Studiul în Danemarca: burse, cazare și transport

Flag_of_Denmark.svgBurse/Finanțare

În ceea ce privește studiile în Danemarca, acestea sunt gratuite ceea ce înseamnă că nu se poate obține vreo bursă. Singurul ajutor financiar pe care îl poți primi ca student este SU. Pentru a putea primi SU, în valoare de 5836 de coroane, un student trebuie să lucreze minim 43 de ore pe lună și să fie angajat de minim 3 luni de zile.

Cazare

Ca și în alte țări, ca student, ai mai multe posibilități în ceea ce privește cazarea.

În primul rând poți aplica pentru o cameră la cămin. Prețul unei camere la cămin pornește de la 300 de euro, cu baie și bucătărie la comun și poate depăși 500 de euro cu baie și bucătărie proprie. Factorii importanți care determină costurile sunt, bineînțeles, zona și căminul.
Pentru a face acest lucru este necesar să faci o aplicație, din timp, în funcție de universitatea la care vrei să studiezi, pe unul dintre următoarele site-uri, și să actualizezi aplicația lunar, pentru a nu o pierde:
https://www.kollegierneskontor.dk/default.aspx?func=kkikportal.kollegiumlist&lang=GB – pentru Copenhaga
http://www.ungdomsboligaarhus.dk/ – pentru Aarhus.

Dacă nu dorești să stai la cămin și dorești să închiriezi un apartament, cel mai ușor este să îți faci o aplicație pe Boligportal, cel mai mare site de închirieri de locuințe din Danemarca.  Costurile închirierii unui apartament pot fii mai mici decât la cămin iar apartamentele sunt cu cel puțin 2 camere.
Pentru mai multe detalii despre această posibilitate, puteți accesa următoare site-uri:
http://www.boligportal.dk/
http://www.au.dk/en/internationalcentre/internațional-housing-office/exchange/aarhus/findinghousinginaarhusonyourown/longertermaccommodation/

Transportul

Ca și mijloace de transport în comun există autobuze, tramvai și metrou, acesta din urmă doar în Copenhaga.  În ceea ce privește autobuzul, un abonament costă 365 de coroane în Aarhus și 370 de coroane în Copenhaga, pentru  2 zone.  Autobuzele circulă foarte des și respectă programul afișat în stație.
Cu toate acestea, majoritate danezilor circulă cu bicicletă, cel mai utilizat mijloc de transport, aici ciclismul fiind ceva comun, în special în mediul urban. Un plus este faptul că pistele pentru bicicletă sunt foarte bine amenajate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *