Interviu cu Patricia Brojbeanu, membru LSRS și student în Danemarca

PatriciaMentorat LSRS: Unde și ce studiezi în acest moment? Ai studiat anterior şi la alte instituţii din străinătate?

Patricia Brojbeanu: Urmez în cadrul Academiei de Business (Business Academy Aarhus) programul Finanțe-Management și Servicii Bancare. Am început în august 2013 și nu am studiat anterior la alte instituții din străinătate, însă, în cadrul programului Academiei, am urmat un Erasmus Exchange Program în Paris ( la ESCE, Business International School) , pe o perioada de 4 luni ( septembrie-decembrie 2014 ).

M LSRS: Cum te-ai decis să studiezi în străinătate?

P.B.: Incertitudinea mea legată de posibilitățile oferite în acel moment de România, m-au determinat sa aleg să studiez în Danemarca. A fost o decizie mai mult pe moment, decât una foarte bine analizată, însă chiar și asa, nu regret decizia făcută.

M LSRS: Cum te-a influențat experiența de a studia în străinătate, atât din punct de vedere academic, cât și ca mod de viață?

P.B.: În primul rând, climatul academic este un mix internațional, unde o varietate de culturi se amestecă și se omogenizează, astfel încât cumva ideile fiecăruia capătă contur în final. Cred că acest lucru este unul dintre cele mai importante, să ai experiența necesară de a înțelege și de a-ți exprima ideile într-un mediu internațional, unde diferențele dintre păreri pot fi foarte mari.
Pe de altă parte, cred că am devenit mult mai organizată, mult mai implicată în activități extra-curriculare, mult mai îndrăzneață și mult mai deschisă.

M LSRS: Ce planuri de viitor pe plan profesional ai? Iei în calcul întoarcerea în România?

P.B.: Prefer să iau lucrurile pas cu pas, fără să am grijă mai întâi de viitor și apoi de prezent. Nu pot spune momentan dacă iau în calcul întoarcerea în țară, însă pot spune cert faptul că lucrez încontinuu la dezvoltarea mea profesională și personală.

M LSRS: Ce înseamnă pentru tine LSRS?

P.B.: De curând, LSRS, a devenit un mod de a-mi exprima gândurile și de a pune în practică o viziune comună alături de alți voluntari.

M LSRS: De cât timp faci parte din LSRS? Ce poziții ai ocupat și ce activități ai întreprins?

P.B.: M-am alăturat LSRS-ului Danemarca în 2014, Februarie, și am ocupat poziția de « Prim Consilier Comunicare ». Momentan, sunt dedicată realizării evenimentelor propuse alături de echipa mea cât și de promovarea filialei online (blogging). Printre alte sarcini viitoare, se află și : conceperea și transmiterea comunicatelor cu privire la LSRS Danemarca, propunerea de materiale promoționale, coordonarea campaniilor de promovare a proiectelor filialei.

M LSRS: De ce ai recomanda voluntariatul în cadrul ligii, odată ce un elev devine student în străinătate?

P.B.: În primul rând pentru că sentimentul de « singur printre străini » să nu se resimtă. În al doilea rând, pentru că este un mediu adecvat dezvoltării profesionale și personale. În al treilea rând, îți realizezi prietenii durabile și ajuți la dezvoltarea unor scopuri comune.

M LSRS: Ce sfaturi ai pentru tinerii din România care se gȃndesc să îşi continue studiile în străinătate?

P.B.: În primul rând să analizeze foarte bine facultatea, orașul, posibilitățile. Este ceea ce eu n-am făcut și deși nu regret absolut deloc decizia făcută, consider că totuși atunci când ai mai multe variante poți vedea clar părțile bune și părțile mai puțin bune ale deciziei. Va fi o alegere mai echilibrată, din punctul meu de vedere.
Pe de altă parte, din momentul în care persoana în cauză a luat decizia de a studia, de exemplu, în Danemarca, să caute toate informațiile referitoare la țara respectivă (cazare, transport, monedă, sănătate, etc .) deoarece, cu cât ești mai informat, cu atât mai bine. La informarea viitorilor studenți contribuim și noi ca și filială, prin ghidul studentului, oferindu-i o imagine mai clară a țării în care urmează să studieze, de aceea, contactarea noastră este iar un plus pentru aceștia.
În final, posibilitatea de a studia în străinătate este una unică pentru că ajută la maturizarea persoanei în cauză, iar climatul internațional îi oferă șansa de a interacționa cu diferite naționalități, și astfel învață să se adapteze mai ușor, să fie mai flexibil/flexibilă. De aceea, să profite de orice ocazie care se ivește.

M LSRS: De ce ai recomanda unui elev/student din România programul Mentorat LSRS?

P.B.: L-aș recomanda pentru că poate constitui surse importante de informare pentru viitorii studenți care caută să îsi scrie propria poveste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *