Interviu cu Luana Drăghiciu , membru LSRS și student în Austria

austria 2Mentorat LSRS: Unde și ce studiezi în acest moment? Ai studiat anterior şi la alte instituţii din străinătate?

Luana Drăghiciu: În acest moment studiez Chimie la Universitatea din Viena ( Uni Wien). Nu am mai studiat la alte instituții din străinătate, având in vedere că anul trecut am absolvit liceul.

M LSRS: Cum te-ai decis să studiezi în străinătate?

L.D.: Cel mai mare factor a fost sora mea, care a studiat la Universitatea din Viena și datorită căreia am avut ocazia să aflu mai multe detalii despre calitatea învățământului de aici. Mai mult decât atât, faptul că Facultatea de Chimie din Viena este una dintre cele mai de prestigiu din Europa și posibilitatea mare de angajare după absolvirea facultății m-au determinat să studiez în Viena.

M LSRS: Cum te-a influențat experiența de a studia în străinătate, atât din punct de vedere academic, cât și ca mod de viață?

L.D.: Din punct de vedere academic, am avut ocazia de a cunoaște un nou sistem de predare și de a-mi dezvolta diferite abilități practice datorită cursurilor din laborator. Studenții din toate colțurile lumii și diferitele mentalități  mi-au lărgit orizontul cultural.

M LSRS: Ce planuri de viitor pe plan profesional ai? Iei în calcul întoarcerea în România?

L.D.: Luna aceasta am avut admiterea la Medicina Veterinara din Viena și în continuare mă pregătesc pentru examenele din cadrul facultății de Chimie. În viitor doresc să devin medic și să profesez tot în Viena.

M LSRS: Ce înseamnă pentru tine LSRS?

L.D.: LSRS înseamnă pentru mine o unitate de oameni implicați care se străduiesc să mențină viu spiritul românesc în afara României. Astfel, alături de membrii LSRS mă simt întotdeauna mai aproape de casă.

M LSRS: De cât timp faci parte din LSRS? Ce poziții ai ocupat și ce activități ai întreprins?

L.D.: Sunt membru proaspăt în LSRS și ocup poziția de consilier în dezvoltare din octombrie 2014.

M LSRS: De ce ai recomanda voluntariatul în cadrul ligii, odată ce un elev devine student în străinătate?

L.D.: Aș recomanda voluntariatul în cadrul ligii persoanelor dornice să se simtă mai aproape de casă și dornice sa ajute la promovarea valorilor si obiceiurilor românești.

M LSRS: Ce sfaturi ai pentru tinerii din România care se gȃndesc să îşi continue studiile în străinătate?

L.D.: Pe acești tineri îi sfătuiesc să caute cu mult timp înainte informații legate de admiterea/ înscrierea la facultate și legate de cazare. Pare uneori complicat, dar atât LSRS, cât și alți studenți din străinătate pot pune la dispoziție detaliile necesare.

M LSRS: De ce ai recomanda unui elev/student din România programul Mentorat LSRS?

L.D.: Am trecut prin experiența frustrantă în liceu de a căuta informații legate de admitere/ cazare în Viena, neștiind de acest program și nu doresc ca și alți interesați să treacă prin această experiență. Un sfat din partea noastră, a studenților de aici, ar putea ajuta și influența mult alegerea celor din România.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *