-saxonă, euro-entuziastă, și am continuat studiile într-o Universitate centrată pe aspectul sociologic al științelor politice, unde subiectul european este un subiect ca și altele într-un imens domeniu care tratează mai de grabă subiectele societale dintr-un punct de vedere franco-francez. Deci diferent este enormă dar însuși acesta diferență pune în evidență complexitatea chestiunii europene.
Din punct de vedere personal cred că modul meu de viață a fost total schimbat. Cred că în Franța am învățat să râd întradevăr și să surâd vieții. Cred că văd lumea dintr-o cu totul altă perspectivă și chiar dacă la început nu a fost ușor, pragul a fost trecut iar în acest moment sunt fericită că sunt o româncă în Franța. Modul de viață este unul total diferit de cel din țară, uneori sunt lucruri bune, pozitive, alteori nu. Însă totul este legat de adaptabilitate și de dragoste, de ceea ce facem și ce suntem. Mai departe de atât este doar momentul prezent.

M LSRS: Ce planuri de viitor pe plan profesional ai? Iei în calcul întoarcerea în România?

R,M. Planurile mele de viitor sunt legate pe termen scurt de lucrarea mea de doctorat. Aparte de faptul că trebuie să fac ceva cercetare în țară, la Bruxelles și probabil să am un sejur în Marea Britanie, singurul lucru sigur este că trebuie să scriu teza de doctorat. Probabil că după o să lucrez în una din instituțiile europene, probabil Parlamentul European și de ce nu, ar mai fi și o altă opțiune, faptul de a deveni profesor universitar. Mai este însă un pic de lucru pentru a ajunge acolo.
Întoarcerea în România pentru moment nu este o opțiune, însă pentru viitorul îndepărtat probabil va fi una. Niciodată nu știm ce se poate întâmpla în viață.

M LSRS: Ce înseamnă pentru tine LSRS?

R.M.: LSRS pentru mine înseamnă o asociație cu oameni frumoși, interesanți, inteligenți, sufletiști și foarte puși pe treabă. Pentru mine LSRS inseamnă și legătura cu România, o legătură de suflet. Mai înseamnă de asemenea și cadrul propice pentru a face ceva pentru România din locul în care mă aflu. Înseamnă posibilitatea de a schimba, cu pași mărunți, ceea ce ar trebui schimbat pe alocuri, așa cu posibilitățile noastre adesea reduse, câteodată mai importante. Inseamana o legătură puternică a diasporei și posibilitatea de a informa românii care doresc să treacă granița și să locuiască în altă țară. LSRS înseamnă șansa de a transmite din punct de vedere mai oficial valorile, cultura și tradițiile românești, LSRS înseamnă atâtea lucruri.

M LSRS: De cât timp faci parte din LSRS? Ce poziții ai ocupat și ce activități ai întreprins?

R.M.: Deși cunosc de vreo patru ani LSRS, fac parte din organizație ca și voluntar doar de aproape o lună. Din păcate timpul foarte scurt face să nu pot enumera foarte multe activități pe care le-am întreprins. Fac parte din departamentul de Proiecte și Departamentul de Relații externe și ocup postul de Consilier finanțări de proiecte și Consilier parteneriate. Pot spune pentru moment doar că am participat la scrierea unui proiect DPRRP, în colaborare cu alți colegi și că am pus la cale alte proiecte și evenimente frumoase care se vor desfășura în curând. Avem ședințe și realizăm un team building în curând dar și un proiect în martie pentru mărțișor

M LSRS: De ce ai recomanda voluntariatul în cadrul ligii, odată ce un elev devine student în străinătate?

R.M.:  Aș recomanda voluntariatul în cadrul ligii unui student care vine în străinătate doarece se va simți sprijinit, se va simți ca într-o familie și va fi susținut și ajutat cu tot ceea ce ne stă în putință, astfel încât integrarea lui să fie mai ușoară. Îi mai recomand de asemenea deoarece implicarea lui în activitățile ligii va reprezenta legătura sa cu România. Mai mult decât atât, a face parte din LSRS inseamana și a ajuta la promovarea și cunosterea în rândul societății franceze a culturii, valorilor și identității românești.

M LSRS: Ce sfaturi ai pentru tinerii din România care se gȃndesc să îşi continue studiile în străinătate?

R,M.: Sfatul meu este să o facă, să o facă fără să se gândească prea mult, însă să pregătească destul de bine deplasarea lor în țara respectivă. Să se intereseze înainte de situația existentă în cealaltă țară, să își caute o locuință înainte, eventual o bursă și persoane de legătură care să îi poată ajuta în cazul în care întâmpină ceva probleme. În mare, sa contacteze LSRS. Cred că cel mai important este să fie informat și bine organizat și probabil să învețe un pic limba înainte de a pleca. Poate fi de mare ajutor. În rest, să fie curajos și pregătit psihologic și totul o să fie bine. Nu există probleme pentru români atunci când pleacă peste hotare, există doar multiple soluții la aceste probleme, unele mai bune decât altele însă rămân soluții.

M LSRS: De ce ai recomanda unui elev/student din România programul Mentorat LSRS?

R,M.: Aș recomanda unui elev/student din România programul Mentorat LSRS deoarece acesta îi va permite un ajutor în ceea ce privește informarea dar și integrarea mai ușoară în societatea franceză.  
 Porgramul are această latură importantă « de la tineri către tineri », este un program de ajutor direct a unui elev/student de către unul din voluntarii noștri LSRS care informează, susține și transmite « bunele practici » pentru integrarea acestuia în noua societate. Este o formă de acompaniere continuă a elevului/studentului de către o altă persoană.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *