Aarhus University: Interviu cu Aurora Ianoș

Ana Neferu: Unde studiaţi sau lucraţi, şi ce poziție dețineți în acest moment?

Aurora Ana-Maria Ianoș: In momentul de fata sunt studenta in anul 3 in Aarhus, Danemarca, intr-un program Licenta, in cadrul Aarhus University, Aarhus School of Business and Social Sciences, profil Marketing and Management Communication.

AN: Ce diplomă ați obținut sau veți obține și de la ce instituție? Aţi studiat anterior şi la alte instituţii din străinătate?

AI: La absolvirea acestei universitati, voi obtine o diploma de Bachelor of Arts in Marketing and Management Communication. Este prima mea  experienta de studiu in afara tarii.

AN: Unde ați studiat în România și ce performanțe ați avut?

AI: In Romania am studiat in Baia Mare, la Colegiul National “Gheorghe Sincai”,profil StiinteleNaturii – bilingv romana-engleza, pe care l-am absolvit in anul 2009 cu media 9.56.

AN: Cum v-ați decis să studiaţi în străinătate şi la instituţia aleasă?

AI: Ideea de a studia in strainatate ma atragea inca din clasa a 11-a, pe cand incepeam sa ma gandesc mai serios la educatia superioara pe care as vrea sa o urmez. Imi doream sa urmez o facultate in domeniul Marketingului sau al Comunicarii in Afaceri ,insa nu aveam suficiente informatii despre programul de invatamant din afara Romaniei. Oscilam intre Marea Britanie si Danemarca, avantajul celei din urma fiind gratuitatea invatamantului superior. Decizia finala de a alege Danemarca, si nu Marea Britanie, a venit dupa ce un prieten apropiat, deja student in Aarhus, mi-a impartasit din experienta lui si din “culisele” profilului care ma interesa. Mi-am dat seama ca este mediul in care m-as putea acomoda foarte bine, iar azi nu regret decizia luata.

AN: Ce fel de pregătire (cursuri, activități extrașcolare, premii) aţi prezentat în aplicaţie?

AI: Am pus accentual atat pe pregatirea scolara, cat si pe cea extra-curiculara. Am prezentat, in primul rand, 3 certificate de cunoastere a limbilor straine, 2 pentru engleza( Cambridge Advanced English siTeofl) si unul pentru germana (ÖsterreichischeSprachdiplom Deutsch (ÖSD) . La acestea am adaugat rezultatele scolare din cei 4 ani de liceu si diploma de bacalaureat. Experienta extra-curriculara am dobandit-o in cei 3 ani de voluntariat in cadrul Crucii Rosii Romane, iar pentru aplicatie, am descris proiectele in care am fost implicata in aceasta perioada si, mai ales, am descris ce anume am invatat din ele. Chiar daca am facut parte dintr-o organizatie care isi desfasoara activitatea in afara domeniului de studiu pe care am decis sa il urmez in Danemarca, consider ca orice implicare intr-o organizatie non-guvernamentala te ajuta sa iti descoperi si sa iti dezvolti unele abilitati, ca spiritul de echipa, simtul responsabilitatii, al organizarii. Cred ca aceste calitati “sociale”, dobandite prin voluntariat, sunt foarte apreciate intr-o aplicatie la o facultate in strainatate, si incurajez toti aplicantii sa profite de multitudinea de organizatii in care pot sa faca voluntariat in Romania.

AN: Care este cel mai important lucru pe care l-ați făcut pentru a avea o aplicație de succes?

AI: Am dedicat mult timp si importanta scrisorii de motivatie, pe care am scris-o si corectat-o de mai multe oriJ. Eu consider ca scrisoarea de motivatie este cartea de vizita cu care se prezinta candidatul, o reflectie a caracterului si al personalitatii. Sunt sigura ca au contat mult si rezultatele scolare din timpul liceului, si varietatea de proiecte extra-scolare in care am fost implicata.

AN: Ați recomanda unui student din România instituția la care studiați/ați studiat și de ce?

AI: As recomanda, in primul rand, tuturor, sa traiasca experienta studiului in afara tarii, indiferent de numele tarii, orasului sau al universitatii. Aceasta experienta iti ofera mult mai multe decat o diploma: te ajuta sa iti cunosti si sa iti depasesti limitele, sa inveti sa intelegi si sa accepti diferiti oameni provenind din culture diferite, iti da o alta perspective asupra societatii, prin comparatia Romaniei cu tara “adoptiva”, iti da oportunitatea sa decizi ce vrei sa vezi schimbat sau ce vrei sa pastrezi. Vorbind strict de Aarhus University, o recomand cu tarie celor care vor sa urmeze o facultate de top din lume, celor autodidacti, celor care apreciaza munca in echipa, celor care cred ca relatia profesor-elev este una de colaborare, celor care doresc sa invete intr-un mediu strans legat de oportunitati practice, intr-o universitate care pune accent pe egalitate, corectitudine, munca in echipa, practicabilitate, permanenta actualizare a materialelor didactice, cu o paleta larga de evenimente, atat academice cat si sociale.

AN:  Care au fost obstacolele pe care a trebuit să le depășiți pentru a ajunge la universitate în străinătate?

AI: Probabil cel mai mare obstacol care ar putea sta in calea unui student care doreste sa urmeze studiile in Danemarca este de ordin financiar. Chiar daca invatamantul este gratuit, preturile mari ale chiriilor si ale vietii cotidiene pot speria, la prima vedere, orice candidat. Cred ca am fost un caz fericit, in conditiile in care familia mi-a pus la dispozitie o rezerva financiara, modesta, insa foarte de ajutor, pentru primele luni de acomodare.  Din tara nu pot spune ca au existat piedici in a ajunge in strainatate, totul a decurs conform planului, si nu au fost incidente de ultima ora, sa le zic asa, ca de exemplu sa nu primesc raspunsul la aplicatie la timp. Cred ca obstacolele incep din momentul ajungerii in strainatate, de la cazare, organizarea timpului si a activitiatilor pe cont propriu  sau acomodarea intr-o cultura diferita .

AN: Ce sfat aveți pentru elevii/studenții din România care se gȃndesc să îşi continue studiile în străinătate?

AI: Ii felicit pe toti cei care deja s-au gandit la continuarea studiilor superioare in afara Romaniei si ii incurajez pe toti cei care mai au dubii sau temeri, sa incerce aceasta experienta, din care au atatea de invatat, atat pe plan personal cat si pe plan profesional. Sfatul meu pentru viitorii candidati este sa puna mult accent pe scrisoarea de motivatie, atat la nivel de continut cat si gramatical. Insist pe acest aspect deoarece este documentul care poate reflecta caraterul unui candidat, pe langa rezultatele scolare care sunt destul de clare si neinterpretabile. De asemenea, sa se implice in cat mai multe activitati extra-scolare, care, desi nu prezinta un criteriu official de admitere, sunt foarte apreciate in randul universitatilor din strainatate. Pe langa aceasta, sa se gandeasca constant la avantajele studiului in strainatate si la motivele pentru care au ales aceasta cale, pentru a le fi mai usor sa treaca peste presiunea psihologica de a fi pe cont propriu intr-o tara straina, departe de casa si de cei apropiati.

AN: Ce le-ati recomanda elevilor/studenților din România să nu facă atunci cȃnd aplică în străinătate?

 AI: Ii sfatuiesc sa nu lase trimiterea aplicatiei pe ultima suta de metri, pentru a evita orice fel de evenimente neasteptate. Cred ca i-as sfatui sa nu foloseasca scrisoarea de aplicatie pentru a se scuza pentru ceea ce nu au realizat inca, ci sa puna accentul pe calitatile (reale) si abilitatile care ii recomanda pentru profilul ales.

AN: Ce ați fi dorit să fi știut acum X ani când ați aplicat la universitate în străinătate?

AI: Mi-ar fi placut sa stiu mai multe despre cum se desfasoara cursurile sau care este modul de invatare. Sau- un exemplu practic, as fi dorit sa stiu exact localizarea cladirilor universitatii, in functie de profil. Ma refer aici la faptul ca unele profile din cadrul Aarhus University (ex. Tehnology Based Business Development) isi desfasoara activitatea chiar si la 60 km de sediul central (Herning),  lucru nestiut de multi candidati.

AN: Ce planuri de viitor aveți?

AI: Sunt decisa sa imi urmez studiile superioare la un program de Master. Ma voi indrepta spre un program de Organizational Behaviour, insa nu stiu inca daca voi ramane in Aarhus, daca il voi continua in Copenhaga sau in alta tara, Olanda sau Germania. Inca cercetez terenul.  Intentionez ca, in viitor, sa ma intorc in Romania si sa pun in practica ceea ce am invatat, sa incep propria afacere, insa nu inainte de a acumula experienta totala a studiului in afara tarii.

One Reply to “Aarhus University: Interviu cu Aurora Ianoș”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *