Transportul în Norvegia

norvegia 2Aproape fiecare oraș din Norvegia (Stavanger – https://www.kolumbus.no/en/, Bergen – http://www.bybanen.no/ ) are o rețea de autobuze locale, care circulă în centrul orașului și, de asemenea, în zonele periferice. În multe orașe mai mici, autogara locală este adiacentă gării, feribotului și / sau terminalul de autobuze pe distanțe lungi. Tarifele variază de la 20 NOK la 35 NOK pentru un bilet. În general, bilete valabile o zi sau pentru mai multe călătorii sunt disponibile.

Pentru transportul între oraşe, foarte folosite sunt trenurile. Linia de căi ferate deţinută de stat (NSB) are o rețea bine dezvoltată, ce se întinde de la Kristiansand, în partea de sud, până  la Bodø, deasupra Cercului Arctic.

NSB operează un sistem de linii de legătură între Oslo cu Stavanger, Bergen, Åndalsnes, Trondheim, Fauske și Bodø; liniile conectează, de asemenea, Suedia cu Oslo, Trondheim și Narvik. Cele mai multe gări oferă dulapuri pentru bagaje pentru 40NOK – 75NOK și mulți au, de asemenea, locuri de depozitare a bagajelor.

Cele mai multe trenuri de zi pe distanțe lungi au locuri la clasa întâi și a doua și oferă un bufet sau o gustare. Telefoanele publice pot fi găsite în toate trenurile expres și cele mai multe trenuri intercity. Ușile sunt largi și există spațiu pentru bagaje voluminoase, cum ar fi rucsaci sau schiuri.

Mai multe informaţii găsiţi aici: http://www.visitnorway.com/en/getting-here-and-around/

Transportul public în Oslo    

Transportul public în Oslo este convenabil, și pe distanțe scurte este foarte ușor să ajungi la destinaţie mergând pe jos sau cu bicicleta. Bicicletele se pot închiria pe timpul sezoanelor călduroase, iar un abonament pe tot sezonul este foarte avantajos.

Mai multe informaţii găsiţi pe: http://www.visitoslo.com/en/your-oslo/green-oslo/play-green/?TLp=16116&City-Bikes-Oslo-Bysykkel

Pentru distanţe lungi, este necesar să vă cumpăraţi un bilet pentru mijloacele de transport în comun. Sistemul de transport din Oslo (autobuze, tramvaie, metrouri (t-Bane), feriboturi și trenuri locale) cuprinde pe lângă zona oraşului şi împrejurimile acestuia, pentru care este necesară plata unor bilete suplimentare. Pentru studenţi, cel mai avantajos bilet este abonamentul lunar, beneficiaţi de 50% reducere, care se poate procura doar dacă studiaţi la o insituţie acreditată din Norvegia. Preţul unui abonament de 30 de zile este de 410 NOK (aproximativ 210 RON) şi este valabil numai împreună cu un card de student vizat la zi. Un bilet de o călătorie în Oslo costă 30 NOK şi este valabil timp de o oră după activare pe orice mijloc de transport mai sus menţionat.

Abonamentele se pot procura de la orice cafenea 7-eleven sau Narvesen prima dată, urmând ca reîncărcările să se facă la tonomatele pe care le găsiţi la orice staţie de metrou. Odată cumpărat biletul, acesta trebuie validat o singură dată (în cazul abonamentului) înainte de a folosi orice mijloc de transport.

În timpul săptămânii, majoritatea mijloacelor de transport în comun merg pâna la miezul nopţii. Însă, vinerea şi sâmbăta circulă autobuze de noapte care au legături în tot oraşul.

Site-ul unde găsiţi mai multe informaţii în legatură cu preţurile şi orarul mijloacelor de transport: https://ruter.no/

De asemenea există şi o aplicaţie pentru smartphone-uri unde puteţi verifica ce mijloc de transport să luaţi şi la ce oră pleacă (RuterReise), cât şi o aplicaţie pentru a vă procura un bilet online (RuterBillett).

Transportul de la aeroport în Oslo

În ceea ce priveşte transportul de la aeroport în oraş, există mai multe variante. Dacă aţi venit cu un avion de linie, aţi aterizat pe Gardermoen Lufthavn, iar cea mai ieftină şi rapidă variantă este să luaţi trenul expres Flytoget (http://www.flytoget.no/eng/). Biletele se cumpără de la tonomate şi de asemenea există reducere şi pentru studenţi (preţul unui bilet este de 90 NOK). Trenurile ajung în aproximativ 20 minute la gara centrală (Oslo Sentralstasjon), de unde aveţi legături cu orice mijloc de transport public.

Mai multe informaţii găsiţi aici: http://www.flytoget.no/eng/

Dacă aţi călătorit cu Wizz-air, varianta low-cost şi singura companie care zboară direct Bucureşti-Oslo, aterizaţi pe Torp Lufthavn. De aici luaţi un autobuz, Torp-Ekspressen, care în aproximativ două ore va ajunge în Oslo, la Bussterminalen (lângă gara centrală). Este recomandabil ca biletele pentru autobuzul de la aeroport să le achziţionaţi, în prealabil, on-line deoarece sunt mai ieftine (preţul unui bilet este de 180 NOK pentru studenţi şi 200 NOK pentru adulţi).

Mai multe informaţii găsiţi aici: http://torpekspressen.no/index.php/torp_eng/bestilling/sok/eng-GB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *