Interviu cu Rareș Răducanu, coordonatorul filialei LSRS Danemarca

2Mentorat LSRS: Unde și ce studiezi în acest moment? Ai studiat anterior şi la alte instituţii din străinătate?

Rareș Răducanu: În momentul de față studiez la Business Academy Aarhus, Danemarca, la profilul Financial Management and Services, semestrul 6. Este singura instituție de învățământ la care am studiat în străinătate.

 

 

M LSRS: Cum te-ai decis să studiezi în străinătate?

R.R.: Pot spune că m-am hotărât târziu, chiar foarte târziu, să aplic la o facultate din străinătate. Am început să caut universități doar când am fost în clasa a XII-a, undeva prin ianuarie, iar termenul limită de trimis aplicațiile a fost luna martie. Inițial, voiam să aplic la ASE București, Finanțe-Bănci, dar în urma discuțiilor cu părinții, legate de viitorul meu și ceea ce mi-ar plăcea să fac mai departe, am decis că este mai bine să merg undeva “afară” pentru a-mi asigura un viitor mai bun.

M LSRS: Cum te-a influențat experiența de a studia în străinătate, atât din punct de vedere academic, cât și ca mod de viață?

R.R.: Consider că am luat cea mai importantă decizie de până acum, aceea de a veni la studii în Danemarca. Din punct de vedere academic totul este diferit față de sistemul din România. Aici, cel puțin la Business Academy, se pune accentul foarte mult pe practică, nu teorie. Nu îți cere nimeni să tocești cărți întregi pentru a putea trece un examen. În schimb, la cursuri aplici practic teoria pe care tu singur o citești acasă, nu te obligă nimeni să faci asta și nici nu pățești nimic dacă nu o faci.  Înveți pentru tine.  Deoarece majoritatea examenelor sunt bazate pe susținerea unei prezentări orale a unui proiect, cred că acest lucru m-a făcut să devin mai liber în exprimare și am scăpat de tracul de a face prezentări în fața cuiva. Acum totul e normal și natural.
Ca mod de viață, cred că am devenit foarte independent. După terminarea liceului am venit direct în Danemarca, necunoascand pe nimeni aici, având doar câteva informații de pe un blog despre Aarhus, a trebuit să mă descurc singur până ce mi-am făcut noi prieteni, ceea ce este ușor aici.  În al doilea rând, cred că am început să iau totul mult  mai în serios, sunt mai organizat, implicat în ceea ce se întâmplă în jurul meu și îmi place să îi ajut pe cei care îmi cer ajutorul, în cazul de față noii studenți români care doresc să vină aici.

M LSRS: Ce planuri de viitor pe plan profesional ai? Iei în calcul întoarcerea în România?

R.R.: În ianuarie 2016 voi termina cursurile de licență, iar din vară aceluiași an vreau să încep un program de masterat la Aarhus Univeristy. După terminarea programului de master, doresc să rămân în Danemarca pentru cel mult 5 ani de zile, iar apoi să mă întorc în România. Sunt unul dintre acei student plecați în străinătate, care crede că și în România se pot face lucruri frumoase, chiar dacă trebuie să muncești de 5 ori mai mult. Dar într-un final ai o satisfacție mai mare știind că ai făcut ceva la tine în țară.

M LSRS: Ce înseamnă pentru tine LSRS?

R.R.: LSRS pentru mine e familia din străinătate. LSRS îmi dă oprtunitatea de a mă simți “acasă” chiar dacă sunt la mare depărtare de casă. În cadrul LSRS am ocazia să demonstrez și să arăt strainiilor adevărata față a românilor și a României prin proictele pe care le desfășurăm.

M LSRS: De cât timp faci parte din LSRS? Ce poziții ai ocupat și ce activități ai întreprins?

R.R.: Fac parte din LSRS din martie 2013. La început am ocupat funcția de Consilier Financiar, iar din aprilie 2014 sunt coordonatorul filialei.
În cadrul LSRS am participat la organizarea mai multor evenimente și work shop-uri de networking pentru studenții români, la sărbătorirea tradițiilor românești, 1 Decembrie și 1 Martie.

M LSRS: Care crezi că sunt reușitele cele mai importante pe care le are filiala LSRS Danemarca?

R.R.: LSRS Danemarca a organizat în fiecare an un eveniment de 1 Decembrie, unde s-au strâns în jur de 100 de români la fiecare ediție. Suntem singura organizație care face acest lucru în Danemarca. A organizat cu success două evenimente de networking în 2012 și 2013, BRAINetwork 1.0 și 2.0. Datorită seriozități și amabilității membrilor echipei, LSRS Danemarca are o relație bună de parteneriat cu Ambasada României în Regatul Danemarcei.

M LSRS: Ce planuri de viitor are filiala LSRS Danemarca?

R.R.: LSRS Danemarca va organiza în data de 9 mai 2015, a treia ediție a evenimentului de BRAINetwork, dar de data aceasta se va organiza în Copenhaga, la ambasadă. De asemenea, o să organizăm două cocktail-uri de bun venit pentru noii studenți, în septermbrie, în Aarhus și Copenhaga. LSRS Danemarca dorește să continue tradiția serbări zilei naționale a României și de aceea o să organizăm din nou două evenimente de 1 Decembrie, în Copenhaga și Aarhus.

M LSRS: De ce ai recomanda voluntariatul în cadrul ligii, odată ce un elev devine student în străinătate?

R.R.: Voluntariatul a devenit foarte important în zilele acestea și multe companii se uită în CV după activități extra-curiculare. De exemplu pentru a putea fi admis în Danemarca la universitate ai nevoie și de multe activități extra-curiculare. În cadrul Ligii ai ocazia să ajuți studenții români și din Danemarca, dar și pe cei ce urmează să vină aici, dar totodată faci ceva semnificativ pentru țara ta, pe care dorești să o vezi dezvoltată la un nivel European.
Și nu în ultimul rând, LSRS îți dă șansa se te împrietenești cu studenți din toate colțurile lumii.

M LSRS: Ce sfaturi ai pentru tinerii din România care se gȃndesc să îşi continue studiile în străinătate?

R.R.: În primul rând să se decidă exact ceea ce vor să studieze, să caute toate detaliile despre prgramul respectiv. Este foarte important să ai informații și despre țara și orașul în care urmează să studiezi. Informații despre cazare, transport, costuri.
De-a lungul șederii mele aici am întâlnit foarte mulți studenți care au venit în Danemarca la studii cu gândul că or să își găsească un job foarte repede. I-aș sugera să nu se bazeze pe lucrul acesta. Job-urile în Danemarca nu mai sunt la fel de ușor de găsit, uneori pot să treacă luni de zile până găsești ceva. De aceea e bine să analizezi foarte bine costurile într-un oraș din străinătate.
Totodată filiala noastră și echipa de mentorat LSRS sunt dispuși să îi ajute cu tot ceea ce au nevoie, deci să nu ezite să ne contacteze.
Și nu în ultimul rând, să nu excludă revenirea în țară!

M LSRS: De ce ai recomanda unui elev/student din România programul Mentorat LSRS?

R.R.: Echipa Mentorat LSRS este formată din studenți care au studiat sau care încă studiază în străinătate. Consider că este cea mai bună variantă pentru cineva care vrea să facă acest pas, să studieze în străinătate să intre în contact direct cu cineva care are deja experiența asta și care o să le ofere cele mai practice sfaturi și îndrumări.
Experiența face diferența!
PS: Mentorat LSRS oferă consultanță gratuită!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *