Anca Țenea: Experiența Erasmus – roți ajutătoare pentru studiul definitiv în străinătate

Poate că ați văzut filmul ”L’auberge espagnol” și ați trăit alături de personaje toate aventurile schimbului intercultural. Poate că ați citit pliante, site-uri sau recomandări despre bursele Erasmus. Nu știu care este de fapt părerea voastră despre a fi student Erasmus, însă vă pot garanta că este cea mai interesantă experiență pe care o puteți trăi în anii de facultate.

Bursele Erasmus sunt oferite de Uniunea Europeană și ne oferă posibilitatea de a studia în alte țări un semestru sau chiar două. Prima voastră întrebare este, probabil ”De ce aș face asta ?”. Ei bine, experiența de a fi cunoscut câteva sute de ”erasmuși”, din toate colțurile lumii, îmi spune că există mult mai multe motive de a o face decât să stai acasă.

În primul rând, dacă ești la liceu și ai vrea să studiezi în străinătate, însă ți-e teamă că tranziția din brațele mamei la răceala străinilor este prea bruscă, atunci experiența Erasmus este perfectă. Îți poți alege la ce universitate să mergi, în funcție de preferințele tale culturale sau de cât de mult ești atras de profilul facultății respective. Partea bună este că, de multe ori, nu vei studia în totalitate ceea ce studiezi și acasă, îți poți alege mai multe cursuri și, de ce nu, există șansa să îți descoperi  alte pasiuni.

În plus, pentru perioada în care ești plecat vei primi o sumă de bani, care diferă în funcție de cum universitatea de care aparții gestionează fondurile europene. Așadar, ce poate fi mai frumos decât să mergi într-o țară străină și să fii și recompensat pentru asta ?

Un alt motiv pentru care merită să aplici pentru o bursă Erasmus este chiar schimbul intercultural. Sună deja clișeic și plictisitor, însă cea mai bună cale de a învăța câte puțin din orice cultură, de a-ți perfecționa limbile străine sau a te cunoaște mai bine pe tine, este să interacționezi cu oameni străini. Fă o căutare pe Google despre Erasmus și vei găsi mai multe postări pe forumuri despre prietenii și oameni care s-au îndrăgostit decât date rigide sau statistici.

Dacă ți-am produs măcar o vagă dorință să aplici pentru o bursă, atunci ar trebui să știi care sunt condițiile pentru a o putea  primi. În primul rând, trebuie să fii cel puțin în primul an de studiu la momentul aplicației. Trebuie să cunoști destul de bine limba în care se vor preda cursurile la facultatea pe care o dorești și să ai un certificat care să îți demonstreze aceste aptitudini. Dacă nu ai restanțe atunci când aplici și notele tale sunt suficient de bune, te poți înscrie cu încredere la interviu. Pașii aplicației și alte condiții sunt stabilite, în general, de fiecare facultate în parte, care își rezervă dreptul de a trimite în străinătate studenții pe care îi consideră corespunzători.

Atunci când îți alegi facultatea la care ai vrea să mergi, este important să te interesezi despre costurile de viață din acel loc și să îți calculezi posibilitățile. Banii oferiți de universitate nu îți vor fi suficienți în Finlanda, spre exemplu, însă te pot ajuta suficient de mult în Grecia.

Un alt sfat util atunci când îți alegi facultatea este să fii atent totuși la ce cursuri se predau în acel loc și,mai apoi, să discuți cu profesorul din facultatea de acasă pe măsură ce îți alegi cursurile. Este important ca cele din străinătate să se echivaleze cu cele de acasă, altfel îți vei petrece sfârșitul vacanței de vară dând restanțe. De asemenea, odată ce ai ajuns în ”paradisul erasmusian”, bucură-te cu măsură de toate posibilitățile de distracție, dar ocupă-te serios și de studiu. În cazul în care nu îți acoperi numărul necesar de credite, riști să dai înapoi toți banii pe care i-ai primit.

Dacă îți dorești să pleci la studii în străinătate și nu ai avut curaj încă, aplică pentru o bursă Erasmus – va fi ca o bicicletă cu pedale ajutătoare care te va plimba prin lume susținut, sigur și îți vei da seama dacă te poți adapta cu adevărat la stilul de viață al străinilor. Singura problemă este că s-ar putea  să îți plăcă prea mult și te poți întoarce acasă cu ceea ce psihologii au numit ”Post Erasmus Depression Sympton” și îți vei dori să pleci din nou. Un mic secret este că nu am întâlnit până acum pe nimeni care să spună că perioada Erasmus nu a însemnat cea mai bună experiență a vieții lor.

Dacă ai mai multe întrebări despre viața de student Erasmus, poți accesa acest site http://www.esn.org/, iar cele mai frecvente confuzii sunt elucidate aici http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=MEMO/12/54&format=HTML&aged=0&language=RO&guiLanguage=en

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *