Interviu cu Maria Emanuela Turturoiu, coordonatorul filialei LSRS Franța

EmanuelaTurturoiuMentorat LSRS: Unde și ce studiezi în acest moment? Ai studiat anterior şi la alte instituţii din străinătate?

Maria Emanuela Turturoiu: Încep prin a vă mărturisi că fac parte din acele cazuri pe care îmi place să le numesc fericite, întrucât am avut oportunitatea să studiez două domenii, care pe parcurs s-au îmbinat de la sine, într-un mod armonios și care m-au pasionat încă din copilărie: științele politice și dreptul. De la primele imagini pe care le am în minte cu bunicul meu, mi-l amintesc numindu-mă dojenitor, dar cu un subtil gram de admirație, « avocatul familiei » pentru forța argumentelor și tăria de care dădeam dovadă în apărarea cauzelor care mi se păreau importante în jurul vârstei de 4-5 ani. Ceva mai târziu, părinții mei aveau să spună « credem că ar trebui să te gândești mai bine înainte »… de a urma cursurile facultății de științe politice.
Renunțând la amintiri dragi, legate de familie și rezumându-mă concret la parcursul academic, adaug că am urmat cursurile Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București și cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității București.
Primul contact cu mediul academic francez l-am avut în anul III de licență, când prin intermediul unei burse Erasmus am avut deosebita plăcere de a-mi finaliza cursurile în domeniul științelor politice în cadrul Université Paris X Nanterre La Défense. Întoarsă în țară am completat aceste studii cu un program de master, bilingv franceză-română, propus de SNSPA în colaborare cu Universitatea Libera din Bruxelles, pe tema Cooperării și dezvoltării internaționale. După finalizarea acestor studii am decis să mă întorc în Franța, țara în care primisem o bursă Erasmus în urmă cu doi ani. Revenită în cadrul aceleeași Universități Paris X Nanterre La Défense, am luat decizia de a continua o specializare de un an în cercetare Științe Politice, precum și de a îmi continua studiile în drept cu un masterat în Dreptul Afacerilor. 

M LSRS: Cum te-ai decis să studiezi în străinătate?

M.E.T.: În cazul meu au fost două momente, aflate la distanță de doi ani unul de celălalt, în care am decis să plec din țară pentru a urma studiile în străinătate.
Unul dintre motivele pentru care, în clasa a XII-a, am ales facultatea de științe politice din cadrul SNSPA a fost acela că dispunea de o varietate destul de largă de mobilități Erasmus, iar cea din Franța, m-a fascinat irevocabil încă de pe atunci. Astfel, aș putea spune că în prima etapă, a cântărit foarte mult această fascinație față de țara lui Napoleon și a lui Voltaire, dar și  curiozitatea de a descoperi un nou mediu academic. Astfel în anul II de facultate, atunci când am participat la concursul pentru atribuirea burselor Erasmus, am mers pe principiul « totul sau nimic ». În ciuda posibilității de a avea trei opțiuni pentru mobilitatea Erasmus, am ales una singură, Paris și a fost să fie.
În ceea ce privește al doilea moment al plecării, decizia a avut o doză mai mare de realism, poate chiar de maturitate și dezamăgire, legate de un cumul de aspecte, mai mult și mai puțin plăcute ale vieții profesionale și academice din România.

M LSRS: Cum te-a influențat experiența de a studia în străinătate, atât din punct de vedere academic, cât și ca mod de viață?

M.E.T.: Cred că principala lecție de viață pe care am învățat-o în Franța a fost că expresia românească « lasă, că merge și așa », însușită sub diverse forme și nivele de fiecare dintre noi, este extrem de nocivă pentru orice dorință de progres. În plus am învățat să cântăresc cu aceeași monedă atât lucrurile care îmi plac, cât și cele care îmi plac mai puțin sau deloc.
Însă cred că principalul câștig al celor care am avut șansa de a fi în Franța este acela că am învățat ceva, ce  se poate învăța oriunde, însă aici se trăiește la fiecare colț de stradă, în mod natural – să zâmbești, să transmiți energie pozitivă interlocutorilor – fie că îi cunoști din copilărie, fie că i-ai cunoscut cu 10 secunde înainte.
Din punct de vedere academic, am realizat că dorința de a studia științe politice, asemenea oricărei încercări de a înțelege complexitatea vieții politce, fără a stăpâni noțiunile de bază ale dreptului, poate fi comparată cu experiența unui pianist care încearcă să cânte o piesă complexă la pian, folosindu-și o singură mână.
În plus, în scurtul timp petrecut în Franța, am avut oportunitatea de a cunoaște foarte mulți tineri români experți în domenii de maxim interes pentru statul francez: IT, medicină, economie etc. Tineri români care au reușit și reușesc zilnic să ocupe posturi cheie, în special în mediul privat francez, atât de competitiv. Ei sunt ambasadorii « de proximitate » ai României. Ei sunt cei care în Franța au început de la nivel micro și au reușit, într-o mai mică sau mai mare măsură, să îmbunătățească imaginea României prin exemplul lor viu, ca emigranți de excepție, oameni de succes care se dedică deopotrivă prin cunoștințele și prin expertiza pe care o dețin atât statului francez, cât și României, în mod direct sau indirect.

M LSRS: Ce planuri de viitor pe plan profesional ai? Iei în calcul întoarcerea în România?

M.E.T. Îmi doresc să mă întorc în România. Pentru mine România este sinonimă cu familie, cu acasă. Acest lucru nu va putea fi însă posibil înainte de a îmi termina studiile și de a acumula câțiva ani de experiență profesională în această țară, care oferă zilnic atât de multe oportunități tinerilor profesioniști din întrega lume.
Peste ani, mi-aș dori să mă pot întoarce într-o Românie nouă, mai performantă, în care oamenii să își dea mâna pentru a construi împreună lucruri mărețe pentru țara noastră. Îmi doresc ca românii să înțeleagă că nimic nu se poate construi pe terenul sentimentelor negative, ci toate energiile trebuie sincronizate într-un demers general pozitiv și constructiv.
Cred cu tărie că este momentul ca fiecare dintre noi, oriunde am fi să ne gândim la România, la cei de acasă, dragi nouă. Trebuie să acționăm de oriunde ne-am afla, pentru a oferi, în măsura posibilităților de care dispunem, un imbold pozitiv imaginii țării noastre. Schimbarea profundă nu vine de la clasa politică, ci de la fiecare dintre noi.

M LSRS: Ce înseamnă pentru tine LSRS?

M.E.T.: LSRS este familia pe care fiecare dintre noi o are în țara în care se află și pe care știm că ne putem baza fiind departe de familia de acasă. Este un proiect minunat, care din punctul meu de vedere, a reușit ce și-a propus, depășirea barierelor legate de distanțe între tinerii români studenți și absolvenți, indiferent de colțul de lume în care s-ar afla.

M LSRS: De cât timp faci parte din LSRS? Ce poziții ai ocupat și ce activități ai întreprins?

M.E.T.: Sunt în LSRS din 2012, iar prima poziție ocupată a fost în cadrul LSRS Central, în departamentul de Relații Externe, unde am gestionat alături oameni ambițioși și dedicați, câteva proiecte frumoase precum prima ediție a SMART Internships, colocviul C.A.E.S.A.R Antreprenoriat Cultural în țară și în diaspora, etc.
Odată ajunsă în Franța m-am alăturat departamentului Filiale, unde alături de ceilalți membrii am vegheat la dezvoltarea tuturor celor 40 de filiale și reprezentanțe ale LSRS în lume.
Din luna ianuarie a acestui an, am început să coordonez minunata echipă a LSRS Franța, formată din tineri foarte ambițioși, care lucrează neîncetat la promovarea unei imagini pozitive a României. Pentru a vă putea face o primă impresie despre această minunată echipă o să va prezint doar două dintre numeroasele proiecte de anvergură realizate de aceasta echipă: Parteneriatul de înfrățire între Croissy-sur-Seine (zonă pariziană) și Vișeu de Sus (Maramureș), precum și proiectul trinațional (Franța-Germania-România) PicturaMusica.

M LSRS: De ce ai recomanda voluntariatul în cadrul ligii, odată ce un elev devine student în străinătate?

M.E.T.:  Am o mulțime de motive în minte în acest moment, însă voi încerca să selectez ce mi se pare mai important, referindu-mă la cele două dimensiuni în care, cred eu că s-au petrecut principalele schimbări în cazul meu: dezvoltare personală și profesională.
În planul dezvoltării personale, prin voluntariatul realizat în cadrul Ligii, am învățat cât de ușor se poate depăși zona de confort, iar în momentul în care părăsim această zonă, de cele mai multe ori ne dăm seama că suntem capabili să realizăm lucruri care puteau părea imposibile pentru forțele noastre.
În plus, am învățat cu adevărat ce înseamnă forța lucrului în echipă și m-am putut convinge de rezultatele înalte care pot fi atinse în acest fel. Totodată, prin voluntariat mi-am depășit unele temeri precum: vorbitul în public, stăpânirea emoțiilor neconstructive etc.
Poate cea mai importantă dimensiune este cea care este legată de partea sentimentală. O spun fără nici o reținere, în acest moment familia mea nu mai numără doar 4 membrii, ci aproximativ 10.004, răspândiți în toate colțurile lumii, iar sentimentul de a fi parte a unei asemenea familii este magic.
Suntem cu toții la început de drum, iar dezvoltarea profesională este una dintre prioritățile pe care  le avem în această perioadă.
LSRS, tocmai datorită faptului că este formată din tineri, cunoaște foarte bine nevoile acestei categorii și de aceea vine în sprijinul elevilor și studenților cu proiecte punctuale, special gândite pentru ei și pentru nevoile lor.
Amintesc, Caravana LSRS care este un proiect adresat elevilor de liceu, proiect de mentorat 100% gratuit, prin care voluntarii Ligii vin și povestesc elevilor de liceu, ABC-ul studiului în străinătate. Un alt exemplu este SMART Interships în țară și în filiale, care este un proiect ce oferă posibilitatea celor mai buni studenți să realizeze stagii de practică la nivel înalt în cele mai importante instituții publice ale României, atât în țară, cât și în afara granițelor ei. Acestea sunt doar două dintre numeroasele proiecte gândite de LSRS pentru a veni în ajutorul tinerilor care își doresc să aibă un parcurs academic de succes.
Așadar, vă așteptăm și pe voi în această familie pentru a putea gândi împreună cât mai multe proiecte care să răspundă nevoilor tinerilor români.  

M LSRS: Ce sfaturi ai pentru tinerii din România care se gȃndesc să îşi continue studiile în străinătate?

M.E.T.: Să nu se descurajeze ușor! Uneori ideea de a pleca departe de prieteni, de familie, implică o mare doză de curaj, însă curajul vostru va fi deplin răsplătit în momentul în care veți cunoaște beneficiile alegerii făcute.
Experiența studiului în străinătate poate îmbrăca numeroase modalități de punere în practică: de la plecarea în străinătate pentru întregul parcurs academic, la burse de tipul Erasmus care presupun deplasarea în străinătate pentru perioade reduse, până la deplasări academice punctuale, precum schimburile de experiență.
Sfatul meu este să încercați să vă dați seama care dintre aceste variante vi se potrivește cel mai bine și să luptați să o faceți posibilă. În acest moment există foarte multe organisme naționale și internaționale care oferă sprijin financiar. Tot ce trebuie să faceți este să alocați puțin timp căutării celei mai bune soluții pentru fiecare dintre voi.

M LSRS: De ce ai recomanda unui elev/student din România programul Mentorat LSRS?

M.E.T.: Programul de Mentorat poate fi asemănător unui kit de prim ajutor pus la dispoziția celor care doresc să își continue studiile în străinătate, însă nu dețin încă toate detaliile necesare pentru a alcătui o imagine completă a deciziei lor. Așadar, recomand tuturor celor interesați de o eventuală continuare a studiilor, în străinătate să înceapă căutările cu echipa de mentorat a LSRS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *