Interviu cu Alexandra Olteanu, premiantă la Gala LSRS 2013, despre Studiul la EPFL Lausanne

Ana Neferu: Unde studiaţi sau lucraţi, şi ce poziție dețineți în acest moment?

Alexandra Olteanu: Sunt student la master in ultimul an la Ecole Politechnique Federale de Lausanne (EPFL) si efectuez un schimb la National University of Singapore.

AN: Ce diplomă ați obținut sau veți obține și de la ce instituție? Aţi studiat anterior şi la alte instituţii din străinătate?

AO: Voi obtine diploma de MSc cu specializare in Internet Computing de la EPFL.

AN: Unde ați studiat în România și ce performanțe ați avut?

AO: In Romania, am obtinut diploma de licenta de la Babes-Bolyai in Cluj-Napoca. Am studiat informatica cu predare in engleza, am avut bursa de merit si am fost co-sefa de promitie in anul meu. Am participat cu diverse premii la concursuri in domeniu, fie prin intermediul universitatii, fie gasite de mine.

AN: Cum v-ați decis să studiaţi în străinătate şi la instituţia aleasă?

AO: Nu a fost un proces direct. Am decis intai sa plec in strainatate, cu o oferta de lucru in Canada dupa obtinerea licentei. Mi-a placut mereu sa descopar locuri, omeni, culturi, asa ca pentru mine a venit natural. Stiam si ca doresc sa imi continui studiile, asa ca 2 ani mai tarziu am aplicat pentru studii post-universitare. Doream sa revin in Europa si am ales EPFL pentru ca era o nisa buna pentru tot ce cautam: era o universitate buna in domeniul meu, intr-o zona unde se vorbea franceza – pe care doream s-o perfectionez – si era recunoscuta pentru programele de schimb internationale. De fapt, a fost singura universitate la care am aplicat.

AN: Ce fel de pregătire (cursuri, activități extrașcolare, premii) aţi prezentat în aplicaţie?

AO: Am prezentat tot ce am considerat eu ca reda o imagine cat mai completa despre cine sunt si ce imi place sa fac, nu  doar la nivel academic. Desigur, distinctii si diplome relevante pentru nivelul la care aplicam; activitate in ONG-uri si voluntariat; stagii si experienta de lucru; limbi cunoscute si practicate; planuri de viitor.

AN: Care este cel mai important lucru pe care l-ați făcut pentru a avea o aplicație de succes?

AO: Probabil faptul ca am urmat atent pasii din procesul de aplicare, fara sa uit nimic. Restul era deja “facut”, am incercat doar sa prezint cat mai bine.

AN: Ați recomanda unui student din România instituția la care studiați/ați studiat și de ce?

AO: Sigur, EPFL are deja un numar mare de studenti din Romania. Este o universitate cu renume in domeniul tehnic, cu profesori buni si multe oportunitati academice, dar si extracuriculare. In plus, datorita similaritatilor intre romana si franceza, romanilor le va fi usor sa se acomodeze.

AN: Care au fost obstacolele pe care a trebuit să le depășiți pentru a ajunge la universitate în străinătate?

AO: Nu cred ca fost vreunul relevant. Poate faptul ca mi-am schimbat tipul de admitere si data inceperii studiilor – dar asta nu mi-a aratat decat ca exceptii se pot face oricunde.

AN: Ce sfat aveți pentru elevii/studenții din România care se gȃndesc să îşi continue studiile în străinătate?

AO: Sa afle cat mai multe despre universitate, locatie, limba, nivelul de trai, burse. In special la capitolul burse, e bine sa se informeze la universitate, guvernul de acolo, guvernul roman, ONG-uri si asa mai departe.

AN: Ce le-ati recomanda elevilor/studenților din România să nu facă atunci cȃnd aplică în străinătate?

AO: As zice sa nu aplice in prea multe locuri, doar de dragul de a aplica. E greu, astfel, sa aiba aplicatii personalizate si sa urmeze cerintele specifice. Sa aleaga ceva la care sunt buni si un loc unde chiar le-ar placea sa traiasca pentru X ani.

AN: Ce ați fi dorit să fi știut acum X ani când ați aplicat la universitate în străinătate?

AO: Am avut norocul sa am prieteni care au studiat unde studiez si eu, asa ca nu cred ca pot sa spun ca mi-a lipsit vreo informatie.

 

AN: Cum sunt văzuţi studenţii romȃni în străinătate, la instituţia unde studiaţi sau în mediul professional/academic din care faceţi parte?

AO: De-a lungul anilor, am lucrat si studiat in destule locuri si peste tot am observat cu placere, ca romanii sunt vazuti bine si in industrie, si in academie.

AN: Ce planuri de viitor aveți?

AO: Vreau sa continui cu un doctorat din toamna. Pana atunci as vrea sa mai gasesc proiecte de voluntariat, sa fac un filmulet sau sa mai scriu un capitol in jurnalul de ‘calatorie’. Sa ma intorc acasa pentru o vacanta ‘de vara’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *