Interviu cu Alexandru Carataş, coordonatorul filialei LSRS Austria

austria 2Mentorat LSRS: Unde și ce studiezi în acest moment? Ai studiat anterior şi la alte instituţii din străinătate?

Alexandru Carataş: M-am mutat în Viena pentru a studia Matematică Financiară în cadrul Universităţii Tehnice din Viena. Acum trei ani m-am hotărât să studiez în paralel şi Administrarea Afacerilor în cadrul Universității de Studii Economice din Viena, studiu pe care l-am încheiat în aprilie.

M LSRS: Cum te-ai decis să studiezi în străinătate?

A.C.: Sunt norocos să fac parte dintr-o familie care pune accentul pe importanţa unei educaţii de calitate. Astfel, am învăţat mai multe limbi străine de la o vârstă fragedă, limba germană fiind una dintre ele. Pentru că am absolvit Colegiul German “Goethe” din Bucureşti, am hotărât să folosesc această oportunitate şi să îmi încep studiile în cadrul unei unversitați din spaţiul germanic.

M LSRS: Cum te-a influențat experiența de a studia în străinătate, atât din punct de vedere academic, cât și ca mod de viață?

A.C.: Având în vedere că am plecat de acasă imediat după terminarea liceului şi m-am mutat singur într-o ţară străină, am avut nevoie de puţin timp pentru a trece peste şocul iniţial. Această experienţă m-a ajutat să mă maturizez într-un ritm accelerat şi să îmi dezvolt personalitatea. Din punct de vedere academic, consider foarte benefică expunerea la sistemul german de învăţământ, care este bine recunoscut pentru profesionalitate şi seriozitate.

M LSRS: Ce planuri de viitor pe plan profesional ai? Iei în calcul întoarcerea în România?

A.C.: După terminarea studiilor, mi-am propus să lucrez pentru o perioada de 5-6 ani în sistemul vestic pentru a acumula experienţă profesională. După ce voi considera că am acumulat destulă experienţă internaţională, mă voi întoarce în România pentru a îmi pune în practică ideile şi pentru a contribui activ la dezvoltarea economică a României.

M LSRS: Ce înseamnă pentru tine LSRS?

A.C.: LSRS înseamnă pentru mine o oportunitate de a cunoaşte noi studenţi, de a pune bazele unor relaţii de lungă durată între academicieni şi Alumni cu o pregătire deosebită şi de a îmi dezvoltă competenţele organizatorice şi de leadership.

M LSRS: De cât timp faci parte din LSRS? Ce poziții ai ocupat și ce activități ai întreprins?

A.C.: Mi-am început activitatea de consilier în cadrul filialei din Austria în martie 2014. Primele luni le-am petrecut în departamentul de relaţii externe. Începând cu luna iunie a aceluiaşi an, am fost ales ca şi coordonator al filialei, poziţie ce o ocup şi în prezent.

M LSRS: Care crezi că sunt reușitele cele mai importante pe care le are filiala LSRS Austria?

A.C.: Consider că cea mai importantă reuşită este crearea unei echipe sudate de voluntari. În momentul preluării postului de coordonator, filiala nu număra decât 3 membri activi. În prezent, în urma a două ample campanii de recrutare în filială activează 15 membri.
De asemenea, mă mândresc cu reuşita mai multor proiecte complexe, printre care lansarea newsletter-ului periodic LSRS Austria (http://austria.lsrs.ro/category/newsletter/), parteneriatul dintre LSRS Austria şi TAROM (mai multe detalii: http://austria.lsrs.ro/2015/03/10/flyhome-oferta-lsrs-austria-tarom/), şi reluarea proiectului “Meet the Experts” (cea mai recentă rundă de discuţii: “Meet the Consultants”, http://austria.lsrs.ro/2015/03/11/meet-the-consultants/).

M LSRS: Ce planuri de viitor are filiala LSRS Austria?

A.C.: Pentru viitor, filiala LSRS Austria îşi propune să devină una dintre cele mai puternice filiale din cadrul LSRS. Pentru a ne atinge acest obiectiv, am formulat un plan de proiecte bine definit, care include atât proiectele la nivel global ale LSRS, cât şi proiecte proprii ale filialei. Dintre aceste proiecte, doresc să menţionez “Balul Studenţilor Români”, a cărui primă ediţie dorim să o organizăm în iarnă acestui an.
Având în vedere că Austria este una din destinaţiile preferate ale studenţilor români, ne-am mai propus ca membrii filialei să fie în continuare o susţinere constantă nu numai pentru tinerii care plănuiesc să studieze în Austria, cât şi pentru cei care îşi urmează deja studiile în această ţară.

M LSRS: De ce ai recomanda voluntariatul în cadrul ligii, odată ce un elev devine student în străinătate?

A.C.: Voluntariatul în cadrul Ligii este o oportunitate excelentă de a cunoaşte noi studenţii, de dezvoltare a capacităţii de lucru în echipa şi a capacităţii de responsabilitate. În concluzie, voluntariatul LSRS şi studiul academic se completează reciproc şi este benefic pentru orice student ce doreşte să îşi înceapă sau continue studiile în străinătate.

M LSRS: Ce sfaturi ai pentru tinerii din România care se gȃndesc să îşi continue studiile în străinătate?

A.C.: Să se înregistreze ca membri pe site-ul LSRS pentru a avea acces la Ghidul Studentului Român din ţările unde doresc să studieze. Ghidul le oferă toate informaţiile necesare, de la înscrierea la facultate, inclusive eventuale examene de admitere, sau găsirea unei locuinţe sau a unui cămin până la informaţii despre activităţi extracuriculare sau de relaxare.

M LSRS: De ce ai recomanda unui elev/student din România programul Mentorat LSRS?

A.C.: Proiectul permite comunicarea informală şi eficientă între elevii sau studenţii care au nevoie de informaţii şi voluntarii LSRS ale diferitelor filiale. Este o oportunitate foarte bună de a afla informaţiile necesare şi de a beneficia de experiența celorlalţi. În plus, consilierea se mulează pe necesităţile fiecărui elev/student, astfel că acesta va primi exact informaţiile de care are nevoie, într-o formă uşor de înţeles şi de prelucrat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *