Cazarea studenților în Norvegia

norvegia 2Fiecare universitate din Norvegia are o organizație care se ocupă cu bunăstarea studenților. În funcție de mărimea instituției, aceste organizații pot oferi o gamă largă de servicii. Pe lângă această varietate de servicii pe care le oferă – de la servicii de sănătate în campus până la activități sportive- oferă și faciliăți de cazare în diverse campusuri. Pentru a deveni membru trebuie plătită o taxă pe semestru (de obicei între 300-600 NOK), care este, de asemenea, necesară pentru înregistrarea la examene.

Este important de menţionat, faptul că pentru a confirma locul primit în cămin, în general, trebuie să achitaţi un depozit în valoare de aproximativ 6000 NOK (aproximativ 3050 lei – suma poate varia în funcţie de regulile fiecărui cămin). Depozitul va fi primit înapoi la o lună după ce s-a realizat decazarea şi nu se poate achita ultima lună de cazare cu el.

Oslo
În general este dificilă găsirea unui loc de cazare și totodată destul de scump. Cu toate acestea toate universitățile din Oslo au încheiat un acord cu asociația SIO. SIO oferă soluții de cazare în camere single pentru minimum 3000 NOK lunar.  Campusurile oferă multiple facilități precum acces la mașini de spălat, terenuri de fotbal și totodată sunt situate în zone apropiate și de centru și de facultate (aprox. 30 min cu mijloacele de transport în comun). O alternativă mult mai luxoasă pentru studenții BI este BSN care este situat în imediata apropiere a facultății și oferă camere moderne cu bucătărie proprie pentru aproximativ 6000 NOK.
http://www.bi.edu/prospectivestudent/practical-information/Housing/
http://www.sio.no/wps/portal/sio-en/housing/

Stavanger
În ceea ce priveşte cazarea în Stavanger, studenții străini pot fi cazați în două tipuri de cămine studențești – SiS sau Uis. Primul tip este deținut de către Student Welfare Organisation în Stavanger (SIS). Căminele SiS sunt sponsorizate de stat și distribuite în mare măsură elevilor norvegieni. Datorită sponsorizărilor din partea  statului, ele sunt în mod normal mai ieftine decît Uis. Din moment ce nu sunt suficiente  locuri de cazare prin SiS pentru toți studenții internaționali, Universitatea din Stavanger caută  cazare pe piața privată.

Mai multe informaţii găseşti aici: http://www.uis.no/studies/practical-information/accommodation/housing-information/?s=13920

Bergen
Pentru cei care vor să studieze în Bergen, cazarea este asigurată prin SiB. Pentru studenții internaționali, locuințele vor fi acordate în căminele studențeşti la Fantoft sau Hatleberg.

Mai multe informații găseşti aici:  http://www.boligtorget.no/sib/ sau contactați SiB printr-un e-mail la  bolig@sib.no.

Tromsø, Alta, Hammerfest și Longyearbyen
The Arctic Student Welfare Organization oferă camere și apartamente de închiriat pentru studenții UiT The Arctic University of Norway şi The University Centre in Svalbard (UNIS), în oraşele Tromsø, Alta, Hammerfest și Longyearbyen.

Unitatea de cazare variază în dimensiune, standarde şi prețuri. Au o varietate de opțiuni pentru o singură persoană, cupluri și familii cu copii. Puteți alege o locație, fie aproape de centrele orașelor, campusuri sau natură. Studenţii internaționali vor fi prioritizaţi pentru un loc în cămin.
Este recomandat ca aplicaţia pentru un loc în cămin să fie făcută cât mai curând posibil, chiar daca încă nu aţi primit scrisoarea de confirmare de la Universitate. Dacă, ulterior, nu ai fost acceptat la universitate, este important ca în termen de maxim o săptămână să anunţi, astfel încât să se poată anula contractul.

Pentru a aplica vei folosi portalul de locuinţe: https://www.boligtorget.no/portal

Dacă la începutul verii nu ați reușit să aplicaţi pentru locuințe pentru studenți, vă recomandăm piața imobiliară privată http://www.finn.no/ sau anunțurile în ziarele locale care pot fi, de asemenea, surse bune de cazare disponibile, dezavantajul fiind că sunt anunţuri în limba norvegiană.

Dacă ajungeți la începutul semestrului și încă nu aţi găsit cazare, Sofa Help
(http://www.bolighjelpa.no/boligsokere/sofahjelpen) poate fi o alternativă bună. Elevii care au spațiu suplimentar oferă locuință temporară studenților care au nevoie de timp pentru a-şi găsi cazare. De asemenea, este o modalitate buna de a întâlni oameni noi!
Dezavantaj: Bolighjelpa și Sofahjelpen sunt disponibile numai în Tromsø.  Mai multe informaţii găseşti aici: http://samskipnaden.no/en/housing#menu-mlid-2293

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *